Vaccinarea antigripală oferă cea mai bună protecţie împotriva gripei sezoniere şi reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale. Cum organismul produce anticorpi pentru a ne proteja împotriva infecţiei cu virusul gripal în aproximativ două săptămâni după administrarea vaccinului, vaccinarea este recomandată din timp, astfel încât protecţia să apară înainte ca gripa să înceapă să se răspândească în comunitate. Titrul complet de anticorpi se atinge în aproximativ patru săptămâni.
Gripa se răspândeşte în comunitate de la o persoană la alta, prin contact direct – inhalarea picăturilor eliminate prin strănut, vorbit, tuşit sau contact indirect, când aceste picături se depun pe suprafeţe sau mâini şi sunt apoi transferate la nivelul mucoasei nazale. Din acest motiv se păstrează ca recomandări atât pentru protecţia antigripală cât şi anti-COVID, spălarea mâinilor şi purtarea măştii de protecţie.
Perioada optimă pentru vaccinare
Vaccinarea antigripală oferă protecţie pe întreg sezonul gripal, fiind necesară la adulţi şi copii administrarea unei singure doze. Copiilor peste şase luni, care nu au mai fost vaccinaţi, li se administrează două doze de vaccin antigripal la distanţă de o lună între doze.
Sezonul gripal poate începe din luna septembrie şi poate dura până în luna mai. Vaccinul antigripal este modificat în fiecare an în funcţie de virusurile gripale care se preconizează că vor circula. Această adaptare a vaccinului la tulpinile circulante este motivul pentru care trebuie să se administreze un vaccin antigripal în fiecare an.
Ce conţine vaccinul antigripal
În acest moment, în România sunt disponibile mai multe tipuri de vaccin antigripal; dar toate sunt vaccinuri tetravalente, ceea ce înseamnă că protejează împotriva a patru dintre cele mai frecvente şi virulente virusuri gripale circulante. Vaccinarea se poate face injectabil atât pentru copii cât şi pentru adulţi, iar pentru copii există şi varianta vaccinului antigripal intranazal administrat sub formă de pufuri.
Vaccinul antigripal la gravide. Recomandat sau nu?
Vaccinul antigripal. Putem face gripă din cauza lui?
Vaccinul antigripal nu conţine virusuri active, deci nu ne poate îmbolnăvi de gripă. Este un mit faptul că se poate face gripă după administrarea vaccinului antigripal, simptomatologia poate fi confundată cu reacţiile adverse post-vaccinale sau cu o infectare concomitentă cu un alt virus respirator.
Reacţiile adverse post-vaccinale cele mai frecvente sunt cele locale, reprezentate de durere, edem, roşeaţă, mâncărime, induraţie la locul injectării. Mai pot apărea cefalee, astenie, febră, dureri musculare şi articulare. Foarte rare sunt reacţiile alergice, iar în mod excepţional pot apărea tulburări hematologice sau neurologice în diferite grade.
Categorii de risc şi categorii care au contraindicaţie
Persoanele considerate a fi cu risc crescut de îmbolnăvire, cărora li se recomandă în primul rând vaccinarea antigripală, sunt cele cu vârste peste 65 de ani, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice care au risc de decompensare (diabet, boli cardiovasculare, boli pulmonare, boli renale, boli hepatice severe, boli neurologice severe, obezitate, tulburări imunologice). Aceste persoane au un risc mai mare în caz de îmbolnăvire, risc asociat cu spitalizare sau chiar deces şi, de aceea, reprezintă, alături de personalul medical, prima indicaţie de vaccinare antigripală.
Categoriile care au contraindicaţie pentru vaccinarea antigripală sunt reprezentate de acelea cu alergie la vaccin sau cu alergie la ouă, la unele antibiotice şi la formaldehidă, persoanele cu boli neurologice active sau cu boală febrilă acută în ziua programată pentru vaccinarea antigripală. În cazul pacienţilor oncologici trebuie consultat medicul oncolog înainte de a lua decizia de vaccinare. Există, de asemenea, un risc crescut la pacienţii cu diferite tulburări de coagulare, dar acest risc va fi evaluat de medicul curant, pacientul primind recomandarea sau interdicţia de a efectua vaccinul antigripal.
Două vaccinuri, administrare concomitentă
Vaccinul antigripal poate fi administrat concomitent cu vaccinul anti-COVID, fără riscuri suplimentare, însă în locuri diferite. Locul de injectare este partea superioară a braţului pentru ambele tipuri de vaccin, deci la persoanele care se decid să facă vaccinare concomitentă, un vaccin va fi administrat în braţul stâng şi unul în braţul drept.