Lipoaspiratia sau liposuctia este interventia chirurgicala prin care, utilizand o canula (un tub metalic de diverse grosimi), introdusa cu varful in tesutul adipos, conectata la celalalt capat la un dispozitiv de aspirare, se extrage surplusul de grasime din diferite zone.
In prezent, cele mai utilizate metode de lipoaspiratie sunt:
- Metoda clasica, in care aspirarea se face cu o canula conectata la un dispozitiv ce face vacuum;
- Metoda asistata laser, care utilizeaza energia termica si foto-mecanica pentru a produce lipoliza, adica pentru a dizolva grasimea.
Cine apeleaza la aceasta operatie?
Lipoaspiratia se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor, dar numarul de femei care o solicita este semnificativ mai mare decat al barbatilor, proportia fiind cam de 70% la 30%. Cel mai des intalnita categorie de pacienti este cea cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani dar, din pacate, din cauza sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase, numarul tinerilor si chiar al copiilor care au surplus de kilograme a crescut. Din aceasta categorie, persoanele cu vartsa intre 18 si 30 de ani solicita interventii de remodelare.
Cui nu ii este recomandata liposuctia?
Exista, intr-adevar, cateva categorii de persoane la care nu se recomanda lipoaspiratia:
- Celor care sufera de boli renale grave;
- In caz de neoplazii (cancere);
- Celor care prezinta afectiuni ce modifica vasele sangvine si circulatia la nivelul pielii si tesutului subcutanat (colagenoze, arterite);
- Persoanelor cu hemofilie sau alte boli cu risc crescut de sangerare;
- Proaspetelor mamici, deoarece trebuie sa astepte minimum 6 luni, chiar 1 an de la nastere, pentru a permite organismului sa-si revina atat din punct de vedere hormonal, cat si pentru o stabilizare a greutatii.
Cate kilograme se pierd prin lipoaspiratie si in cat timp se depun la loc?
Sigur ca exista un maximum care se poate extrage, raportat la greutatea pacientului, dar problema in realitate nu se pune la modul: „cate kilograme se pierd?“. Scopul acestei interventii nu este ca pe cantar pacientul sa aiba o greutate mai mica, ci estetica, linia corporala sa fie armonioasa. Este deci de la sine inteles ca recomandarile medicului pentru pacient sunt ca dupa interventie sa adopte un stil de viata sanatos: o dieta adecvata, fara excese calorice si efectuarea exercitiilor fizice.
Indicatii pre- si postoperatorii
- Renuntarea la fumat;
- Intreruperea administrarii de medicamente ce pot produce sangerare (antiinflamatoare, aspirina, anticonceptionale);
- Postoperator, dieta trebuie sa fie una completa, care sa contina cantitati adecvate din toate principiile alimentare, fara excese de vreun fel. Acest lucru permite recuperarea si vindecarea rapida;
- Purtarea unor „lucruri compresive” in primele 2 luni, care sa ajute la remodelarea si vindecarea corecta a zonei (manecute elastice, pantalonasi elastici, burtiere).
Interventia nu este foarte dureroasa, datorita faptului ca, in solutiile ce se utilizeaza pentru infiltrarea zonelor de lipoaspirat, se introduc anestezice locale. Totul depinde mult si de zona in care se intervine, de cantitatea de grasime existenta, de metoda de lipoaspiratie utilizata si, bineinteles, de indemanarea si finetea chirurgului plastician care efectueaza interventia.
Aparitia neregularitatilor de contur, principalul inconvenient
Complicatiile care pot aparea in timpul operatiei sunt cam aceleasi ca la orice alta interventie chirurgicala: durere, sangerare, edem, vanatai, infectie, alergii la diferite substante etc.
Ca efecte adverse, exista posibilitatea aparitiei neregularitatilor de contur. Aceasta tine insa de experienta si dexteritatea chirurgului plastician, care trebuie sa aprecieze corect cantitatea maxima ce se poate indeparta dintr-o zona si sa-i explice pacientului care sunt asteptarile realiste.
In doua luni se ajunge la forma finala a corpului
In general, imediat dupa liposuctie, zona este umflata si, posibil, cu vanatai. In urmatoarele zile, incepe sa se dezumfle treptat, forma finala atingandu-se in 1-2 luni. Exista si persoane cu retentie mai pronuntata a lichidelor sau cu diferite particularitati la care recuperarea este mai lenta. Vanataile dispar complet in 14-20 de zile, iar firele se indeparteaza la 7-10 zile.
Expunerea la soare trebuie evitata in primele 6 luni dupa interventie pentru a evita modificarea cicatricilor. Acestea vor deveni invizibile in cateva luni, daca se respecta indicatiile medicului.
Text: Paula Rotaru
Consultant: Dr. Cristian Nitescu,
Medic primar in chirurgie plastica si reparatorie,
Doctor in stiinte medicale,
Clinica „Dr. Nitescu”
E-mail: [email protected],
Telefon: 0722.789.792