Membrana intermediara, vascularizata, care hraneste ochiul.
Structura
– Uveea este compusa din diferite elemente, irisul, corpul ciliar si coroida, toate trei de aceeasi origine embriologica si de constitutie apropiata.
– lrisul, diafragma intinsa in fata cristalinului, este strapuns in centrul sau de orificiul pupilei. El controleaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Irisul este observabil la examenul clinic si la biomicroscop. Examinarea poate fi completata cu angiografia oculara si cu ecografia.
– Corpul ciliar este compus din doua elemente: procesele ciliare, structuri vasculare responsabile de secretia de umoare apoasa, si muschiul ciliar, legat de cristalin, care, modificandu-i curbura, permite astfel acomodarea ochiului. Corpul ciliar este greu observabil, cu exceptia cazului ecografiei.
– Coroida, membrana vasculara a ochiului situata chiar sub retina, pe care o separa de sclerotica, este formata dintr-o retea vasculara cu ochiuri mari. Ea hraneste retina si sclerotica. Coroida este vizibila la examinarea fundului de ochi, la angiografia oculara si la ecografie.
Patologie
– Anomaliile congenitale ale uveei, rare, sunt coloboamele (fisurile) irisului si ale coroidei.
– Patologiile degenerative, exceptionale, sunt dominate de degenerescenta unui ochi deosebit de miop, responsabila de o atrofie corioretiniana si de hemoragii retiniene. Patologiile degenerative duc la o scadere adesea importanta a vederii.
Tumorile uveei pot fi melanoame ale irisului, si mai ales ale coroidei, ori metastaze care afecteaza coroida, in particular in cazul unui cancer de san sau pulmonar.
Sinonim: tract uveal.