Virusul Papilloma Uman (HPV = Human Papilloma Virus) afecteaza aproximativ 80 de milioane de americani, cu 14 milioane de noi cazuri pe an. Ultimele cercetari in domeniu indica faptul ca vaccinarea impotriva acestui virus este mai mult decat eficienta. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Boli Infectioase, vaccinarea reduce ratele acestui virus cu aproximativ jumatate in randul fetelor cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, lucru care ar trebui sa ne determine sa ne punem un semn de intrebare in ceea ce priveste cresterea ratelor de vaccinare.
Din pacate insa, conceptiile gresite in ceea ce priveste vaccinarea impotriva HPV si preventie inca persista, mai ales in tara noastra.
Infectia cu HPV
Cand vorbim de virusul HPV, vorbim de 150 de tulpini de virusuri inrudite, dintre care cele mai multe nu declanseaza niciun simptom si duc la dezvoltarea unor formatiuni benigne cunoscute sub numele de papiloame sau veruci genitale. Aproximativ 90% dintre infectiile cu HPV se vindeca de la sine in decursul catorva ani, insa ramane acel procent de 10% care duce la aparitia cancerului de col uterin, precum si a altor tipuri de cancer. Asadar, exista tulpini cu risc scazut, insa de partea cealalta, tulpinile cu risc ridicat de cancer nu cauzeaza pacientului leziuni vizibile. Problema apare in momentul in care tulpinile cancerigene preiau controlul in ceea ce priveste sistemul imunitar.
Potrivit Congresului American de Obstetrica si Ginecologie, 8 din 10 femei contracta HPV pana la varsta de 50 de ani
In momentul de fata, infectia cu HPV poate fi diagnosticata cu ajutorul testului Babes-Papanicolau care detecteaza modificarile anormale ale tesutului ce apar la nivelul colului uterin. Din pacate, nu exista niciun test de screening in ceea ce priveste barbatii, care pot fi asimptomatici. Dupa mediatizatul caz din Statele Unite al lui Michael Douglas, care a declarat faptul ca o infectie cu HPV a stat la baza cancerului sau la gat, specialistii spun ca au observat o crestere semnificativa in randul barbatilor in ceea ce priveste acest tip de cancer.
Este important sa retineti ca riscul infectiei cu HPV poate fi redus prin vaccinare
Pe piata exista doua tipuri de vaccinuri care protejeaza impotriva a doua tipuri de HPV, 16 si 18, doua tulpini virale ce cauzeaza 7 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Vaccinarea este mult mai eficienta inainte ca persoana sa devina activa din punct de vedere sexual, potrivit Clinicii Mayo. Se pare ca, in timpul primului act sexual, o persoana este expusa celui mai inalt grad de risc in ceea ce priveste infectia cu HPV. Prin intermediul celor doua vaccinuri, Institutul National de Cancer din Statele Unite ale Americii a reusit sa previna 100% din modificarile celulelor precanceroase cervicale.
Controverse
Nici in Romania controversele in ceea ce priveste vaccinarea impotriva HPV nu au intarziat sa apara. Fetele, dar si baietii intre 11 si 12 ar trebui vaccinati pentru ca la aceasta varsta sistemul imunitar reactioneaza cel mai bine. Unii parinti isi fac insa griji in ceea ce priveste efectele secundare ale vaccinarii, deoarece considera ca incurajeaza comportamentul sexual. Potrivit expertilor de la Clinica Mayo, efectele secundare ale vaccinarii sunt usoare, nu includ decat simptome asemanatoare gripei si durere in locul intepaturii. Daca parintii se intreaba de ce ar trebui sa vaccineze o fetita de 11 ani impotriva bolilor cu transmitere sexuala, raspunsul este ca sistemul imunitar trebuie cladit inainte de expunere, de aceea reprezinta un lucru atat de important.