Atunci când temperaturile sunt crescute, este vital să acordăm prioritate sănătăţii şi confortului termic. Un val de căldură poate prezenta riscuri semnificative, putând duce la afecţiuni grave sau chiar la decese, în cazuri extreme.
Cu toţii putem avea probleme din cauza căldurii extreme. Dar în cazul unui val de căldură, riscul cel mai mare îl au persoanele în vârstă, în special cele de peste 75 de ani şi femeile; persoanele care locuiesc singure sau în centre de îngrijire; persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (probleme cardiace, diabet sau boli de rinichi); persoanele care iau mai multe medicamente, care sporesc sensibilitatea la caldura; bebeluşii şi copiii mici.
Val de căldură? Principalele probleme asociate
Deshidratarea – apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât ingeră.
Agravarea afecţiunilor cardiace şi respiratorii. Temperaturile ridicate pot agrava simptomele persoanelor cu afecţiuni cardiace sau respiratorii. Din acest motiv, este esenţial ca acestea să ia măsuri suplimentare de precauţie pe timpul unui val de căldură, pe caniculă.
Epuizarea şi insolaţia. Expunerea la temperaturi ridicate poate duce atât la epuizare din cauza căldurii, cât şi la insolaţie, fiind două afecţiuni cauzate de supraîncălzirea organismului. Este esenţial să fiţi conştienţi de simptome şi să solicitaţi asistenţă medicală imediată în cazul în care acestea apar.
Epuizare de căldură şi insolaţie. Simptome
Epuizarea de căldură (termică) nu are nevoie, de obicei, de ajutor medical de urgenţă dacă vă puteţi răcori în 30 de minute. Dacă se transformă în insolaţie, trebuie tratată ca o urgenţă. Semnele epuizării termice includ:
- oboseală;
- ameţeală;
- durere de cap;
- senzaţie de rău sau stare de rău;
- transpiraţie excesivă, iar pielea devine palidă şi umedă;
- crampe la nivelul braţelor, picioarelor şi stomacului;
- respiraţie rapidă şi creşterea pulsului (bătăilor inimii);
- temperatură mare;
- sete puternică;
- slăbiciune;
- la copiii se adaugă şi iritabilitate.
Val de căldură – 5 Sfaturi pentru a preveni problemele
Pentru a fi în siguranţă în condiţii de căldură mare, luaţi în considerare următoarele:
1. În intervalul orar 11:00-15:00, este recomandat să vă adăpostiţi în zone umbrite pentru a vă proteja de soarele intens de la amiază şi de posibila expunere la căldură.
2. Atunci când ieşiţi afară, este important să purtaţi haine uşoare şi „respirabile”. Includeţi în ţinută şi o pălărie cu boruri largi pentru a vă proteja faţa şi gâtul de razele soarelui. De asemenea, aplicaţi o cremă de protecţie solară cu FPS de minimum 30, pe toată pielea expusă, pentru a vă proteja împotriva razelor UV dăunătoare.
3. Pe perioada unui val de căldură, consumaţi băuturi mai reci şi alimente uşoare.
4. Pentru a învinge căldura, luaţi în considerare duşurile răcoritoare sau măcar să vă stropiţi cu apă rece pe piele şi pe haine pentru a vă ajuta să reduceţi temperatura corpului.
5. Menţineţi un mediu interior răcoros. Închideţi ferestrele în timpul zilei pentru a ţine aerul cald afară şi deschideţi-le noaptea când aerul este ceva mai rece. Utilizaţi ventilatoarele şi a aerul condiţionat pentru a vă ajuta să menţineţi mediul răcoros şi confortabil.
Aşadar, cu puţină atenţie puteţi trece cu bine peste orice val de căldură.