Oamenii de știință dintr-un grup de universități americane, inclusiv Yale, Johns Hopkins și Princeton, au descoperit că expunerea la vaporii țigărilor electronice creează un „mediu care promovează tumoarea” mamară, dar nu numai.
Specialiştii precum profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Institute – Princess Grace Hospital, sunt de părere că descoperirile ar trebui să fie un „apel de trezire pentru cei care consideră că aceste dispozitive sunt inofensive”. Siguranţa țigărilor electronice este o „concepție greșită”, iar vapatul ar putea determina şi dezvoltarea altor tipuri de cancer.
Cancer de sân şi metastaze pulmonare
Echipa din SUA a efectuat teste pe șoareci femele, unele care trăiau în aer curat, altele expuse vaporilor de țigări electronice. După două săptămâni, toate au fost injectate cu cancer de sân. La sfârșitul celor șase săptămâni de experiment, tumorile crescuseră de aproape două ori mai repede la șoarecii expuși la vapori.
Șoarecii care au inhalat vapori de țigări electronice au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte metastaze pulmonare – tumori maligne secundare în plămâni, care sunt adesea fatale atunci când apar la om.
Recentele descoperiri vin la câteva zile după ce oamenii de știință din Comitetul pentru Toxicitate al guvernului britanic au declarat că vapatul poate agrava bolile de inimă și tulburările pulmonare, dar este mai sigură decât fumatul de tutun.
Cercetări anterioare au descoperit că substanțele chimice produse de țigările electronice se combină în plămânii oamenilor şi dau naştere unor combinații (complet) noi, toxice pentru celulele vii.
Substanțele chimice care produc arome precum vanilie, fructe de pădure și scorțișoară se pot amesteca cu alți solvenți din gadgeturi și pot deveni un pericol pentru sănătate.