Cu toate că vaccinul HPV (împotriva virusului papiloma uman) a devenit o practică tot mai răspândită, rămân, totuși, multe întrebări în mintea oamenilor. Este esențial să înțelegem în profunzime beneficiile, riscurile și efectele secundare ale vaccinului împotriva acestui virus extrem de răspândit și asociat cu diverse forme de cancer, inclusiv cancerul de col uterin.
Ce înseamnă HPV?
HPV este un grup de virusuri extrem de comune, existând peste 200 de tipuri identificate. Aceste virusuri pot infecta pielea și membranele mucoase, afectând de obicei zona genitală, dar și alte zone ale corpului, precum gura și gâtul. Virusul papiloma uman (HPV) se poate transmite prin contactul de piele cu piele sau prin activitate sexuală.
În multe cazuri HPV dispare de la sine. Anumite tipuri de HPV sunt considerate cu risc crescut, deoarece pot cauza leziuni precanceroase și cancer, în special cancerul de col uterin. Există, însă, și tipuri de HPV care cauzează negi sau alte leziuni benigne.
Cum funcționează vaccinul HPV?
Vaccinul HPV este dezvoltat pentru a proteja împotriva anumitor tipuri de virus care sunt asociate cu cancerul și este o componentă importantă a programelor de prevenire a cancerului.
Vaccinul conține fragmente neinfecțioase ale virusului HPV sau proteine care sunt specifice anumitor tulpini de HPV. Atunci când o persoană primește vaccinul HPV, sistemul imunitar recunoaște acești antigeni ca agenți străini și începe să producă anticorpi împotriva acestora.
Pe lângă producerea de anticorpi, vaccinul stimulează și dezvoltarea de celule T (limfocite T) cu memorie imunologică. Aceste celule „țin minte” cum să recunoască și să lupte împotriva tulpinilor de HPV specifice. În cazul în care persoana este ulterior expusă la virusul HPV real, sistemul imunitar este capabil să răspundă rapid și eficient, prevenind sau reducând infecția.
Cui este destinat vaccinul HPV și când ar trebui administrat?
Se recomandă ca preadolescenții, atât băieții, cât și fetele, să primească vaccinul HPV în jurul vârstei de 11 sau 12 ani. Vaccinul HPV poate fi administrat chiar începând cu vârsta de 9 ani. Acest lucru asigură protecția împotriva HPV înainte ca aceștia să fie expuși probabil la virus. De obicei, se recomandă administrarea a două doze de vaccin HPV. Cea de-a doua doză poate fi administrată la câteva luni distanță (6-12 luni). În anumite cazuri sau la vârste mai mari, poate fi necesară administrarea a trei doze.
Persoanele care încep seria de vaccinare la vârsta de 15 până la 26 de ani ar trebui să primească trei doze de vaccin. Aceste doze se administrează pe parcursul a șase luni.
Vaccinul poate fi administrat până la vârsta de 45 de ani. În cazul femeilor și bărbaților cu vârsta între 27 și 45 de ani, discuțiile despre vaccinare este nevoie să fie purtate cu medicul specialist. Administrarea vaccinului în această categorie de vârstă poate depinde de evaluarea riscurilor și beneficiilor pentru fiecare caz în parte.
Cine nu ar trebui să primească vaccinul HPV?
Există anumite situații în care persoanele pot fi sfătuite să nu primească vaccinul HPV sau să amâne vaccinarea. Acestea includ:
- alergii severe la componente ale vaccinului;
- reacții severe după doze anterioare;
- stare de boală acută sau febră;
- femeile gravide.
Beneficii vaccin HPV
Vaccinul HPV (virusul papiloma uman) oferă o serie de beneficii semnificative pentru cei care îl primesc. Iată câteva dintre acestea:
- prevenirea cancerului de col uterin;
- protecția împotriva altor tipuri de cancer – cel de vagin, vulvă, penis, anus, gură, gât, cap și gât;
- prevenirea negilor genitali;
- imunizarea împotriva tulpinilor comune de HPV;
- reducerea răspândirii virusului;
- Protejarea atât a femeilor, cât și a bărbaților: Deși inițial vaccinul HPV a fost introdus pentru a proteja fetele și femeile, este acum recomandat și pentru băieți și bărbați, contribuind la protejarea întregii populații împotriva complicațiilor legate de HPV.
Oferă vaccinul HPV beneficii dacă ești deja activ sexual?
Da, chiar dacă s-a avut deja un anumit nivel de expunere la virusul papiloma uman (HPV), vaccinul poate oferi protecție împotriva altor tulpini de HPV la care persoana nu a fost expusă anterior. De asemenea, poate oferi protecție împotriva tulpinilor de HPV cu risc crescut care pot duce la leziuni precanceroase și cancer.
Este important să se înțeleagă că vaccinul HPV nu tratează infecțiile existente cu HPV și nu elimină riscul complet. Totuși, poate reduce riscul de a dezvolta infecții ulterioare cu tulpini de HPV incluse în vaccin.
Efecte secundare vaccin HPV
Vaccinul HPV este, în general, bine tolerat, iar majoritatea persoanelor care îl primesc nu experimentează efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, precum orice alt vaccin sau medicament, există posibilitatea de a apărea unele reacții adverse. Iată câteva dintre efectele secundare posibile ale vaccinului HPV:
- durere la locul injectării;
- oboseală;
- dureri de cap;
- dureri abdominale;
- dureri articulare;
- febră ușoară;
- stări de leșin sau de vomă;
- greață sau dureri musculare.
Femeile care au primit vaccinul HPV trebuie totuși să facă teste Papanicolau?
Da, femeile care au primit vaccinul HPV ar trebui să continue să efectueze teste Papanicolau. Vaccinul HPV nu acoperă toate tulpinile de HPV sau toate tipurile de leziuni precanceroase și cancere cervicale. Testul Papanicolau rămâne o componentă importantă a îngrijirii preventive pentru femei, indiferent dacă au fost vaccinate sau nu.
Vaccinul HPV reprezintă una dintre cele mai puternice arme împotriva cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate cu HPV. Este important să conștientizăm că vaccinul poate fi administrat începând cu vârste fragede și poate continua să ofere protecție chiar și în cazul debutului vieții sexuale.