Revista care te menține sănătos

Prevenție

Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicina interna, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
30 ianuarie 2019
Share
Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa

Gripa este o boala respiratorie acuta determinata de infectia cu virusuri gripale, care afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare, frecvent acompaniata de alte simptome, cum ar fi febra, cefaleea (durerile de cap), mialgia (durerile musculare) si astenia (oboseala accentuata).

Vaccinarea antigripala este cel mai eficient mod de a preveni boala si complicatiile sale, vaccinul fiind in general bine tolerat. In unele cazuri, ar putea aparea anumite efecte secundare postvaccinare, printre care: durere, roseata sau umflaturi la locul de injectare. Aceste reactii sunt temporare si apar la 15-20% dintre cei vaccinati, iar mai putin de 1% dintre persoanele vaccinate dezvolta simptome, cum ar fi febra, frisoane, dureri musculare la una sau doua zile dupa vaccinare. Aceste simptome sunt mult mai probabil sa apara la o persoana care nu a fost expusa niciodata la virusul gripal sau nu a fost vaccinata.

 

Cele mai expuse categorii de persoane

  • Persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale etc.).
  • Cei cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina si care sunt astfel expusi riscului de a dezvolta sindrom Reye in urma unei infectii gripale.
  • Persoanele care, prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii.
  • Salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si varstnicilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Protectia impotriva gripei variaza in functie de similitudinea dintre tulpina vaccinului si tulpinile circulante, precum si de varsta si starea de sanatate a celui care a fost vaccinat. Oamenii sanatosi cu varsta mai mica de 65 de ani au, de obicei, o protectie mai indelungata impotriva gripei decat au cei in varsta sau cu probleme de sanatate. Este important sa se inteleaga faptul ca, desi vaccinul nu este la fel de eficace in prevenirea gripei in randul persoanelor in varsta, este eficient in prevenirea complicatiilor acestei afectiuni.

Vaccinarea, cel mai eficient mijloc de a preveni gripa

 

Iata ce mai puteti face pentru a preveni gripa

Masuri suplimentare care ar putea ajuta la prevenirea contractarii si raspandirii gripei:

  • Acoperiti-va nasul si gura cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati, dupa care aruncati-l.
  • Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati, iar daca nu sunteti in apropierea apei, folositi un agent de curatare pe baza de alcool.
  • Evitati contactul cu oamenii bolnavi, dar si spatiile aglomerate unde riscul de imbolnavire creste.
  • Daca aveti gripa, stati acasa cel putin 24 de ore dupa ce episodul de febra s-a incheiat.
  • In cazul in care sunteti bolnav, este bine sa evitati contactul cu alte persoane si sa stati acasa cel putin 24 de ore dupa ce episodul de febra s-a incheiat.
  • Incercati sa nu atingeti cu mana ochii, nasul sau gura, deoarece microbii se raspandesc frecvent in acest fel.
  • Evitati, pe cat posibil, aglomerarile urbane si vizitarea bolnavilor sau suspectilor de gripa.

Reactiile adverse grave la vaccin sunt foarte rare. Cel mai probabil, acestea pot fi rezultatul unei alergii la o componenta a vaccinului, cum ar fi proteina de ou din vaccin. In general, vaccinarea antigripala confera imunitate organismului aproximativ un an impotriva tulpinilor virale pentru care a fost conceput.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.