De când au apărut în urmă cu mai bine de 100 de ani, tampoanele au devenit apreciate pentru confortul și protecția pe care le oferă în perioada menstruației. Cu toate acestea, îndrăgitele produse pentru igiena intimă ar putea pune în pericol sănătatea femeilor. Cercetătorii de la Columbia University au făcut publice rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent. Ei sugerează că anumite tampoane ar conține arsenic, plumb, cadmiu și alte metale toxice. Prezența acestora ar putea pune în pericol sănătatea femeii, dar și a copiilor nenăscuți.
Experții nu au făcut publice denumirile brandurilor pe care le-au inclus în studiu, dar au spus că că au făcut selecția produselor din lista celor mai vândute articole de un mare retailer online. Tampoanele au fost achiziționate online, dar și din magazine fizice din S.U.A, Marea Britanie și UE.
Tampoanele, sub lupă
“Din câte știm, aceasta este prima dată când cineva măsoară concentrațiile de metal din tampoane”, a declarat pentru Health autorul studiului, Jenni Shearston profesor și cercetător postdoctoral la University of California, Berkeley.
Experții au măsurat concentrația a 16 metale diferite din 30 tipuri de tampoane produse de 14 branduri. Au fost avute în vedere elemente chimice precum arsenic, calciu, mercur, nichel, plumb și zinc.
“În toate produsele analizate am găsit 12 din acele 16 metale pe care le-am testat, a declarat Shearston. Celelalte patru metale au fost prezente în cel puțin unul dintre tampoanele pe care le-am studiat în laborator”, a adăugat specialista.
Plumb și arsenic, două probleme mari
Din studii anterioare, știm deja de la specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății că expunerea la plumb poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, demență, afecțiuni ale rinichilor și probleme reproductive. Totodată, experții de la National Cancer Institute au descoperit că arsenicul este asociat cu un risc crescut de cancer la vezica urinară, plămâni și tract digestiv.
Pornind de la ipoteza că tampoanele organice sunt mai sănătoase pentru vagin decât cele obișnuite, oamenii de știință au testat ambele categorii de produse. Rezultatele n-au fost cele așteptate. Experții au descoperit că tampoanele obișnuite conțineau niveluri mai mari de plumb decât cele organice. În același timp, tampoanele organice aveau niveluri mai mari de arsenic decât cele obișnuite.
Cercetătorii nu au găsit diferențe între concentrațiile de metale din tampoanele cu aplicatoare din plastic și cele fără aplicatoare. În schimb, experții au constatat că există o variabilitate mare de substanțe chimice, în funcție de producător sau de locul de unde au fost cumpărate.
Shearson a remarcat că toate probele au prezentat conținut de plumb. Specialiștii spun că expunerea la acest metal nu este sigură nici măcar în cantități mici. “Din punctul meu de vedere, prezența plumbului în tampoane este cea mai îngrijorătoare concluzie a studiului”, consideră autoarea studiului.
Deși cercetătorii nu au examinat modul în care metalele au ajuns în tampoane, ei consideră că acestea ar putea proveni din apă, sol, aer sau alte surse de mediu în timpul procesului de fabricație.
Există și metale “bune”
Unele metale, cum ar fi zincul și cuprul, nu sunt dăunătoare în cantități mici. De fapt, ele sunt adăugate intenționat în unele tampoane în timpul procesului de fabricație datorită proprietățile lor antimicrobiene și lubrifiante. Nivelurile de zinc și cupru găsite în tampoane au fost sub pragul de expunere nesigură.
În acest moment, tot ceea ce știu oamenii de știință este faptul că metalele sunt prezente în tampoane. “Nu știm, însă, dacă metalele pot ieși din tampon”, explică Shearson. Dacă într-adevăr pot, asta presupune și absorbția în organism a metalelor din produs. Acest lucru este într-adevăr posibil având în vedere cât de ușor absoarbe vaginul substanțe precum medicamente, toxine și substanțele produse de tulpinile de stafilococ sau streptococ, în cazul sindromul șocului toxic.
A folosi sau a nu folosi tampoane
Rezultatele acestui studiu încă nu ar trenui să cauzeze motive de îngrijorare. Înainte de a fi prezentate certitudini sau măcar pentru a fi aflat răul cel mai mic este necesară realizarea unor studii suplimentare.
“Vreau să încurajez femeile să nu intre în panică, sfătuiește Shearson. În acest moment, nu știm dacă metalele descoperite ar putea avea orice minim efect negativ asupra sănătății”, a adăugat experta.
În plus, e posibil ca alte metode pentru menținerea igienei intime în timpul menstruației să nu fie cu mult mai bune decât tampoanele. Spre exemplu, chiloții menstruali ar putea conține și ei substanțe chimice. Conform unui studiu publicat în 2020 în ScienceDirect, absorbantele ar avea un risc mai mare de expunere la substanțe cancerigene decât tampoanele. Cât despre discuri sau cupe menstruale, încă nu există suficiente cercetări pentru a ști dacă și ele conțin metale toxice.
Chiar dacă prezența metalelor în tampoane are sau nu implicații negative asupra sănătății, descoperirea evidențiază un derapaj semnificativ în supravegherea produselor menstruale. Este necesară așadar o revizuire a modului în care sunt fabricate tampoanele și absorbantele.
foto: shutterstock.com