Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Vedere înceţoşată: cele mai frecvente cauze

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 mai 2023
Share
Vedere înceţoşată: cele mai frecvente cauze

Vederea înceţoşată se poate manifesta la orice vârstă, însă mai mult la seniori. Vederea înceţoşată poate avea mai multe cauze. Cel mai des întâlnită cauză este nevoia de a purta ochelari. Atunci când exista anumite modificări la nivelul ochiului sau al corneei, lumina nu poate fi centrată corespunzător. Acest lucru duce la anumite consecinţe. Puteţi vedea clar doar până la anumite distanţe sau puteţi avea vederea distorsionată. Aceste modificări pot fi identificate în urma unui examen oftalmologic şi pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau al unor intervenţii chirurgicale minim invazive.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VizualMax, recomandat pentru menţinerea sănătăţii ochilor şi îmbunătăţirea vederii.

Aflaţi alte cauze comune pentru vedere înceţoşată.

Oboseala oculară

Dacă lucraţi în faţa calculatorului multe ore sau dacă citiţi prea mult, aveţi tendinţa de a clipi mai puţin. De fiecare dată când clipiţi, este favorizată lubrifierea suprafaţei ochilor, ceea ce asigură sănătatea acestora. Pentru a preveni oboseala oculară, este indicat să clipiţi mai des şi să faceţi pauze mici atunci când vă suprasolicitaţi ochii. De asemenea, puteţi folosi şi „lacrimile artificiale” sub formă de picături, dacă aveţi ochii uscaţi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Assista Oftapic Intensive pentru ochi uscaţi, deshidrataţi, iritaţi şi obosiţi. Sunt potrivite şi pentru lentile de contact.

vederea înceţoşată

Diabetul

Atunci când nivelul zaharului din sânge nu este bine controlat, lichidele se pot acumula la nivelul ochilor, cauzând umflarea lor. Acest lucru apare înainte de a primi diagnosticul de diabet sau dacă începeţi tratamentul cu insulină. Odată cu revenirea la normal a nivelului de zahăr din sânge, şi vederea ar trebui să se amelioreze. Persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la anumite complicaţii oculare, precum retinopatia diabetică sau alte afecţiuni.

Inflamaţia

Ţesutul ochilor se poate umfla din diverse motive. Virusul herpetic poate migra către ochi. De asemenea, inflamaţia şi infecţia ochilor poate apărea şi la persoanele care poartă lentile de contact, dacă dorm cu acestea sau dacă nu le curăţă corespunzător. Bolile autoimune (atacarea propriilor ţesuturi) pot determina apariţia afecţiunilor oculare. Printre acestea se numără psoriazisul, boala inflamatorie intestinală şi artrita reumatoidă.

Tensiunea arterială scăzută

Tensiunea arterială poate scădea şi din cauza deshidratării, dar şi din cauza anumitor medicamente, afecţiuni cardiovasculare, dietei necorespunzătoare sau a tulburărilor hormonale. Pe lângă vedere înceţoşată, hipotensiunea arterială mai poate crea senzaţia de slăbiciune şi de ameţeală.

Migrena, vederea înceţoşată,

Migrena

Majoritatea persoanelor care suferă de migrenă pot prezenta simptome la nivelul ochilor. În acest caz, vederea înceţoşată poate apărea înainte de durerea de cap. Dacă apare şi durere la nivelul ochilor, este indicat să mergeţi imediat la medic pentru un consult amănunţit.

Migrena şi sănătatea ochilor: ce legătura există?

Cataracta

Cataracta se manifestă prin apariţia unei zone încetosate în câmpul vizual. Aceasta se dezvoltă lent, de obicei la ambii ochi, în special după vârsta de 55 de ani. Însă, şi adulţii tineri pot suferi de cataractă. Puteţi observa culorile mai fade/şterse sau poate fi dificil să vedeţi clar pe timp de noapte.

vederea înceţoşată

Vârsta

Incepând cu vârsta de 40 de ani, veţi observa că este mai greu să citiţi. Degradarea vederii este un proces normal. Însă, este indicat să mergeţi la oftalmolog pentru a efectua un consult medical de specialitate şi pentru a exclude alte cauze mai grave. Dacă vederea este afectată de vârstă, vă pot ajuta ochelarii de vedere, lentilele de contact sau intervenţia chirurgicală.

Afecţiuni ale creierului

Un traumatism cranian poate întrerupe procesarea informaţiei trimisă de ochi. Dar şi o tumoră cerebrală poate face acest lucru, în funcţie de localizare şi de dimensiune. Vederea dublă poate fi unul dintre principalele simptome ale umflării membranei ce înveleşte creierul (meningita), mai ales din cauza unei infecţii. Însă, tot în această categorie intră şi accidentul vascular cerebral. Vederea înceţoşată poate fi un simptom al acestuia şi nu trebuie ignorat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.