Vaccinarea pneumococica va fi introdusa in Programul national de imunizari gratuite cel tarziu la sfarsitul acestui an, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu prilejul semnarii Protocolului cu organizatia Coalitia pentru o Noua Preventie. Ministrul a mai spus ca acest protocol face parte din angajamentul Ministerului Sanatatii de promovare a preventiei.
„Am considerat ca pentru beneficiile copiilor din Romania este utila aceasta colaborare intre ministerul Sanatatii si organizatiile care sustin aceasta Coalitie, bazata pe principiile generale ce guverneaza serviciile de sanatate in Romania. In Uniunea Europeana, 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic in calendarul de imunizari gratuite ale copiilor in primul an de viata. Am cautat cele mai bune solutii sa implementam si in Romania un program de vaccinare pneumococica de care vor beneficia, anual, in jur de 200.000 de copii nascuti in anul respectiv”, a sustinut oficialul, adaugand ca se intentioneaza ca vaccinarea copiilor sa inceapa de la varsta de patru luni.
Potrivit ministrului, pentru vaccinarea copiilor este nevoie de 4-4,5 milioane de euro.
Andreea Marin, presedinta Coalitiei pentru o Noua Preventie, a spus in cadrul conferintei de presa ca in Romania doar 2% dintre parinti isi permit sa-si vaccineze copiii impotriva virusului pneumococic. Conform ultimelor studii, in tara noastra, 1 din 5 copii cu varsta pana intr-un an care ajunge in spitale sufera de o boala potential pneumococica, iar rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere. Medicii atrag atentia asupra faptului ca, provocate de o bacterie, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, sinuzite, pneumonii, conjunctivite pana la meningite si pot dauna grav sanatatii copilului.
Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si Ministerul Sanatatii au incheiat un protocol de colaborare in lupta pentru drepturile copiilor romani de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice.
Irina Prodan