Cu totii suntem afectati mai mult sau mai putin de oboseala, insa acest lucru devine ingrijorator in momentul in care acest simptom apare zilnic si nu cedeaza dupa o perioada mai lunga de odihna. S-a observat ca anemia, stresul si tulburarile endocrine sunt printre cele mai frecvente cauze ale oboselii cronice.
In cazul in care va treziti obositi, in ciuda faptului ca dormiti suficient (7 – 8 ore pe noapte), va lipseste energia, nu va puteti concentra si simtiti ca va este din ce in ce mai greu sa indepliniti sarcinile zilnice, este clar ca sunteti afectati de oboseala. Acest lucru impune vizita la medicul curant, deoarece oboseala este un simptom care se regaseste in tabloul clinic a numeroase afectiuni. In acest context, medicul are obligatia sa nu trateze cu superficialitate pacientul care acuza oboseala, pentru ca poate ascunde afectiuni ce necesita tratament tintit.
Anemia
Este frecvent intalnita in randul populatiei, fiind caracterizata printr-un deficit calitativ si cantitativ al hemoglobinei (proteina responsabila de vehicularea oxigenului in sange). Mecanismul prin care anemia cauzeaza oboseala este simplu, si anume: daca hemoglobina scade in mod evident, nu mai ajunge suficient oxigen la nivelul organelor (creier, inima) si tesuturilor (muschi). In aceste conditii, organismul nu mai dispune de energie, lucru ce se traduce prin senzatia de oboseala perceputa de fiecare individ in mod diferit.
Diagnosticul de anemie se poate pune usor prin interpretarea unei simple analize de sange (hemoleucograma) recomandata in cazul pacientului care se prezinta cu simptome de oboseala cronica.
Stresul
Oboseala, adinamismul, insomnia sunt doar cateva dintre simptomele care pot indica o depresie. Astfel, medicul trebuie sa fie extrem de atent si minutios in efectuarea anamnezei, iar la cel mai mic semn de depresie sa indrume pacientul catre psiholog, deoarece, netratata, poate avea urmari grave. Si cum stresul este laitmotivul societatii in care traim, acesta ne afecteaza pe toti mai mult sau mai putin, ajungandu-se pana la cazuri de surmenaj ce necesita spitalizare.
Glanda tiroidă, dereglările hormonale şi afecţiunile tiroidiene
Afectiunile endocrine
Sunt o alta cauza majora care prezinta in tabloul clinic oboseala, lipsa energiei si scaderea capacitatii de concentrare. Productia insuficienta a hormonilor tiroidieni (hipotiroidia), insuficienta corticosuprarenalei (boala Addison), hipogonadismul (functionarea insuficienta a gonadelor feminine si masculine) si diabetul zaharat sunt printre cele mai comune afectiuni endocrine cauzatoare de oboseala cronica. In cazul in care se dovedeste un dezechilibru hormonal, pacientul trebuie indrumat catre medicul endocrinolog pentru a beneficia de tratament de specialitate. Odata demarat, pacientul isi va recapata dinamismul si energia necesare activitatii zilnice.
In cazul unui pacient care acuza oboseala cronica, medicul este obligat sa ceara diverse dozari hormonale si dozarea glicemiei pentru a exclude o posibila patologie endocrina. In concluzie, nu tratati oboseala cu indiferenta. Orice afectiune neglijata terapeutic poate avea implicatii grave.