Varicela, cunoscută în termeni populari drept „vărsat de vânt”, este o boală specifică copilăriei, însă poate apărea și la adulții neimunizați care intră în contact cu copii sau cu adulți care suferă de zona Zoster. În astfel de situații, varicela la adulți are potențialul de a fi mult mai severă, ca urmare faptului că virusul varicelo-zosterian duce la o erupție herpetiformă. Există și cazuri în care varicela la adulți apare în urma reactivării virusului aflat în stare de latență, chiar dacă, în copilărie, au trecut prin boală. Cei mai mulți copii vor dezvolta, în perioada copilăriei, varicelă, și chiar este de dorit ca această boală să se instaleze în perioada copilăriei, și nu în cea adultă.
Varicela la adulți determină apariția zonei Zoster, aceasta putând apărea și la mult timp după o infecție primară. Manifestările caracteristice includ nevralgie postherpetică, cu dureri deosebit de mari în zona afectată. La copii, varicela determină apariția de erupții caracteristice pe piele, caracterizate printr-un prurit intens și greu de gestionat, care se răspândesc pe pe întregul corp. În țara noastră, schema de vaccinare include și vaccinul antivaricelă, răspunsul organismului fiind unul foarte eficient. Cu toate acestea, la persoanele care au trecut prin boală, varicela la adulți se poate reactiva pe fondul unei stări imunitare compromise.
Varicela la adulți, ce este și cum apare?
Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, din familia Herpesvirusurilor. Virusul poate fi răspândit prin contact direct sau prin picăturile lui Flügge (emise prin respirație și vorbit). În aceeași măsură, lichidul conținut în erupțiile de pe piele este contagios. Aproape orice contact cu o persoană care are varicelă duce la infecție, cu excepția cazului în care persoana respectivă a fost imunizată prin vaccinare sau a trecut deja prin boală. În anumite cazuri, varicela la adulți se poate manifesta prin erupțiile cutanate specifice varicelei, și nu prin zona Zoster. În aceeași măsură, la persoanele sănătoase, varicela la adulți se poate limita doar la afectarea cutanată.
Varicela la adulți are potențialul de a fi mult mai gravă în rândul persoanelor imunodeficiente. Dar și în rândul femeilor gravide, întrucât virusul varicelo-zosterian poate disemina în organele importante, cum ar fi ficatul sau plămânii. De asemenea, varicela la adulți tinde să fie mult mai severă, chiar și adulții sănătoși putând dezvolta complicații. Prin urmare, virusul HHV-3 (virus varicelo-zosterian) poate provoca două forme de boală: infecție primară (varicela) și tulburarea de reactivare (zona Zoster), în funcție de vârsta la care are loc infecția virală.
Varicela la adulți, factori de risc
Varicela la adulți poate apărea din mai multe motive, chiar dacă o persoană a trecut prin boală în perioada copilăriei sau a fost vaccinată. Este important de știut că virusul varicelo-zosterian se află într-o stare latentă în organism, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat ca urmare a unui factor declanșator. Cel mai frecvent, factorul declanșator este reprezentat de slăbirea imunității. Putem avea în vedere două situații specifice în care este mult mai posibil scenariul ca varicela la adulți să apară:
Persoana nu a trecut prin boală, însă:
- locuiește împreună cu copii sub 10 ani nevaccinați, care merg la școală/grădiniță, intrând în contact cu alți copii;
- lucrează într-o școală, într-o instituție medicală sau într-un spațiu care desfășoară activități cu și pentru copii;
- atinge erupția cutanată a unei persoane infectate cu varicelă sau zona Zoster;
- inhalează picături emise de o persoană infectată.
Persoana a trecut prin boală, însă:
- urmează un tratament imunosupresor (medicamentos, chimioterapic, radioterapic);
- are sistemul imunitar afectat de o boală (infecția HIV, sindromul Wiskott-Aldrich);
- are un sistem imunitar slăbit;
- este în vârstă;
- este însărcinată.
În astfel de situații, varicela la adulți are potențialul de a fi mult mai severă, cauzând atât boala caracteristică (zona Zoster), cât și complicații nefavorabile. În rândul copiilor născuți prematur, a celor cu imunitate scăzută și cu alte patologii asociate, varicela poate fi mult mai gravă, fiind necesară abordarea terapeutică multilaterală a acestei boli. Rata mortalității în cazul de varicelă la adulți este de aproximativ 31 de cazuri la 100.000 de pacienți, reflectând evoluția clinică mai severă la această categorie de vârstă. Pneumonia variceloasă este cea mai frecventă manifestare în caz de varicelă la adulți, necesitând internare în spital și îngrijire specializată.
