Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Vă confruntați frecvent cu afte bucale? Care sunt cauzele și remediile

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, nhs.uk, betterhealth.vic.gov.au, nhsinform.scot, my.clevelandclinic.org
28 aprilie 2023
Share
Vă confruntați frecvent cu afte bucale? Care sunt cauzele și remediile

Aftele bucale reprezintă leziuni superficiale, de obicei de dimensiuni reduse, cu localizare mai ales la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală sau de la baza gingiilor. Deseori, acestea se confundă cu herpesul oral, însă diferența este reprezentată de faptul că: 1) aftele bucale nu sunt contagioase și 2) herpesul oral se localizează doar pe suprafața buzelor (intern sau extern). Mai mult decât atât, deși prezintă recurență ca în cazul herpesului oral, persoanele cu afte bucale nu ar trebui să aibă în vedere faptul că, dacă o astfel de afecțiune nu se rezolvă de la sine în termen de 10-14 zile, ar putea indica prezența unei patologii mult mai grave (cum este cancerul bucal). Dacă persoana acuză febră, dureri exacerbate, sângerări, se recomandă consult de specialitate.

Aftele bucale reprezintă o pierdere a continuității țesutului delicat care căptușește interiorul și pereții cavității bucale (membrana mucoasă). Acestea se prezintă sub forma unor ulcerații, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni apărute la nivelul cavității bucale. Deși persoanele cu afte bucale au un prognostic bun al evoluției afecțiunii, întrucât aceasta se rezolvă de la sine, fără a fi nevoie de tratament, prezența lor poate compromite calitatea vieții individului. Acestea se manifestă prin dureri în timpul masticației, jenă în timpul vorbirii, usturimi necontrolate. Incidența dezvoltării aftelor bucale este aceeași pentru orice categorie de vârstă, cu frecvență crescută totuși în rândul tinerilor adulți și femeilor. Copiii mici, de asemenea, pot dezvolta afte bucale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Foramen Gel reparator pentru leziuni bucale. Este un tratament pentru afte bucale care conţine acid hialuronic, recunoscut pentru hidratarea şi cicatrizarea ţesuturilor. Este recomandat începând cu vârsta de 6 ani.

Afte bucale – ce sunt?

O aftă bucală este, de fapt, un fel de rană ulceroasă care se dezvoltă în mucoasa țesuturilor moi de la nivelul gingiilor, limbii, părţii interioare a obrajilor sau pe suprafața boltei palatine. Spre deosebire de infecția cu virusul herpetic, aftele bucale au drept cauză în principal iritațiile fizice, rănile, hipo- sau avitaminozele, consumul de alimente și mâncăruri picante, alergiile, dar și modificările hormonale asociate anumitor perioade (sarcină, menopauză, menstruație). Cele mai predispuse persoane spre a dezvolta afte bucale sunt copii, adolescenții și tinerii adulți, cu o incidență mai crescută în rândul persoanelor de sex feminin.

aftele bucale, afte bucale, stomatită aftoasă,

În funcție de dimensiune, dar și de localizare, există trei tipuri principale de afte bucale:

Afte bucale minore

Reprezintă ulcerații de formă ovală sau rotundă cu suprafață de aproximativ 1 centimetru, care se vindecă în decurs de 1-2 săptămâni, fără a lăsa cicatrici. Au un contur roșu și de obicei apar în urma lezării involuntare a structurilor din interiorul cavității bucale (mușcături) sau din cauza purtării de aparat dentar, proteze sau altor dispozitive stomatologice. Copiii și bebelușii se pot confrunta deseori cu astfel de afte bucale, însă, conform statisticilor, reprezintă cel mai frecvent tip de stomatită aftoasă îm rândul populației generale.

Afte bucale majore

Aceste afte bucale pot avea peste 1 centimetru, sunt localizate mai în profunzimea țesutului și prezintă margini neregulate. Timpul de vindecare poate depăși 2 săptămâni, iar în funcție de gravitate pot produce cicatrici. Provoacă dureri exacerbate, având o incidență mult mai mare în rândul tinerilor. Conform statisticilor, aftele bucale majore se pot întâlni la aproximativ 10% din totalul persoanelor care suferă de stomatită aftoasă.

Afte bucale herpetiforme

Deși nu sunt cauzate de virusul herpetic uman, aspectul acestor afte bucale este asemănător cu leziunile și ulcerațiile provocate de infecția virală. Aftele herpetiforme se prezintă sub o formă specifică: un conglomerat bucal format dintr-un număr mare de ulcerații mai mici, prezentând contur neregulat. Durata de vindecare durează 1-2 săptămâni, incidența acestui tip de stomatită aftoasă fiind mai mare în rândul persoanelor cu vârstă înaintată. Acest tip de afte bucale nu lasă cicatrici, chiar dacă au un grad de extindere mult mai mare decât celelalte două tipuri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

aftele bucale, afte bucale, stomatită aftoasă,

Afte bucale – care sunt cauzele și factorii de risc?

Cauza stomatitei aftoase este deseori idiopatică și multifactorială, dar specialiștii sunt de părere că implică stimularea sistemului imunitar mediat celular. Ulcerațiile aftoase nu sunt cauzate de infecții acute și tocmai din acest motiv nu sunt contagioase. Printre principalele cauze care duc la apariția de afte bucale, se regăsesc:

  • traumatisme locale (mușcături, loviri, periajul energic al dinților);
  • stres emoțional sau fizic;
  • reacții alergice;
  • sensibilitate la anumiți compuși (mâncăruri picante, laurilsulfatul de sodiu prezent în pasta de dinți și produsele de igienă orală);
  • expunerea la toxine (nitriți, clor);
  • modificări hormonale (menstruația, sarcina, menopauza);
  • modificări în structura microbiomului bucal;
  • tulburări gastrointestinale (malabsorbție, enteropatii, boală celiacă);
  • deficiențe și carențe (de fier, acid folic, vitamina B6, vitamina B12, zinc, tiamină, vitamina D);
  • lipsa somnului, un ritm de viață agitat, cu expunere semnificativă la stresori;
  • diverse tipuri de bacterii, infecții fungice.

