Vaccinarea gratuită împotriva HPV a fost extinsă oficial până la vârsta de 18 ani. Anunţul a fost făcut de către Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Decizia a avut la bază recomandările specialiştilor din comisiile de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Potrivit unui ordin de ministru, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să poată fi incluse şi fetele din grupa de vârstă 14 – 18 ani.
Vaccinarea anti-HPV, cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin
“Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, explică Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, într-un comunicat de presă.
Vaccinarea anti-HPV se realizează gratuit, doar la persoanele eligibile, pe baza solicitării transmise de către un părinte/reprezentant legal către medicul de familie.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, situaţia vaccinării împotriva HPV din ultima perioadă este următoarea: mai – 1.224 de fetiţe vaccinate; iunie – 1.326 fetiţe; iulie – 774 fetiţe; primele 20 de zile din august – 236 fetiţe.
Aproximativ 3300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. În fiecare zi, aproximativ cinci femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, mor din această cauză. În general, cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV).
Dintre toate tipurile de HPV, 15 pot determina apariția cancerului de col uterin. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel internaţional. Infecţia HPV cu aceste tulpini de înalt risc poate fi prevenită prin vaccinarea HPV şi prin testarea periodică (o dată la trei sau la cinci ani) în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.