Telangiectaziile, cunoscute și sub denumirea de „vene tip pânză de păianjen”, sunt o problemă relativ comună mai ales în rândul populației adulte. Nu sunt dureroase și nu ridică niciun fel de risc de complicații, însă aspectul lor inestetic poate deveni deranjant. Aceste vene tip pânză de păianjen sunt, de fapt, grupuri proeminente de vase de sânge mici și deteriorate, localizate în special în stratul superficial al pielii. De obicei se prezintă ca niște linii roșii, albastre sau ușor violacee care se ramifică dintr-un punct central, de unde aspectul caracteristic de vene tip pânză de păianjen. În foarte rare cazuri, acestea pot deveni dureroase, evoluând de obicei spre varice.
Cel mai des, telangiectaziile apar la nivelul picioarelor și, uneori, la nivelul feței. Primul caz a fost descris în anul 1807, de către Von Graf. Termenul de „telangiectazii” provine din greacă și se traduce prin următoarele: „telos”, care înseamnă „sfârșit”, „angeion” care înseamnă „vas” și „ektasis”, care înseamnă dilatare. Cu alte cuvinte, aceste vene tip pânză de păianjen apar atunci când porțiunea terminală a unui vas (de origine capilară sau venoasă) se dilată, iar acest aspect îl face vizibil la suprafața pielii. Telangiectaziile pot avea origine atât venoasă, cât și arterială, însă această origine poate fi identificată pe baza culorii lor și, de altfel, pe baza dimensiunilor.
Vene tip pânză de păianjen – cauze și factori de risc
Aceste vene tip pânză de păianjen apar ca urmare a anomaliilor plexului vascular orizontal care irigă o anumită zonă a pielii, putând avea origini arteriale sau venoase. Spre exemplu, cele care au origine venoasă sunt mai proeminente, au culoare albastră sau violaceea și deseori între 1-3 milimetri în diametru. În schimb, acele vene tip pânză de păianjen care provin din anse capilare arteriale sunt plate, adesea roz sau roșii, cu diametru între 0,1-1 milimetru. Privitor la cum apar aceste vene tip pânză de păianjen, se crede că iau naștere din vene varicoase, ca urmare a unui fenomen de incompetență valvulară (valvele vaselor de sânge nu funcționează cum trebuie).
Cel mai adesea, incompetența valvulară este o manifestare a bolii venoase cronice. S-a observat faptul că aproximativ 23% dintre persoanele cu vene tip pânză de păianjen prezintă simptome clinice caracteristice de incompetență valvulară și insuficiență venoasă. O altă teorie sugerată, privitoare la cum apar aceste vene tip pânză de păianjen, este aceea că ar fi rezultatul ischemiei locale, ceea ce duce la inflamarea endoteliului și neogeneza vasculară (formarea de novo a noi vase de sânge). De fapt, se crede că apariția acestor vene tip pânză de păianjen ar fi un simptom ușor mai blând al insuficienței venoase cronice, iar apariția venelor varicoase ar fi la polul opus.
Valvele incompetente din rețeaua venoasă profundă permit fluxul retrograd al sângelui și chiar acumularea unor „bazine de sânge” în vasele superficiale mici. Inflamația rezultată, fenomenul de neogeneză vasculară și ischemia locală fac ca vasele mici să se umfle și să se ramifice, ceea ce va duce la aspectul specific de vene tip pânză de păianjen. Trebuie menționat faptul că acest tip de vene nu sunt, de fapt, varice, ci ar putea reprezenta un potențial semn al apariției acestora. De asemenea, vene tip pânză de păianjen pot fi observate și ca parte a unor sindroame clinice, cum ar fi următoarele:
- Sindromul CREST;
- Sindromul Maffuci;
- Sindromul Klippel-Trénaunay;
- Sindromul Osler-Weber-Rendu;
- Sindromul Sturge-Weber (SSW);
- Sindromul Louis-Bar.
Există o serie de factori care predispun o persoană la a dezvolta vene tip pânză de păianjen, iar aceștia sunt următorii:
- predispoziția genetică, fiind identificate peste 30 de gene ale căror mutații pot crește riscul ca o persoană să dezvolte vene tip pânză de păianjen sau vene varicoase;
- ocupația: persoanele ale căror ocupație presupune menținerea poziției verticale pentru timp îndelungat sunt mult mai predispuse;
- vârsta: riscul de varice și vene tip pânză de păianjen crește odată cu înaintarea în vârstă. În populația generală, aproximativ 30% dintre femei sunt afectate și 15% dintre bărbați;
- dieta: se crede că o dietă săracă în fibre vegetale și vitamina E crește riscurile de a dezvolta, în timp, vene varicoase și telangiectazii;
- obezitatea: un indice de masă corporală (IMC) peste 20 poate tripla riscul de a dezvolta, în timp, telangiectazii;
- sarcina: femeile care au avut două sau mai multe sarcini au un risc mai mare cu 30% decât populația generală de a dezvolta vene varicoase și telangiectazii;
- înălțimea: cu cât o persoană este mai înaltă, cu atât prezintă un risc mai mare de a dezvolta vene tip pânză de păianjen și, ulterior, vene varicoase;
- anumite afecțiuni: tromboza venoasă profundă și insuficiența venoasă cronică;
- fumatul, expunerea la radiații ultraviolete, temperaturile scăzute, tratamentele chimio sau radioterapeutice, folosirea timp îndelungat a unguentelor care conțin corticosteroizi, par să crească riscul de a dezvolta telangiectazii.
Chiar dacă telangiectaziile nu provoacă simptome, în afara faptului că sunt inestetice, vizibile cu ochiul liber, uneori ar putea ridica suspiciunea unei afecțiuni subiacente. Drept urmare, pot fi necesare investigații suplimentare, mai ales când există și alte simptome care pot indica, spre exemplu, insuficiența venoasă cronică.
Vene tip pânză de păianjen – tratamente și soluții eficiente
În mod obișnuit, aceste vene tip pânză de păianjen sunt inofensive și asimptomatice. Totuși, de cele mai multe ori persoanele vor solicita tratament ca parte a considerentelor estetice: mai ales dacă sunt foarte răspândite, devin inestetice. Există mai multe alternative eficiente de tratament pentru vene tip pânză de păianjen, iar acestea includ:
Scleroterapie
Presupune injectarea de agenți sclerozanți în vasele de sânge afectate, fiind considerată terapia de primă linie când vine vorba de vene tip pânză de păianjen. Agenții sclerozanți acționează în esență prin lezarea endoteliului, ceea ce duce la fibrozarea vaselor și oprirea fluxului de sânge, iar ulterior la dispariția completă a acestora.
Tratament cu laser și tratament cu lumină intens pulsată (IPL)
Terapia cu laser și IPL este non-invazivă și eficientă mai ales în cazul acelor vene tip pânză de păianjen cu diametru foarte mic. De asemenea, este opțiunea cea mai potrivită pentru persoane care au telangiectazii la nivelul feței, care sunt alergici la agenții sclerozanți și au fobie de ace.
Tratamentul cu laser cu argon
Are rată mai mare de succes (aproximativ 90%) pentru a trata vene tip pânză de păianjen atunci când se folosește în combinație cu scleroterapia, dar poate duce la cicatrizare și pigmentare.
Alte alternative de tratament
- terapia cu laser ND:YAG;
- terapia cu laser KTP;
- terapia cu laser cu diodă;
- microflebectomia;
- termocoagularea.
foto: shutterstock.com