Varicela la adulți, posibile complicații
Varicela la adulți, spre deosebire de cea de la copii, poate duce la complicații mult mai severe, cum ar fi:
- encefalită;
- infecții bacteriene ale pielii și țesuturilor moi;
- inflamație articulară;
- pneumonie;
- sindromul de șoc toxic;
- probleme hemoragice;
- sepsis;
- miocardită;
- gangrena;
- hepatită;
- glomerulonefrită;
- deshidratare;
- zona Zoster: nevralgie postherpetică, durere cronică, parestezii, paralizii, tulburări evidente de auz, echilibru, infecții oculare, pierderea vederii (depinzând de localizarea zonei Zoster);
- în cazul în care varicela la adulți apare la femei însărcinate, atât mămica, cât și fătul, pot fi expuși riscului de complicații: pneumonie, greutate mișcă la naștere, malformații ale fătului (anomalii ale membrelor, deficiențe în dezvoltarea creierului), infecție severă (așa-numita varicelă congenitală), prematuritate, avort spontan, varicelă neonatală.
Prin urmare, varicela la adulți nu doar că este mult mai gravă decât varicela apărută pe perioada copilăriei, dar, în aceeași măsură, afectează și viața socială a persoanei respective. Este necesară izolarea persoanei respective, ceea ce poate duce la compromiterea dinamicii profesionale, dar și la complicații medicale semnificative. Varicela la adulți rareori se manifestă cutanat, așadar cu erupții cutanate specifice, apariția zonei Zoster fiind cea mai frecventă patologie asociată.
Varicela la adulți, metode de tratament
Varicela la adulți tinde să fie mult mai severă. Iar tratamentul cu medicamente antivirale (cum sunt aciclovir sau valaciclovir) este recomandat a se iniția în decurs de 24-48 de ore de când a apărut erupția cutanată. Tratamentul de susținere, cum ar fi creșterea aportului de apă, utilizarea de antipiretice și antihistaminice reprezintă o parte importantă a managementului. Antiviralele sunt indicate îndeosebi în cazul adulților și femeilor însărcinate, deoarece prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta complicații. Tratamentul preferat este cel pe cale orală. Însă, în cazurile de pacienți imunocompromiși, este indicată administrarea de antivirale pe cale intravenoasă.
Utilizarea de imunoglobulină varicelo-zosterică (varicella-zoster immunoglobulin – ZIG) este recomandată în cazul pacienților imunocompromiși, cu administrare intramusculară. Totuși, se știe că principala abordare terapeutică este reprezentată de prevenția prin vaccinare. Un vaccin viu atenuat este disponibil încă din 1995. În urma vaccinării, există o seroconversie ridicată, de lungă durată, iar efectele adverse ale vaccinului sunt rare și ușoare. Vaccinarea poate fi realizată chiar și de către adulți, nu doar de către copii. Se recomandă îndeosebi femeilor care, în viitor, își propun să rămână însărcinate, întrucât complicațiile asociate unei posibile boli sunt majore.
Varicela la adulți, indicații și contraindicații pentru gestionarea corectă
Gestionarea corectă în cazuri de varicelă la adulți includ atât gestionarea eficientă a manifestării cutanate (infecția primară), dacă este cazul, cât și a tulburării de reactivare (zona Zoster). Prin urmare, se recomandă ca în cazuri de varicelă la adulți să se aibă în vedere următoarele sfaturi:
- hidratarea optimă este esențială pentru a contracara efectele bolii asupra pielii;
- se recomandă utilizarea de unguente și creme hidratante;
- respectarea tratamentului medicamentos indicat de medicul specialist;
- trebuie evitată îndepărtarea prin zgâriere și lezare a erupțiilor cutanate, deoarece există atât riscul de a rămâne cicatrici, cât și de suprainfecție. Păstrați-vă unghiile scurte, pentru a evita zgârierea erupțiilor;
- nu folosiți aspirina pentru a reduce febra, ci acetaminofen (la recomandarea medicului);
- monitorizați-vă atent febra;
- urmați un regim alimentar corespunzător, chiar dacă s-ar putea să nu aveți poftă de mâncare (este recomandat ca acesta să fie bogat în legume și fructe bogate în vitamine);
- cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. În mod obișnuit, aceasta se face în doze duble, și este cel mai eficient mod de a preveni varicela la adulți;
- varicela la adulți se manifestă deseori sub forma zonei Zoster. Afecțiunea se prezintă sub o formă caracteristică și, cu un plan de tratament specific, poate fi ținută sub control.