În urma succesului pe care l-a avut vaccinul ARNm împotriva COVID-19, compania Moderna a anunțat că a obținut rezultate încurajatoare în cazul unui vaccin împotriva cancerului de piele, care a reușit să reducă semnificativ riscul de recidivă.
În urma unei cercetări la care au participat 157 de persoane cu melanom în stadiul 3 sau stadiul 4, un vaccin personalizat împotriva cancerului (de piele) pe care Moderna l-a dezvoltat împreună cu Merck – creat folosind material genetic ARNm din tumorile respective ale fiecărui pacient – a reușit să reducă riscul de recidivă sau deces cu 44% în comparație setul de îngrijiri standard.
Moderna: „Pentru prima dată, avem dovezi”
„Pentru prima dată, avem dovezi că este posibil să dezvoltăm un răspuns imunitar funcțional care poate trata cancerul pacienților dintr-un studiu controlat randomizat”, spune dr. Stephen Hoge, președintele Moderna.
În studiu, pacienții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi unul dintre cele două tratamente cuprinse în cercetare. Un grup a fost tratat cu pembrolizumab sau Keytruda, medicament existent care eliberează frâna pe care sistemul imunitar o are în mod normal pentru a ataca celulele canceroase, deoarece acestea cresc din celulele proprii ale corpului. Celălalt grup a primit Keytruda și un vaccin personalizat împotriva cancerului folosind tehnologia ARNm.
Vaccinul împotriva cancerului de piele, adaptat fiecărui pacient în parte
Toți pacienții au fost operați pentru a li se îndepărta melanomul, iar pentru grupul care a primit vaccinul, oamenii de știință de la Moderna au biopsiat și secvențiat genetic acele tumori, identificând aproape trei duzini de semne tumorale genetice, personalizate, sub formă de ARNm, pentru ca sistemul imunitar al fiecărui pacient să le recunoască.
În cele din urmă, vaccinul pentru cancerul de piele a fost injectat în brațele pacienților. Persoanele au primit tratament și au fost monitorizate timp de cel puțin 2 ani.
Președintele Moderna susține că succesul vaccinului este că acesta a fost adaptat tumorii fiecărui pacient, permițând fiecărei persoane să creeze un răspuns precis și țintit la cancerul său. Flexibilitatea tehnologiei ARNm face acest lucru posibil, așa cum a demonstrat dezvoltarea vaccinului COVID-19. A fost nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru ca oamenii de știință de la Moderna să genereze fiecare vaccin personalizat împotriva cancerului ARNm.
Ce urmează acum?
Pacienții vor fi urmăriți cel puțin încă un an și, eventual, mai mult după terminarea tratamentului. Oamenii de știință din cadrul companiei vor monitoriza cât de lung este răspunsul imunitar și cât de bine rezistă la recidivele sau metastazele viitoare. Dacă rezultatele sunt confirmate, ar putea fi posibilă utilizarea vaccinului și la persoanele aflate în stadii incipiente ale bolii sau chiar la persoanele fără melanom, care prezintă un risc mai mare pentru acesta (pentru a-le preveni).
„Nu suntem încă acolo și mai sunt lucruri de făcut pentru a ne da seama dacă putem împinge și mai mult reducerea de 44%. Dar cred că acesta este un moment de transformare pentru domeniul tratamentului cancerului, pentru companie și, sperăm, pentru pacienți. Am avut mult succes în urmărirea virusurilor, dar nimeni nu a demonstrat vreodată că vaccinurile ARNm ar putea funcționa într-un studiu controlat randomizat în cancer.”, a mai subliniat dr. Stephen Hoge, președintele Moderna.
La rândul lor, și cei de la BioNTech au lucrat la vaccinuri cu ARNm împotriva cancerului încă de dinainte de pandemie. Oamenii de știință au testat versiuni ale vaccinului lor în studii mai mici.