Varicela este o boala infectioasa contagioasa provocata de un virus din familia herpesvirusurilor. Este cauzata in principal de virusul varicela-zona, care este un virus AND, care poate fi raspunzator si de aparitia zonei zoster.
Varicela – cai de transmitere
Varicela survine de obicei la copii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani si este mai rara, dar mai grava, la adulti. Transmiterea virusului se face pe cale respiratorie, prin inhalarea picaturilor de saliva de la un bolnav sau prin contact direct cu leziunile sale cutanate.
Varicela survine dupa o incubare a virusurilor care dureaza in jur de 2 saptamani, in timpul careia subiectul este contagios. Boala se manifesta printr-o eruptie cutanata tipica, precedata de o febra nu prea ridicata si de o inrosire trecatoare a pielii.
Varicela – evolutie
Varicela evoleaza prin pusee succesive, ce se produc la 2-4 zile distanta. Apare prima oara pe torace si se intinde pe tot corpul si in cele din urma pe fata. Este insotita de mancarimi puternice, se manifesta prin mici pete rosii cu diametru de 2-4mm, care in 24 de ore se transforma in vezicule superficiale mari cat gamalia de ac umplute cu lichide limpede. Continutul fiecarei vezicule intai se tulbura si apoi se usuca dupa doua ziele. In locul veziculei apare o crusta, ce cade cam in ziua a saptea. Eruptia se vindeca in 10 pana la 15 zile.
Varicela fiind o boala benigna, complicatiile cutanate sunt in principal leziunile formate prin scarpinat, care lasa urme de nesters. La adult sunt constatate uneori malformatii pulmonare spre a treia zi a infectiei, iar febra se ridica pana la 40 grade C.
Varicela – complicatii
Complicatiile cele mai severe ating subiectii imunodeprimati, eurptia este atunci cutaneomucoasa, abundenta constituita din numeroase elemente voluminoase, hemoragice si necrozate. Pentru forma obisnuita a varicelei, tratamentul consta in aplicarea locala de antiseptice, iar in cazul suprainfectiilor bacteriene, sunt prescrise antibiotice.
Varicela – Preventie
Prevenirea bolii consta in izolarea si evictia scoalara a copilului bolnav pana la vindecarea sa completa. Virusul varicelei persistand, dupa infectie, in ganglionii nervosi si rachisului sau in perechile de nervi cranieni, este susceptibil sa se reactiveze cu ocazia unei scaderi a imunitatii celulare, provocand zona zoster.
Sinonim: varsat de vant.