Gravide vaccinate? Pentru multe persoane pare imposibil, dar cercetătorii ne demonstrează cum stau lucurile cu adevărat.
Nu există nicio legătură între vaccinul antigripal H1N1 în cazul gravidelor şi apariţia ulterioară a autismului la copii. Concluzia aparţine cercetătorilor suedezi de la Karolinska Institutet, celebrul institut unde se decide anual cine este câştigătorul Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.
Studiul vine în contextul în care circulă tot mai multe informaţii contradictorii şi nefondate, care fac o legătură între vaccinarea mamelor şi autismul la copii. Oamenii de ştiinţă suedezi avertizează că gravidele au un risc crescut de a contracta virusul gripal, iar complicaţiile pot duce până la naşteri premature. Vaccinul antigripal poate fi făcut, în siguranţă, pe tot parcursul sarcinii, mai spun cercetătorii.
Cercetarea a urmărit aproximativ 70.000 de copii
În total, cercetarea a urmărit 69.019 copii. O parte dintre gravide au fost vaccinate antigripal în perioada octombrie 2009 – septembrie 2010. În total, 39.726 de copii au fost expuşi vaccinului într-un moment al sarcinii, iar 29.293 nu au fost expuşi. Ulterior, oamenii de ştiinţă au urmărit evoluţia copiilor pentru o perioadă de şase ani şi şapte luni. Rezultatele au arătat că 394 de copii care au fost expuşi vaccinului, adică 1%, au dezvoltat o formă de autism. În cazul copiilor care nu au fost expuşi vaccinului antigripal procentul a fost mai mare, de 1,1%, adică 330 de copii au fost diagnosticaţi cu autism.
Vaccinarea antigripală: adio, gripă sezonieră!
„O creştere clinică reprezentativă a riscului de autism, asociată cu vaccinul H1N1 în sarcină pare foarte puţin probabilă. Mai mult, nu a fost dovedită nicio asociere pentru expunerea la vaccin în primul trimestru de sarcină şi creşterea riscului de tulburare de spectru autist”, a declarat dr. Jonas Ludvigsson, unul dintre autorii lucrării, profesor la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Karolinska Institutet și pediatru în cadrul Departamentului de Pediatrie al Spitalului Universitar Örebro, ambele din Suedia.
„Știm că autismul are o componentă genetică puternică și că nicio știință credibilă nu susține credința că vaccinurile administrate în timpul sarcinii (sau în copilărie) pot provoca autism”, susţine dr. Anders Hviid, cercetător principal în cadrul Universităţii din Copenhaga, Danemarca, în urma apariţiei studiului în Annals of Internal Medicine.