Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Va simtiti epuizati si fara vlaga? Este timpul sa apelati la vitamine

21 mai 2024
Share

In zilele noastre, suprasolicitarea fizica si intelectuala a devenit un veritabil fenomen social. Eforturile continue pe care fiecare dintre noi le depune zilnic in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu epuizeaza, dupa un anumit timp, organismul. Consecinta fireasca: o stare de slabiciune fizica si psihica.

Alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si lipsa de odihna cu care se confrunta cei mai multi dintre noi sunt menite sa dezechilibreze si mai mult organismul. Pentru a diminua prejudiciile pe care suprasolicitarea si stilul de viata nesanatos le aduc organismului, este indicat sa privilegiem consumul de alimente bogate in vitamine. Cea mai importanta sursa de vitamine o reprezinta fructele si legumele in stare cruda, dar benefice sunt si suplimentele alimentare. Iata ce vitamine nu trebuie sa lipseasca pentru a fi sanatosi.

 

Vitaminele sunt liposolubile si hidrosolubile

In functie de modul de absorbtie, liposolubile (A, D, E, K, ce se depoziteaza in ficat si tesuturi grase) si hidrosolubile (se dizolva in apa), sunt mai putin rezistente si se metabolizeaza mai usor (vitaminele din grupul B si vitamina C). Singura vitamina hidrosolubila ce se poate depozita este vitamina B12 (in ficat). Vitaminele liposolubile sunt solubile in lipide si insolubile in apa, iar utilizarea (digestia si absorbtia lor) depinde de capacitatea organismului de a procesa lipidele alimentare. Cele hidrosolubile se absorb in proportii mari din tubul digestiv, insa au nevoie de prezenta acidului clorhidric in sucul gastric. Excesul lor este eliminat urinar, organismul nerealizand, cu o singura exceptie, deja amintita, depozite (in caz de insuficiente, carentele lor apar foarte repede).

Exista 13 vitamine esentiale care trebuie sa fie prezente in organism. Deficitul uneia sau alteia are repercusiuni asupra starii de bine a persoanei. Cele 13 vitamine se impart in mai multe tipuri: A, B, C, D, E, K.

·  Vitamina A

Intra in structura pigmentilor retinieni responsabili de vederea la lumina slaba si distingerea culorilor. Este esentiala pentru mentinerea sanatatii tegumentelor si mucoaselor, dar si pentru pastrarea sanatatii oaselor. Surse importante de vitamina A se gasesc in: oua, carne, lapte, branza, smantana, viscere (ficat, rinichi), peste (cod).

·  Vitamina B6

Are rol in procesele enzimatice ale aminoacizilor si proteinelor, stimularea cresterii si dezvoltarii si in imbunatatirea activitatii intelectuale.

·  Vitamina B12

Promoveaza reepitelizarea mucoasei digestive, stimuleaza dezvoltarea si intretine activitatea maduvei hematoformatoare (rol in producerea hemoglobinei).

·  Vitamina C

Participa la mineralizarea scheletului, dintilor si la sanatatea gingiilor, fortifica sistemul imun, asigurand astfel protectie impotriva infectiilor microbiene si virale. Aceasta vitamina este implicata in facilitarea absorbtiei fierului si in cresterea rezistentei organismului fata de diverse substante toxice din mediu. Este, de asemenea, un puternic antioxidant si se gaseste din plin in: citrice, fructe si legume in stare cruda, muraturi.

·  Vitamina D

Se sintetizeaza in organism din precursori sub actiunea razelor solare. Expunerea la soare pentru nu mai mult de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, se pare ca este suficienta pentru sinteza ei. Vitamina D faciliteaza absorbtia calciului si depunerea sa in oase, intervenind in metabolismul fosforului. Sursele din care putem lua vitamina D sunt: branza, unt, peste, cereale.

Va-simtiti-epuizati-si-fara-vlaga---Este-timpul-sa-apelati-la-vitamine-2·  Vitamina E

Alaturi de vitaminele A si C este antioxidanta. Are rol in functionarea sistemului reproducator, dovedit efect hepatoprotector si faciliteaza utilizarea vitaminei K in organism. Putem lua vitamina E din: seminte, porumb, nuci, masline, uleiuri vegetale.

·  Vitamina K

Are un rol foarte important in coagulare (are efect procoagulant) si poate fi luata din legumele verzi: salata, spanac, ierburi (patrunjel, marar, leustean), cereale, oua.

·  Complexul de vitamine B

Vitaminele B (B1, B3, B2, B7) sunt implicate in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, fiind astfel indispensabile pentru sintezele hormonale si ale colesterolului. Sunt continute de: cereale, oua, peste, lactate, legume, drojdie, broccoli.

Desi alimentatia este cea mai buna sursa de nutrienti, suplimentele alimentare pot ajuta la umplerea golurilor nutritionale. De obicei, femeile sunt cele care experimenteaza anumite carente, insa nici barbatii nu sunt feriti de acestea.

 

Dr. Gabriela Pasescu
Medic primar medicina generala
Centrul Medical Academica Aviatorilor
www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.