Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Vara insorita, protectie potrivita: ghid de „utilizare”

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 septembrie 2024
Share
  • Soarele aduce numeroase beneficii organismului. Acesta stimuleaza sinteza vitaminei D, imbunatateste dispozitia si regleaza somnul. Insa, expunerea in exces la soare, fara protectie UV, poate avea consecinte nefaste asupra pielii, precum ridurile, petele pigmentare si cancerul de piele.

    De fapt, soarele este considerat principalul factor de imbatranire prematura si vizibila a pielii. Este important sa stiti cum sa va protejati de razele UV, tocmai pentru a evita efectele negative. Pentru inceput, este necesar sa optati pentru o dieta bogata in fructe si legume. Acestea contin o cantitate mare de antioxidanti, ce pot ajuta la reducerea efectelor adverse ale ultravioletelor. Daca fumati, indicat este sa renuntati la acest viciu. Substantele nocive din fumul de tigara imbatranesc prematur pielea si favorizeaza aparitia ridurilor. Nu in ultimul rand, protejati-va pielea de soare. Atat timp cat faceti acest lucru cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara (FPS) si al hainelor adecvate, va puteti bucura in continuare de timpul petrecut in aer liber. Asa va protejati de soare.
    Vara insorita, protectie potrivita: ghid de „utilizare”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >


  • Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.
    alunite,

    Determinati riscurile

    Nu exista vreo cale prin care sa puteti ghici daca aveti o piele predispusa la imbatranire prematura sau la cancerul de piele. In schimb, este indicat sa mergeti la medicul dermatolog o data pe an, mai ales daca aveti peste 40 de ani. Daca exista in familie cazuri de cancer de piele, ar trebui sa mergeti la control mai des.

    Cancerul de piele poate aparea la orice varsta, insa unele persoane prezinta anumiti factori de risc, precum pielea foarte deschisa la culoare, prezenta multiplelor „alunite” sau istoricul de arsuri solare.

    Vara si problemele pielii. Alegeti vestimentatia potrivita!
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • plaja, protectie UV

    Alegeti „protectia” potrivita

    Folosirea produselor cu factor de protectie solara este esentiala pentru a va proteja pielea de soare. Acestea trebuie folosite zilnic, in special daca petreceti mai mult timp afara. Atentie! Aceste produse nu se folosesc doar cand sunteti in concediu la mare, ci trebuie aplicate ori de cate ori iesiti din casa si petreceti mai mult timp in soare. Exista anumite indicatii ce trebuie respectate:

    • Alegerea produselor cu factor de protectie mare. Numarul indicat pe astfel de produse semnifica puterea de protectie intr-un anumit interval de timp. Cu cat este mai mare acest numar, cu atat protectia este mai ridicata. Cand alegeti factorul de protectie, este bine, in primul rand, sa aveti deja o idee despre tipul de expunere care urmeaza. Daca urmeaza sa petreceti 4-5 ore in soare, este recomandat sa optati pentru produsele cu factor de protectie de cel putin 30.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • crema de fata, protectie UV

    Alegeti „protectia” potrivita


    • Dupa ce intrati in apa sau dupa cateva ore de stat la plaja in care ati transpirat, produsele cu FPS isi pierd din proprietati. Aplicati-le la fiecare doua ore.

    • Optati pentru cremele cu spectru larg. Acestea blocheaza atat razele UVA, cat si pe cele UVB. Razele UVB reprezinta prima cauza de arsuri solare, iar protejarea de razele UVA joaca un rol important in prevenirea ridurilor si a petelor pigmentare.

    • Aplicati produsele cu FPS odata cu machiajul. Daca obisnuiti sa folositi doar o crema hidratanta/antirid, este indicat sa aplicati, in acelasi timp, si cremele pentru protectie solara. Daca va machiati, folositi intai un produs cu FPS, dupa care puteti aplica machiajul.

    • Lasati crema sa actioneze. Orice produs, inclusiv cele pentru protectie solara au cea mai buna eficacitate atunci cand patrund in piele. Este indicat sa le aplicati cu 20 de minute inainte de a iesi din casa.

    • Folositi cantitatea potrivita. Din cauza texturii, exista tendinta de a aplica o cantitate mai mica de crema decat cea necesara pentru a asigura protectie UV. Cititi instructiunile de folosire si aplicati pe piele o cantitate generoasa de crema.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • palarie de soare, protectie UV

    Adaugati protectie impotriva UV

    Crema cu factor de protectie solara ajuta la scaderea riscului de aparitie a cancerului de piele si a ridurilor, insa nu este suficienta. Iata ce puteti face suplimentar pentru a va proteja de soare:

    • Optati pentru ochelari de soare. Acestia protejeaza pielea delicata din jurul ochilor si previn aparitia cataractei si a degenerescentei maculare. Nu ezitati sa purtati ochelarii de soare zilnic, chiar si in zilele mai putin calduroase sau insorite.

    • Purtati palarie cu boruri largi sau sapca. Va ajuta sa va protejati fata, urechile si ceafa. De cele mai multe ori, uitam sa aplicam creme cu FPS pe nas, urechi, ceafa, umeri sau pe fata dorsala a picioarelor, asa ca tineti minte, pentru a evita arsurile solare.

    • Purtati haine lungi. Stim ca veti spune ca si asa este cald, daramite sa mai purtati si haine lungi. Bluzele cu maneci lungi, la fel si pantalonii, insa largi, sunt indicate deoarece sunt prima linie de aparare impotriva ultravioletelor, actionand prin absorbtia sau blocarea acestora. Mai mult, exista imbracaminte special confectionata cu factor de protectie contra ultravioletelor – UPF (ultraviolet protection factor), pe care o gasiti in magazinele specializate.


    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • soare

    Protejati-va de UV tot restul anului

    Retineti! Aveti nevoie de protectie UV tot timpul anului, nu doar vara. Daca mergeti la ski intr-o zi insorita, puteti avea aceleasi consecinte cauzate de soarele de vara. Este recomandat sa verificati intotdeauna indicele readiatiei UV pe site-urile specializate. Valorile radiatiilor ultraviolete situate intre 0 si 2 sunt considerate minime, iar cele intre 5 si 6, moderate. Daca valorile sunt mai mari de 10, sunt considerate foarte periculoase. In aceste conditii, este recomandat sa evitati expunerea la soare.

    Nu va expuneti la orele de varf


    Daca este posibil, stati in interior intre orele 10:00 si 16:00. In acest interval, razele solare sunt cele mai puternice. Daca acest lucru nu poate fi realizat, incercati sa stati la umbra, insa aceasta nu va poate proteja de arsurile solare. Unele persoane prefera sa se bronzeze la solar, insa este la fel, poate chiar mai nociv decat razele solare.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.