Intoleranta la lactoza se refera la faptul ca organismul nu poate digera usor lactoza, un fel de zahar natural ce se gaseste in lapte si in produsele lactate. Acest lucru nu este egal cu alergia alimentara la lapte. Atunci cand lactoza trece prin intestinul gros (colon) fara a fi digerata in mod corespunzator, poate cauza simptome suparatoare.
Unele dintre aceste simptome sunt balonarea si durerea in jurul buricului. Anumite persoane care au intoleranta la lactoza nu pot consuma niciun tip de produs lactat. In schimb, alte persoane pot manca sau bea cantitati mici de lapte sau produse lactate fara probleme. Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficient o enzima numita lactaza. Organismul are nevoie de aceasta enzima pentru a digera lactoza. Aceasta apare in special in familie, iar simptomele apar in adolescenta.
Care sunt cauzele
Cateodata, intestinul subtire inceteaza sa mai produca lactaza in urma unor afectiuni, precum ulcer sau fibroza chistica. Mai poate aparea si dupa interventii chirurgicale, cum ar fi inlaturarea unei portiuni a intestinului subtire. In aceste cazuri, problema poate fi permanenta sau temporara. In cazuri rare, nou-nascutii pot prezenta intoleranta la lactoza. In aceste conditii, nu pot manca sau bea nimic cu lactoza. Unii bebelusi prematuri pot avea intoleranta temporara la lactoza, deoarece nu au capacitatea inca de a produce lactaza. Dupa ce incepe sa produca lactaza, intoleranta dispare.
Cum ne dam seama ca avem intoleranta la lactoza
Simptomele intolerantei la lactoza pot varia de la minore la severe, depinzand de cantitatea de lactaza produsa de corp. Ele apar, de obicei, intre 30 de minute si doua ore dupa ce ati consumat lapte sau produse lactate. Daca aveti intoleranta la lactoza, simptomele pot include:
- Balonare;
- Durere sau crampe abdominale;
- Zgomote intestinale;
- Gaze;
- Diaree sau scaune moi;
- Varsaturi.
Consultati medicul! Simptomele pot trada si alte afectiuni
Multe persoane care au gaze, durere abdominala, balonare si diaree suspecteaza ca ar avea intoleranta la lactoza. Cel mai bun mod pentru a verifica acest lucru este sa evitati laptele si produsele lactate si sa observati daca simptomele dispar. Daca da, puteti reintroduce in alimentatie o cantitate mica de produse lactate pentru a vedea daca acestea reapar. Daca va simtiti rau dupa ce beti un pahar cu lapte o singura data, cel mai probabil nu aveti intoleranta la lactoza. Insa daca va simtiti rau de fiecare data dupa ce consumati lapte, inghetata sau alt produs ce contine lapte, s-ar putea sa aveti intoleranta la lactoza. Daca suspectati ca aveti intoleranta la lactoza, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a fi siguri ca este vorba despre acest lucru si nu despre alta afectiune care poate genera aceleasi simptome.
Exista tratament?
Nu exista un tratament pentru intoleranta la lactoza, insa puteti trata sau ameliora simptomele prin limitarea sau evitarea produselor lactate. Puteti lua, de asemenea, suplimente cu enzime de lactaza ce pot ajuta la digerarea lactozei. Cu timpul, cele mai multe persoane cu intoleranta la lactoza invata sa-si cunoasca organismul destul de bine pentru a evita simptomele. Cea mai ingrijoratoare problema pentru persoanele cu acest tip de intoleranta este sa se asigure ca iau din alimentatie suficient calciu. Mineralul este important pentru copii, tineri, femei gravide si cele aflate la menopauza.
Cea mai mare provocare pentru persoanele cu intoleranta la lactoza este sa invete cum sa manance pentru a evita disconfortul si, in acelasi timp, cum sa asimileze suficient calciu pentru oase puternice. Uneori, unele persoane care nu au avut vreodata probleme cu laptele sau cu produsele lactate au, brusc, intoleranta la lactoza. Acest lucru se intampla frecvent pe masura ce inaintam in varsta.