S-a constatat faptul că incidența aftelor bucale este mai ridicată în rândul nefumătorilor, decât în rândul fumătorilor. De asemenea, o bună igienă orală scade riscul dezvoltării aftelor bucale. Pe lângă cauzele enumerate mai sus, apariția aftelor bucale reprezintă și un simptom asociat în mod obișnuit cu o altă afecțiune:

  • infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), afecțiune care duce la compromiterea și suprimarea sistemului imunitar, ceea ce cauzează și recurența aftelor bucale bacteriene sau fungice;
  • bolile inflamatorii intestinale care duc la malabsorbție, respectiv deficit de vitamine asociat cu apariția aftelor bucale;
  • boala celiacă (intoleranța la gluten) care duce la malabsorbție și aport carențial de vitamine;
  • afecțiuni autoimune;
  • sindromul Behçet (vasculită sistemică).

Afte bucale – care sunt simptomele?

Printre cele mai comune și ușor de identificat simptome asociate cu aftele bucale, se numără:

  • prezența leziunilor dureroase, cu aspect caracteristic, la suprafața mucoaselor bucale;
  • piele umflată în jurul leziunilor;
  • dureri în timpul masticației, periajului dinților, vorbirii;
  • durerea se exacerbează în momentul în care persoana consumă alimente sărate sau picante;
  • senzații de furnicături la nivelul cavității bucale;
  • în cazul unor afecțiuni mai violente, persoana poate acuza febră, stare generalizată de rău, umflarea nodulilor limfatici localizați la nivelul gâtului și axilelor, prezentând și afte bucale cu formă și extindere caracteristice.

În cele mai multe cazuri, aceste afte bucale au evoluție autolimitată, se remit fără tratament în 1-3 săptămâni. Dacă cele mai multe afte bucale nu dispar în termen de maximum 2-3 luni din momentul apariției, persoana în cauză ar trebui să se prezinte la un consult medical specializat.

aftele bucale, afte bucale, stomatită aftoasă,

Afte bucale – tratamente și remedii

În mod obișnuit, persoanele cu afte bucale nu necesită tratament medicamentos, întrucât boala se remite de la sine. Totuși, dacă recurența este frecventă și aftele sunt extrem de dureroase, se poate apela la o serie de tratamente și remedicii casnice pentru diminuarea durerii și a timpului de vindecare. Acestea includ:

  • acoperirea leziunii ulceroase cu o pastă realizată din bicarbonat de sodiu;
  • tapotarea leziunii ulceroase cu lapte de magnezie;
  • clătirea cavității bucale cu o soluție pe bază de apă, sare și bicarbonat de sodiu;
  • administrarea de suplimente vitaminice și minerale, în special dacă există semne de carență (B9, B12, zinc, fier), deseori întâlnite la persoane cu afte bucale.
  • clătirea cavității bucale cu apă de gură care conține dexametazonă (reducerea inflamației) sau lidocaină (reducerea durerii);
  • remedii naturale pe bază de echinaceea, smirnă, rădăcină de lemn dulce (ceaiuri, uleiuri);
  • administrarea de creme și alte produse topice care pot grăbi vindecarea;
  • folosirea de spray-uri orale care calmează durerea, senzațiile de arsură, stimulează procesul de refacere a mucoasei;
  • aplicarea de miere, aliment cu importante proprietăți biologice și bioactive, poate stimula refacerea mult mai rapidă a mucoasei, cu ameliorarea durerilor și dispariția aftelor bucale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Foramen Clorhexidină apă de gură este destinată igienizării cavităţii bucale. Conţine clorhexidină care luptă împotriva microorganismelor din cavitatea bucală responsabile de apariţia cariilor, dar şi a altor probleme de sănătate.

Afte bucale – diagnostic

Diagnosticul pentru afte bucale este simplu și presupune consultul de specialitate al medicului dentist, printr-o examinare a cavității bucale. Dacă este necesar, acesta poate efectua și o mică biopsie a zonei lezate, prelevând material tisular din zona afectată.

Afte bucale – sfaturi și recomandări pentru prevenție

Cele mai multe persoane se confruntă în mod recurent cu afte bucale, ca urmare a expunerii la anumiți factori de risc sau traumatisme mecanice. Una dintre cele mai potrivite metode pentru a preveni apariția de afte bucale este respectarea normelor corespunzătoare de igienă orală. Se recomandă spălarea dinților după fiecare masă și folosirea aței dentare în fiecare seară. Periajul nu trebuie să fie unul energic, pentru a nu irita mucoasa sensibilă sau suprafața dentară. În cazul în care incidența apariției acestor afte bucale este ridicată, se recomandă ca persoana să încerce să evite consumul de alimente picante, reci, fierbinți, acide, care pot provoca iritații localizate la acest nivel. Conform specialiștilor, stresul prelungit și un ritm de viață haotic favorizează dezvoltarea de afte bucale. Din aceste motive, adoptarea unui stil de viață cât mai liniștit, activ din punct de vedere fizic și relaxarea periodică pot avea un impact pozitiv deosebit de semnificativ asupra calității vieții.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.