Vizitele periodice la medicul dentist asigura o dantura sanatoasa. Intre doua vizite este necesar sa urmam o anumita rutina de ingrijire, pentru a ne bucura de o dantura sanatoasa si, de ce nu, frumoasa.
Spre deosebire de alte specii, dantura umana se schimba doar o singura data. Incepand cu varsta de 6 ani, dintii temporari cad pe rand, facand loc dintilor definitivi. Este foarte important sa ingrijim dintii de la varste mici si sa avem un stil de viata sanatos, pentru a avea arcadele dentare intacte cat mai mult timp. Este, de asemenea, necesar sa avem grija de anumite aspecte pentru a asigura longevitatea dintilor pe arcade.
Igiena dentara corecta si sustinuta
Inca de mici, copiii trebuie deprinsi cu spalatul pe dinti. Initial, periajul este realizat de parinti, ulterior, de cei mici, supravegheati de parinti, pentru ca la varste mai mari copiii sa se descurce singuri. In afara de un stil corect al periajului (miscari verticale, dinspre gingie spre suprafata ocluzala), este importanta frecventa cu care se realizeaza acesta: de doua ori pe zi, dimineata si seara. Exista si mijloace suplimentare de curatare a dintilor, ce completeaza periajul si ajuta la obtinerea unei igiene optime: ata dentara sau periutele interdentare (pentru curatarea spatiilor dintre dinti), dusul bucal (un jet pulsatil de apa, foarte eficient).
Vizita la medicul stomatolog
Un control impreuna cu o igienizare profesionala realizate la sase luni pot preveni afectiunile dintilor. Este ideal ca si copiii sa fie dusi de mici la controale, pentru a se obisnui cu medicul, cabinetul dentar, aparatura. O supraveghere apropiata a dezvoltarii danturii o poate pastra impecabila timp indelungat. Pacientul constiincios nu va mai avea dureri, urgente sau neplaceri.
Dieta echilibrata
Pacientii care au o dieta mixta sunt mai feriti de problemele dentare. Alimentele foarte moi sunt lipicioase si aderente la suprafetele dentare. Dulciurile determina un mediu acid in cavitatea bucala, ce ataca smaltul. De aceea, este bine sa consumati si alimente tari, bogate in fibre, fructe.
Tutunul si alcoolul
Fumatul si consumul de alcool produc modificari ale tesuturilor cavitatii bucale, ingreunand mult o reactie de aparare atunci cand aceasta este necesara. Vindecarea post-chirurgicala sau a potentialelor leziuni este intarziata. De asemenea, pe termen lung, pot favoriza aparitia unor leziuni canceroase.
Obiceiurile total contraindicate
Deschiderea capacelor de bere sau a ambalajelor de plastic cu dintii, tinerea intre dinti a creioanelor sau pixurilor, fumatul pipei, toate sunt actiuni care pot produce traume directe asupra arcadelor dentare si trebuie evitate. In caz contrar, ele pot produce fisuri in smalt si, ulterior, fracturi dentare, modificari de pozitie ale dintilor sau leziuni cronice ale mucoasei bucale.
Cat de des trebuie sa ne spalam pe dinti?
Afectiuni care pun presiune pe dinti
Netratata, boala parodontala, ce afecteaza tesuturile de suport ale dintilor, poate duce la pierderea acestora. Posibilele afectiuni generale, impreuna cu medicatia specifica, pot avea manifestari si la nivel bucal. Este vorba despre diabet, afectiuni cardiace, menopauza, cancer, radioterapie, chimioterapie sau medicatie imunosupresoare. O buna colaborare intre medicul dentist si cel generalist poate tine sub control si trata modificarile aparute la nivel bucal.
Sfatul specialistului
Orice probleme dentare aveti, este ideal sa fie tratate cat mai repede posibil. Leziunile carioase curatate si plombate din timp impiedica posibile infectii, distructii dentare, ce se soldeaza cu plasarea coroanelor de acoperire sau, in cazurile tardive, cu pierderea dintilor. De asemenea, este indicat ca lipsa unuia sau mai multor dinti sa fie compensata cu implanturi sau punti dentare. Ulterior, acestea trebuie controlate si igienizate de medicul dentist la sase luni.