Oamenii de ştiinţă români spun că au găsit o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus din China, 2019-nCoV. Cercetătorii de la OncoGen, Timişoara, susţin că strategia este mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă, pentru că permit identificarea de peptide specifice, adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune.
Această metodă derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe „long neoantigen peptides” în terapia cancerului, anunţă cei de la OncoGen.
Românii lucrează la vaccinul împotriva coronavirusului
Vaccinurile tradiţionale au un succes limitat în lupta cu epidemiile virale, ce au o rată ridicată de mutaţii, spun oamenii de ştiinţă. Strategia vaccinomică propusă de cercetătorii români este adaptată la caracteristicile imune ale populațiilor țintă, pe baza locației geografice și a etnicității. Practic, vaccinul va avea aceeaşi tehnologie precum cea folosită în vaccinarea personalizată oncologică.
Românii au identificat mai multe peptide eficiente împotriva 2019-nCoV, acestea având potenţialul de a declanşa un răspuns imun al celulelor T CD4+ şi CD8+. Bazându-se pe modelul studiului, pot fi identificate şi alte peptide eficiente pentru diverse populaţii, din diferite regiuni geografice ale lumii. Oamenii de ştiinţă de la Timişoara spun că au deja o formulă a vaccinului împotriva coronavirusului 2019-nCoV, însă cercetările vor continua pentru îmbunătăţirea acesteia, urmate, dacă rezultatele vor fi tot pozitive, de testările clinice.