Fie ca sunt utilizate pentru a trata alergiile, infectiile sau sindromul de ochi uscat, picaturile de ochi sunt printre cele mai comune medicamente din cabinetele oftalmologice. Ele trebuie insa folosite in mod corect, deoarece chiar si acelea care se elibereaza fara prescriptie medicala va pot pune sanatatea in pericol.
Cand vine vorba despre aceste picaturi de ochi, mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Iata cateva reguli importante de care ar trebui sa tineti cont cand folositi picaturile de ochi.
Atentie la frecventa folosirii picaturilor
Una dintre greselile pe care oamenii o fac cel mai des este de a-si picura in ochi picatura dupa picatura. De fapt, ochiul are capacitatea de a retine o singura picatura, asa ca restul picaturilor vor ajunge pe obraji. Daca vi se indica sa puneti patru picaturi o data la sase ore, nu inseamna ca toate cele patru trebuie puse una dupa alta, deoarece acest gest ar putea pune in pericol sanatatea ochilor.
Nu amestecati picaturile
Daca folositi simultan mai multe tipuri de picaturi de ochi, unele pe baza de prescriptie, altele fara, trebuie sa lasati macar jumatate de ora intre cele doua utilizari. Picaturile pot interactiona, poate aparea usturimea la nivelul ochilor, mancarimea etc. Daca cele pe baza de prescriptie trebuie puse o singura data pe zi, aveti tot restul zilei pentru a le pune pe celelalte.
Tineti evidenta dozelor
Ca in cazul oricarui alt medicament, trebuie sa tineti cont de dozele administrate. Daca veti sari peste o doza sau veti folosi picaturile in exces, s-ar putea sa aveti de suferit. Setati-va alarma pe telefon pentru a sti ce si cand sa puneti sau pur si simplu notati-va. Daca o persoana cu o problema serioasa precum glaucomul uita sa foloseasca picaturile de ochi, expertii sustin ca este mai bine sa puna picaturile atunci cand isi aminteste decat sa nu o faca deloc.
Verificati data de expirare
Verificati intotdeauna data expirarii, pentru ca nu cumva picaturile sa expire in timpul tratamentului. Daca observati ca au expirat, nu le mai folositi pana discutati cu medicul specialist. Daca v-au ramas recipiente cu picaturi in urma tratamentului, asigurati-va ca le-ati depozitat intr-un loc sigur, ferit de caldura.
Nu va puneti singuri diagnosticul
Daca aveti ochii rosii, nu mergeti la farmacie sa cereti picaturi pentru a trata acest simptom, deoarece nu stiti exact despre ce este vorba. Daca simptomele nu se amelioreaza in 24-48 de ore, asigurati-va ca primul lucru pe care-l faceti este sa mergeti la un control de specialitate. Este foarte important sa verificati de fiecare data sticluta cu picaturile de ochi pentru a nu o incurca cu alte picaturi, deoarece rezultatul poate fi unul dezastruos.
Cum se folosesc corect picaturile
Picaturile se pun in coltul extern, nu in cel intern al ochiului. Important este ca nicio picatura sa nu ajunga pe obraji. Cand picurati, puneti un deget (inainte, trebuie sa va spalati pe maini) pe zona unde ochiul intalneste nasul, astfel incat sa preveniti scurgerea picaturilor. Odata ce picatura a ajuns in ochi, nu clipiti excesiv sau mult prea rapid. Unii oameni cred ca, atunci cand clipesc, picaturile sunt mai bine absorbite, insa este fals, deoarece efectul obtinut va fi acela ca medicamentul nu va ajunge in ochi. Clipiti normal si inchideti ochii timp de 1-2 minute. Lentilele de contact pot interfera cu absorbtia picaturilor, asa ca cel mai bine ar fi sa le scoateti.