Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Vă confruntați cu ochi umflați? Care sunt cauzele și remediile

Alida Enache; surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org
26 mai 2023
Share
Vă confruntați cu ochi umflați? Care sunt cauzele și remediile

Vă confruntați cu ochi umflați? Nu vă faceți griji! Această condiție nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare! Retenția de apă, alergiile, oboseala, iritația sunt doar câțiva dintre factorii care pot provoca umflarea ochilor și pe care îi puteți evita cu ușurință.

Totuși, există și cazuri în care umflarea ochilor poate fi un simptom al altor afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi conjunctivita. Acesta este și motivul pentru care intervenția doctorului este mai mult decât necesară atunci când vă treziți cu ochii umflați și prezentați și alte simptome neplăcute.

Medicul este cel care va face un consult și, ulterior, va stabili diagnosticul corect. Tratamentul diferă de la o persoană la alta și se alege în funcție de afecțiunea care a cauzat inflamarea ochilor.

În acest articol, vom explora în detaliu umflării ochilor și vom oferi soluții practice și eficiente pentru a trata și a preveni această afecțiune neplăcută.

Care sunt cauzele ochilor umflați

Ochii umflați nu sunt doar inestetici, ci reprezintă și un semnal de alarmă în ceea ce presupune sănătatea întregului organism. Fie că este vorba de oboseală, exces de sare sau de o boală oculară, ochii umflați indică faptul că este necesar să faceți un consult de specialitate.

Iată care sunt principalele cauze ale ochilor umflați:

Retenția de apă

Un dezechilibru al nivelului de apă în corp poate duce la acumularea excesivă de lichid în țesuturile din jurul ochilor, cauzând ochi umflați. Cauzele edemului sunt numeroase și includ:

  • sedentarismul;
  • afecțiunile tiroidiene;
  • afecțiunile renale;
  • afecțiunile hepatice;
  • afecțiunile limfatice;
  • afecțiunile cardiace;
  • greutatea corporală scăzută;
  • menopauza;
  • menstruația;
  • sarcina;
  • consumul excesiv de sare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

ochi umflati, boli ochi umflati, cauze ochi umflati, tratament ochi umflati, remedii ochi umflati,

Alergiile

Ochii umflați pot fi și o reacție inflamatorie la substanțe alergene. Atunci când o persoană cu o sensibilitate sau alergie la o anumită substanță intră în contact cu aceasta, sistemul imunitar declanșează o reacție exagerată de apărare.

În cazul alergiilor oculare, alergenii pot intra în contact cu ochii și pot declanșa eliberarea de histamină. Ochii umflați sunt o urmare a acestui proces. Alergenii pot fi substanțe precum polenul, praful, acarienii, părul de animale sau mucegaiul.

Oboseala și stresul

Lipsa de somn, somnul prea scurt, oboseala excesivă sau nivelul crescut de stres pot determina ochii umflați.

În cazul în care vă confruntați cu insomnii, somn dereglat sau simțiți că nu puteți gestiona sentimentele cu care vă confruntați, este recomandat să cereți ajutorul unui specialist. Altfel, nu veți putea scăpa de ochii umflați sau condiția va continua să reapară.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Hydrotenseur cremă antirid restructurantă ochi, un tratament cosmetic care reduce ridurile, pungile de sub ochi și cearcănele.

Sinuzita

Infecțiile sau inflamațiile sinusurilor pot provoca ochi umflați. Zona din jurul ochilor este strâns legată de sinusuri, iar sinuzita implică inflamația sau infecția mucoasei sinusurilor.

Traumatismele și leziunile

Loviturile, vânătăile sau alte leziuni la nivelul ochilor pot cauza umflarea lor. În aceste cazuri, ochii umflați pot fi însoțiți și de alte simptome neplăcute, precum durerea și disconfortul.

Infecțiile oculare

Ochii umflați pot fi un simptom al conjunctivitei sau al altor infecții oculare. Conjunctivita este de mai multe tipuri și se manifestă prin inflamația conjunctivei. Principalele sale simptome sunt pruritul ocular, usturimea și senzația de nisip în ochi.

