Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Vaccinul antigripal ajută în lupta cu coronavirusul? Un profesor român explică

Alin Claudiu Popescu; surse: medrxiv.org, scientificamerican.com; sursă foto: ru.nl
6 noiembrie 2020
Share
Vaccinul antigripal ajută în lupta cu coronavirusul? Un profesor român explică

Pe lângă faptul că vaccinul antigripal ajută la scăderea numărului de infecţii cu virusul gripal, acesta ar putea reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nijmegen, Olanda. Unul dintre cercetători este un român, prof. Mihai Netea (foto), coordonator al Diviziei de Medicină Experimentală, Departamentul de Medicină Internă, Universitatea Nijmegen. Conform prof. Netea, vaccinul antigripal poate determina organismul să producă un răspuns imun care ne poate apăra de infecţia cu noul coronavirus.

SARS-CoV-2 a fost mai puţin frecvent în rândul celor vaccinaţi antigripal

Studiul a fost efectuat în mai multe spitale olandeze. S-a observat faptul că SARS-CoV-2 a fost mai puțin frecvent în rândul angajaților care fuseseră vaccinaţi antigripal în perioada iernii 2019/2020.

„Un vaccin gripal inactivat cvadrivalent poate induce răspunsuri de imunitate împotriva SARS-CoV-2, care pot reprezenta o protecție relativă împotriva COVID-19. Aceste date, împreună cu rapoarte independente recente similare, arată un efect benefic al vaccinării împotriva gripei precum și a COVID-19 și sugerează importanţa vacinării în perioada sezonului gripal 2020-2021, pentru o protecţie împotriva ambelor infecții”, se arată în studiul la realizarea căruia a participat şi prof. Mihai Netea.

Echipa prof. Netea a realizat şi un experiment de laborator. În primă fază a avut loc un proces de purificare a celulelor din sângele recoltat de la subiecţi sănătoşi. În faza a doua, celulele au fost expuse unui vaccin antigripal şi lăsate să se dezvolte timp de şase zile. Ulterior, acestea au fost expuse şi SARS-CoV-2. Rezultatul a arătat că acele celule expuse vaccinului antigripal au produs mai multe citokine, decât în cazul celorlalte celule. Aceste citokine sunt extrem de eficiente în lupta cu SARS-CoV-2, dar doar dacă sunt produse de organism în fazele timpurii ale infecţiei.

Cercetările vor continua, pentru că trebuie luate în calcul şi alte explicaţii, care pot reprezenta o legătură între vaccinul antigripal şi SARS-CoV-2. Una dintre ele, cu care prof. Netea este de acord, subliniază faptul că persoanele care aleg să îşi facă un vaccin antigripal pot fi mai atente la sănătatea lor și mai înclinate să respecte măsurile de prevenire împotriva noului coronavirus, decât celelalte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.