Infectiile respiratorii sunt una dintre cele mai frecvente patologii pentru care pacientii se adreseaza medicului. Desi pot aparea in orice anotimp, sunt mult mai dese in lunile de toamna-iarna, adica intre lunile septembrie si martie. Deoarece ne aflam in plin sezon de iarna, este important sa cunoastem mijloacele prin care le putem preveni.
Majoritatea infectiilor respiratorii sunt datorate unor infectii virale autolimitate, care sunt contagioase si se pot raspandi prin inhalarea aerului contaminat cu picaturi eliminate prin tuse sau stranut de persoane bolnave. Transmiterea se mai poate face prin atingerea nasului sau gurii cu mana sau cu alt obiect expus la virus. In timpul iernii, din cauza diferitelor mijloace de incalzire a locuintelor, aerul este mult mai uscat, cu efect nefavorabil asupra mucoasei cailor respiratorii, prima linie de aparare impotriva infectiilor respiratorii. Exista umidificatoare de aer pentru locuinte, ce pot fi folosite in aceste conditii.
Asa evitati contactarea infectiilor respiratorii
Unele masuri generale pot fi utile in reducerea riscului de infectii respiratorii. In primul rand, trebuie evitate aglomerarile din spatiile inchise. Renuntarea la fumat, reducerea stresului, adoptarea unei diete adecvate, echilibrate, exercitiile fizice regulate pot creste imunitatea si pot reduce riscul general de infectii. In zilele geroase, se recomanda celor suferinzi de boli cronice sau care au antecedente de boli pulmonare sa evite pe cat posibil sa iasa din casa. Alte masuri generale de profilaxie sunt:
- Spalarea frecventa a mainilor.
- Reducerea contactului cu persoane care pot fi infectate (oamenii pot fi purtatori ai infectiei cu cateva zile inainte de aparitia simptomelor si, de asemenea, cateva zile dupa disparitia simptomelor).
- Curatarea adecvata a obiectelor atinse frecvent de persoanele care pot fi infectate, ca telefoanele, usa frigiderului, calculatoarele, manerele usilor etc.
- Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului.
- Vaccinarea antigripala este recomandata anumitor categorii (varstnici, pacienti cu boli cronice, personalul sanitar etc.).
Suplimentele vitaminice si minerale, in special cele bogate in zinc si seleniu, sunt utile pentru rolul lor imunostimulent. Zincul inhiba cresterea anumitor virusuri respiratorii si poate reduce semnificativ durata unei infectii. Utilitatea vitaminei C in prevenirea si tratarea virozelor respiratorii este de mult cunoscuta. Numeroase studii au aratat ca incidenta pneumoniei la persoanele care iau vitamina C este redusa cu 80-100% fata de cele care nu utilizeaza vitamina C.
Cum va pregatiti pentru sporturile de iarna
Iarna nu este numai anotimpul virozelor respiratorii, ci, din pacate, si al accidentelor legate de practicarea sporturilor de iarna. Inainte de orice activitate sportiva sustinuta, trebuie efectuate exercitii usoare de incalzire a musculaturii. De asemenea, cei care practica schi ar trebui sa devina familiari cu zona de schi, pentru a putea evita eventualele pericole (copaci, stanci etc.), si sa nu schieze niciodata in afara zonelor marcate. Intotdeauna trebuie sa folositi echipamentul special, care sa includa obligatoriu casti pentru protectia capului. Iarna se recomanda purtarea de incaltaminte bine izolata, cu talpa antiderapanta.
Alimentatia corecta, bogata in fructe (in special citrice, cu un continut crescut de vitamina C), legume, si saraca in grasimi saturate poate fi un alt mijloc de crestere a imunitatii organismului. Alcoolul consumat in exces duce la scaderea imunitatii si cresterea riscului de viroze respiratorii, de aceea trebuie evitat.
Trusa de prim ajutor pentru concediu
Pentru concediul de iarna ar trebui sa aveti pregatita si o mica trusa de prim ajutor, in care sa se gaseasca apa oxigenata, betadina, cateva comprese sterile, plasturi, analgezice, antipiretice, tablete antihistamince (pentru alergii), tablete pentru dureri de gat, un termometru, vitamine, o foarfeca mica, balsam de buze, crema de protectie solara si o crema antiseptica.
Din cauza temperaturilor sub 0 grade, in timpul iernii exista un risc crescut de degeraturi si soc termic la persoanele expuse timp indelungat gerului si imbracate necorespunzator. De aceea, este foarte important sa stim sa ne imbracam corect iarna. Astfel, se recomanda purtarea unor straturi suprapuse de haine, care sa permita pastrarea caldurii corpului si sa impiedice patrunderea frigului.
Imbracamintea si incaltamintea: lejere, impermeabile, calduroase
Atat imbracamintea, cat si incaltamintea trebuie sa fie lejere si sa nu stranga corpul. In sens contrar, circulatia va fi ingreunata, crescand riscul de degeraturi.
- Primul strat de imbracaminte trebuie sa permita evaporarea transpiratiei, de aceea este bine sa nu fie din bumbac, ci din poliester sau alte materiale sintetice speciale pentru iarna (polipropilena).
- Al doilea strat poate fi de lana, iar al treilea trebuie sa fie din material impermeabil.
- Manusile sunt foarte importante, deoarece degeraturile apar cu predilectie la extremitati (maini, picioare, nas, urechi), de preferat cele impermeabile. Ciorapii de iarna nu trebuie sa fie din bumbac, ci din lana sau material sintetic special de iarna, care sa mentina picioarele uscate.
- Capul se protejeaza prin purtarea unei caciuli din material sintetic sau lana. Se estimeaza ca aproximativ 30% din caldura corpului se pierde la nivelul capului.
- Ghetele de iarna sunt de tip insulated, nu foarte stranse pe picior, pentru a permite circulatia sangelui.
Sfatul specialistului
Evitati consumul de alcool in exces, deoarece produce dilatarea vaselor de sange, cu pierderea rapida a caldurii organismului si cresterea riscului de hipotermie. Ce facem in fata unei persoane cu degeraturi? Zona degerata trebuie acoperita cu o patura, iar persoana in cauza trebuie adusa de urgenta in interior, intr-o camera incalzita. Zona degerata se reincalzeste prin introducerea in apa calda, nu fierbinte. Se pot consuma lichide calde, non-alcoolice pana la prezentarea victimei intr-o unitate medicala, unde se initiaza tratament de specialitate.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”