Cancerul ocular

Cancerul ocular este o formă extrem de rară de cancer, care poate afecta toate structurile ochiului. Melanomul intraocular, melanomul conjunctival, limfomul non-Hodgkin, retinoblastomul, meduloepiteliomul sunt tipurile de cancer care se pot dezvolta la nivel ocular.

Ele pot provoca ochi umflați, dar și multe alte simptome supărătoare, printre care: pierderea câmpului vizual, vedere încețoșată, pierderea bruscă a vederii.

Boala Graves

Boala Graves mai este cunoscută și sub denumirea de hipertiroidism autoimun. În această afecțiune, sistemul imunitar produce anticorpi care stimulează glanda tiroidă să producă exces de hormoni tiroidieni. Semnele care indică faptul că ați putea suferi de această boală sunt următoarele:

  • ochi umflați;
  • senzația de ochi uscați și iritați;
  • exoftalmie;
  • sensibilitate la lumină;
  • vedere încețoșată sau dublă.

Infecția Stye

Infecția Stye este o afecțiune comună a pleoapelor. Ea implică inflamația glandelor sebacee sau a foliculilor de gene din jurul ochilor. Apare, de obicei, a rezultat a infecției cu Staphylococcus aureus.

Iată cum se manifestă boala:

  • ochi umflați;
  • apariția unor umflături dureroase pe marginea pleoapelor;
  • durere și disconfort la nivelul ochiului afectat;
  • lăcrimare excesivă;
  • senzație de corp străin sau iritație la nivelul ochiului afectat.

ochi umflati, boli ochi umflati, cauze ochi umflati, tratament ochi umflati, remedii ochi umflati,

Salazionul

Salazionul este o boală recunoscută și sub denumirea de chalazion. Această afecțiune implică inflamația unei glande sebacee situate în interiorul pleoapei. Ea apare ca urmare a acumulării de secreții la nivelul glandei respective, după ce s-a blocat.

Salazionul reprezintă, de fapt, o formațiune nodulară la nivelul ochiului, care variază în dimensiune. Apariția acestei umflături nedureroase mai este însoțită de:

  • ochi umflați;
  • roșeață și sensibilitate locală;
  • tulburări vizuale minore.

Reacții la medicamente

Anumite medicamente sau produse cosmetice pot provoca reacții alergice locale, care se manifestă prin ochi umflați.

Cum se tratează ochii umflați

Este necesar să consultați un medic pentru a identifica cauza exactă a ochilor umflați și pentru a primi un tratament adecvat. În funcție de cauză, medicul poate recomanda medicamente, terapii locale sau alte măsuri pentru a reduce umflarea și a ameliora simptomele.

Iată cum se pot trata ochii umflați:

  • Tratarea ochilor umflați cauzați de retenția de apă implică reducerea consumului de sare, hidratarea adecvată, consumul alimentelor diuretice. De asemenea, pentru a scăpa de ochii umflați, este recomandat să limitați consumul de alcool și cofeină și să adoptați un stil de viață sănătos. Folosiți comprese reci sau pungi cu gheață și aplicați-le pe ochii umflați pentru a reduce inflamația.
  • Tratamentul ochilor umflați cauzați de alergii se bazează, în general, pe administrarea de medicamente și pe utilizarea de picături pentru ochi. Medicul poate prescrie, în acest caz, atât antihistaminice orale, cât și antialergice. Ele vor vindeca alergia și vor ajuta la ameliorarea ochilor umflați.
  • Ochii umflați cauzați de stres și oboseală nu pot fi tratați. Această condiție se ameliorează cu ajutorul măsurilor de relaxare și a tehnicilor de gestionare a stresului. Psihoterapia este o opțiune excelentă de prevenire și control a sentimentelor copleșitoare.
  • Dacă ochii umflați sunt un simptom al sinuzitei, atunci condiția va dispărea odată ce afecțiunea a fost tratată. Pentru asta, specialistul poate prescrie antibiotice și spray-uri nazale cu corticosteroizi. Odată ce inflamația începe să se reducă, ochii umflați vor dispărea.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.