Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Uveita

20 martie 2023
Share

Uveita este o inflamatie a uveei (membrana intermediara vascularizata, care hraneste ochiul, constituita din iris, corpul ciliar si coroida).

O uveita poate fi de origine bacteriana, in caz de plaga, de interventie chirurgicala sau de infectie, de origine virala, agentii in cauza fiind in principal un virus herpetic, ori de un citomegalovirus, responsabili de infectii la subiectii imunodeprimati, de origine parazitara, de origine micozica, de origine autoimuna. O uveita poate de asemenea sa insoteasca unele afectiuni reumatologice, boli de sistem, o sarcoidoza, o meningita.

Uveitele se pot manifesta printr-o scadere a tensiunii si printr-o roseata. Uveitele intermediare sau pars planites, mai rare dar deosebi de insidioase, se manifesta prin cateva muste zburatoare in fata ochilor, care dispar in cateva zile sau saptamani.

Uveita, diagnostic

Diagnosticul de uveita se pune pe baza examenului clinic si a examenului la biomicroscop, uneori si pe baza angiografiei oculare.

Uveita, tratament

Tratamentul uveitei consta in administrarea de antiinflamatoare locale sau generale care atenueaza puseele. Este imperativa tratarea cauzei atunci cand aceasta este cunoscuta.