Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Vara, sezonul conjunctivitelor de bazin

Dr. Oana Caunii, medic specialist oftalmologie, Medcenter Iasi, www.medcenter.ro
4 septembrie 2018
Share
Vara, sezonul conjunctivitelor de bazin

Vremea frumoasa si deosebit de calda ne scoate la iarba verde, la plimbare, dar mai ales la strand, unde ne putem bucura atat de soare, cat si de apa, pentru a ne racori. Insa trebuie sa tinem cont si de afectiunile specifice strandurilor si piscinelor, cum ar fi conjunctivita de bazin sau de piscina.

Conjunctivitele sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei conjunctivale. Cele mai multe sunt contagioase, iar uneori pot avea caracter de epidemie. Cel mai frecvent, conjunctivita de bazin este determinata de Chlamydia trachomatis, dar, in aceleasi conditii, se pot transmite si alte tipuri de conjunctivite. Dupa cum arata si denumirea, afectiunea apare la persoanele care frecventeaza bazinele publice, insa cel putin 50% dintre pacienti au concomitent o infectie genitala (cervicita la femei, uretrita la barbati), care poate fi asimptomatica.

Mancarimea si inrosirea ochilor, printre simptomele de conjunctivita

Se manifesta prin prurit (mancarime), pleoape inflamate, senzatie de corp strain (de nisip), fotofobie (sensibilitate la lumina), dureri oculare. De asemenea, pot aparea modificari de culoare: hiperemie (congestie) conjunctivala, mai rar aspect albicios, palid. Vasele sunt dilatate, de culoare rosie-caramizie. Perioada de incubatie este de aproximativ 7-10 zile de la contactul cu apa bazinului sau a piscinei.

Cum se trateaza?

Diagnosticul se stabileste clinic, prin anamneza si teste de laborator.Evolutia este favorabila, afectiunea vindecandu-se spontan in 2-3 luni, chiar mai rapid cu tratament. Acesta poate fi:

  • Local cu antibiotic (de 4 ori/zi, 6 saptamani) si antiseptic;
  • General cu antibiotic.

Conjunctivita iritativa, provocata de clorul din apa

Aceasta forma de conjunctivita este determinata de clorinarea in exces a apei.

Se manifesta clinic prin senzatiile de arsura si de corp strain, congestie conjunctivala si lacrimare (in cazurile severe se poate ajunge la arsuri chimice corneo-conjunctivale). Tratamentul consta in irigarea abundenta a conjunctivei. In cazurile mai grave se aplica tratament specific.

primele simptome ale conjuctivitei

Cum prevenim conjunctivita iritativa?

Pentru a evita aparitia acestei afectiuni, urmati cativa pasi simpli:

  • Purtati ochelari de inot;
  • Cand iesiti din piscina/bazin, clatiti-va cu apa rece;
  • Este foarte important sa folositi doar obiectele personale (prosop, servetel) si sa va prezentati la medic la primele semne de disconfort;
  • Este bine totusi sa stiti ca o concentratie optima a clorului in apa trebuie sa fie de 0,5 mg/litru apa, insa clorinarea insuficienta favorizeaza contaminarea, iar in exces irita.pH-ul apei trebuie mentinut intre 6,9 si 8,2.

Nu faceti baie in locurile in care calitatea apei este indoielnica, miroase puternic a clor sau in care observati ca nu se respecta normele de igiena. Conjunctivita de bazin afecteaza toate categoriile de varsta, insa mai predispusi sunt copiii si persoanele care au imunitatea scazuta.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.