Oamenii de ştiinţă americani încep testarea pe oameni a unui vaccin împotriva bolii Alzheimer. Studiul clinic va avea loc în cadrul spitalului Brigham and Women din Boston. Cercetătorii vor testa siguranța și eficacitatea noului vaccin administrat nazal, care a fost dezvoltat pentru a preveni și încetini progresia bolii Alzheimer.
Studiul poate fi considerat un moment-cheie în abordarea bolii Alzheimer. Cercetătorii Centrului pentru Boli Neurologice de la Brigham au adunat, pe parcusul ultimilor 20 de ani, dovezi preclinice care sugerează potențialul acestui vaccin nazal pentru boala Alzheimer. Dacă studiile clinice pe oameni arată că vaccinul este sigur și eficient, acesta ar putea fi un tratament netoxic pentru persoanele cu Alzheimer. Ar putea fi, de asemenea, administrat şi persoanelor care prezintă risc de a dezvolta Alzheimer, pentru a preveni boala.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență. Termenul demenţă este unul general, care se referă la capacitatea afectatată a unei persoane de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii, dincolo de consecințele obișnuite ale îmbătrânirii. Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență și poate reprezenta 60-70% dintre cazuri.
Mecanismul vaccinului anti-Alzheimer
Vaccinul folosește modulatorul imun Protollin, un agent intranazal care este format din proteine derivate din bacterii și a fost utilizat în siguranță la oameni ca adjuvant pentru alte vaccinuri. Un adjuvant este un ingredient folosit pentru a face vaccinurile să funcționeze mai bine, prin crearea unui răspuns imunitar mai puternic.
Oamenii de știință speră că vaccinul va activa celulele albe din sânge localizate în ganglionii limfatici din gât, încurajând aceste celule imunitare să curețe plăcile de beta-amiloid. Specialiştii cred că aceste plăci de amiloid sunt o cauză-cheie a simptomelor Alzheimer.
În creierul unei persoane cu Alzheimer, există niveluri anormale ale proteinei amiloid, care se adună și formează plăci ce se strâng între neuroni și perturbă funcția celulară. Mulți experți cred că diminuarea amiloizilor ar reduce pierderea memoriei și declinul cognitiv.
Vaccin anti-Alzheimer, faza 1 a studiului clinic
La studiu iau parte 16 participanți cu vârsta cuprinsă între 60 și 85 de ani cu Alzheimer precoce, simptomatic. Toți participanții au o stare generală de sănătate bună, nu au alte boli ce ar putea să interfereze cu studiul și au avut o scanare PET amiloid pozitivă.
Fiecare dintre subiecți va primi două doze de vaccin nazal, administrate la o distanţă de săptămână. Obiectivul principal al acestui studiu este de a afla dacă vaccinul este sigur și bine tolerat. De asemenea, va fi măsurat şi impactul Protollin-ului nazal asupra răspunsului imun al participanților, inclusiv efectele acestuia asupra globulelor albe.