Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Vară fără probleme digestive. Atenţie la infecţia cu Salmonella!

Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecţioase, Spitalul Clinic Sanador, www.sanador.ro
1 august 2022
Share
Vară fără probleme digestive. Atenţie la infecţia cu Salmonella!

Cauză a toxiinfecţiilor alimentare, bacteria Salmonella este o ameninţare la adresa concediului de vară, respectiv a sănătăţii, mai ales că suntem predispuşi la a nu fi tocmai atenţi ce şi de unde mâncăm. Sursele infecţiei sunt reprezentate de consumul de alimente şi apă contaminate, de contactul cu animale sau cu persoane purtătoare ale bacteriei.

Sursele alimentare sunt carnea, în special de pasăre, laptele, ouăle, fructele de mare, peştele incorect preparate termic, dar Salmonella poate contamina orice produs vegetal (salate, piureuri) pregătit sau manipulat în condiţii necorespunzătoare (a intrat în contact cu un tocător pe care a fost tranşată carne crudă, bucătarul nu s-a spălat pe mâini). Reţineţi că alimentele contaminate nu pot fi identificate prin simpla examinare – pot părea perfect normale, fără miros specific.

Căi de transmitere

O altă cale de transmitere este contactul cu persoane, animale sau păsări infectate. Salmonella este prezentă în general în materiile fecale, dar şi pe corpul lor (penaj, de exemplu), pe obiectele cu care acestea se joacă sau în locul în care sunt ţinute (cuşcă, ţarc, colivie).

Este important să vă spălaţi cu săpun şi apă călduţă după ce intraţi în contact cu animalele, cu hrana, apa sau jucăriile lor, după ce le faceţi curat. Nu le pupaţi şi mergeţi regulat cu ele la veterinar. Regulile sunt cu atât mai stricte cu cât este vorba de copii sub 5 ani sau persoane cu imunitate scăzută.

Temperaturi incendiare, de toxiinfecţii aducătoare: reguli de respectat

Simptomele se pot agrava

Sunt reprezentate de diaree (scaune apoase, uneori cu sânge), însoţită de dureri abdominale (crampe) şi de obicei de febră, mai rar de greaţă, vărsături, dureri de cap. Acestea apar la 12-72 de ore de la momentul contractării. În situaţii deosebite (copii mici, vârstnici, persoane cu o imunitate scăzută) infecţia se poate extinde şi manifesta în afara tubului digestiv. Apar, astfel, septicemii sau infecţii la nivel cardiovascular, osteoarticular, la nivelul sistemului nervos central. Persoanele se prezintă cu o stare generală gravă şi simptome specifice organului sau sistemului afectat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul se stabileşte în baza identificării bacteriei patogene în materiile fecale (mai rar alte fluide) sau în sângele persoanei bolnave. Aceasta se poate realiza atât prin metode clasice (coprocultură, hemocultură), cât şi prin metode mai noi, bazate pe tehnici moleculare/genetice (paneluri PCR multiplex din produsele biologice).

Tratamentul depinde de severitatea infecţiei şi de vârsta sau alte probleme de sănătate. Astfel, în anumite situaţii – persoane fără alte boli, cu vârsta între 1 şi 50 de ani şi forme uşoare sau moderate de boală – tratamentul poate fi doar simptomatic, axat pe rehidratare (în general orală, mai rar intravenoasă). Când este necesar tratamentul antibiotic, acesta este fie oral, fie injectabil, cu o durată de la 3-5 zile până la 2 săptămâni.

Sarurile de rehidratare va pun rapid pe picioare!

Poate fi prevenită infecţia cu Salmonella?

Da, prin respectarea regulilor de igienă personală şi alimentară în prezenţa uneia dintre numeroasele potenţiale surse.

Se recomandă:

  • manipularea separată a produselor animale, care vor fi ulterior preparate termic, de legume sau fructe – care vor fi consumate crude;
  • să nu utilizaţi, fără a spăla corespunzător, acelaşi cuţit sau acelaşi tocător pentru carne şi legume/fructe;
  • să nu spălaţi carnea înainte de preparare (nu înlătură riscul de îmbolnăvire, ci împrăştie Salmonella pe alte obiecte, suprafeţe);
  • să preparaţi complet din punct de vedere termic carnea şi ouăle;
  • să congelaţi sau refrigeraţi la mai puţin de 4o C alimentele preparate (carne), fără a le lăsa la temperaturi ridicate mai mult de 1-2 ore.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.