Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Usturime vaginală – cauze și tratament

Alida Enache; surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, everydayhealth.com, webmd.com
26 mai 2023
Share
Usturime vaginală – cauze și tratament

Usturimea vaginală este o senzație de arsură sau disconfort în zona vaginală și poate fi cauzată de mai mulți factori. Deseori, este însoțită de mâncărime, roșeață, umflături, secreții neobișnuite, durere în timpul urinării sau actului sexual. Simptomele asociate depind, în general, de afecțiunea care cauzează senzația de usturime.

Poate fi vorba despre infecții fungice, bacteriene sau cu transmitere sexuală, dar și de alergii la anumite substanțe iritante. Dezechilibrele florei vaginale pot avea ca urmare, de asemenea, apariția usturimii și a disconfortului în zona vaginală.

Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, este important să mergeți la un consult medical de specialitate. În cazul în care boala care provoacă simptomele menționate anterior nu este diagnosticată și tratată la timp, pot apărea numeroase complicații. Auto-medicația poate agrava problema sau poate masca alte afecțiuni subiacente. Tocmai de aceea, este indicat ca, înainte să utilizați un medicament, să cereți întotdeauna părerea medicului.

Specialistul va prescrie tratamentul potrivit după un examen clinic și după ce va analiza probele de secreție vaginală. El poate recomanda medicamente antifungice, antibiotice sau antivirale, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Din fericire, de cele mai multe ori, usturimea vaginală poate fi evitată prin adoptarea unor practici esențiale de igienă personală.

Cum se manifestă usturimea vaginală?

Usturimea vaginală este un simptom extrem de neplăcut, dar foarte comun. Această condiție apare atunci când există un dezechilbru în zona intimă. Ea poate indica anumite probleme de sănătate. Se manifestă, în general, prin senzații de mâncărime, uscăciune și chiar arsură la nivelul organelor genitale.

Dacă vă confruntați cu usturime vaginală, este necesar să conștientizați și analizați celelalte simptome care însoțesc senzația. În felul acesta, puteți înțelege care este afecțiunea de care suferiți. Iată cu ce vă mai puteți confrunta:

  • dureri puternice la urinare sau în timpul actului sexual;
  • iritație vaginală;
  • secreție vaginală apoasă sau groasă, albicioasă, galbenă, verde sau transparentă, cu miros puternic sau fără miros;
  • incontinență urinară;
  • nevoia de a urina frecvent.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Este recomandat ca, în cazul în care vă confruntați cu usturime vaginală și cu orice alt simptom dintre cele menționate anterior, să mergeți la un consult de specialitate.

usturime vaginala, usturime genitala, infectie genitala, cauze usturime vaginala, tratament usturime vaginala,

Usturime vaginală – cauze

Atunci când țesutul din zona genitală se inflamează, pot apărea anumite leziuni. Acestea pot provoca usturime vaginală, dar și multe alte simptome neplăcute. Iată care sunt afecțiunile care se manifestă prin usturime vaginală:

Infecții bacteriene

Vaginoza bacteriană este o infecție cauzată de dezechilibre ale bacteriilor din vagin. O astfel de afecțiune trebuie tratată neapărat, deoarece poate avea numeroase urmări neplăcute. Dezvoltarea bolii inflamatorii pelvine și nașterea prematură sunt doar câteva dintre ele.

Cele mai frecvente simptome ale vaginozei bacteriene sunt: senzația de usturime vaginală, mâncărimile puternice, inflamația și secrețiile vaginale anormale. Ele au miros neplăcut și pot apărea în nuanțe de alb, gri sau verzui.

Infecții fungice

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale usturimii vaginale sunt infecțiile fungice. Candidoza este o afecțiune determinată de infecția cu ciuperca Candida Albicans. Ea apare, în general, la persoanele care și-au început viața sexuală.

Alți factori care mai pot contribui la dezvoltarea candidozei sunt:

  • dezechilibrele bacteriene;
  • schimbările hormonale;
  • administrarea incorectă sau nepotrivită a antibioticelor;
  • sarcină;
  • sistemul imunitar slăbit;
  • diabetul;
  • utilizarea contraceptivelor.

Simptomele candidozei vaginale pot include:

  • mâncărime intensă în zona vaginală;
  • secreții vaginale groase, albicioase;
  • roșeață și umflături în zona vaginală;
  • disconfort sau durere în timpul actului sexual sau la urinare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Dezechilibrul pH-ului vaginal

Uneori, echilibrul florei vaginale poate fi afectat de diverși factori, cum ar fi folosirea irigatoarelor, a săpunurilor agresive sau a șervețelelor umede parfumate. Astfel, apare dezechilibrul pH-ului vaginal, care se poate manifesta prin usturime vaginală.

În mod normal, pH-ul vaginal se situează între valorile 5-5,5, ceea ce înseamnă că este unul alcalin.

usturime vaginala, usturime genitala, infectie genitala, cauze usturime vaginala, tratament usturime vaginala,

Boli cu transmitere sexuală

Usturimea vaginală poate fi cauzată și de infecțiile cu transmitere sexuală.

Gonoreea este o infecție cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Ea poate infecta atât zona genitală, cât și gura, ochii și anusul. Boala se poate transmite de la o persoană la alta prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Principalele sale simptome sunt: usturime vaginală sau disconfort la urinare, secreții vaginale anormale și dureri în timpul actului sexual.

Tricomoniaza este o infecție cauzată de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Anumite persoane infectate pot fi asimptomatice, în timp ce altele se pot confrunta cu simptome pronunțate. În cazul în care suferiți de această boală, puteți observa prezența următoarelor manifestări: usturime vaginală, roșeață și umflături în zona vaginală, secreții vaginale abundente cu miros neplăcut.

Chlamydia este generată de infecția cu bacteria Chlamydia trachomatis. Afecțiunea se manifestă prin: durere și arsură la urinare, secreții vaginale abundente cu miros puternic și neplăcut, dureri în timpul actului sexual, usturime vaginală.

Herpesul genital este o afecțiune care apare ca urmare a infectării cu virusul herpes simplex. Transmiterea sa are loc prin contact sexual sau prin contactul direct cu saliva sau leziunea herpetică a unei persoane infectate. Boala provoacă următoarele simptome la femei: apariția leziunilor sau veziculelor în zona genitală, usturime vaginală, disconfort la urinare.

Vulvovaginite de cauză neinfecțioasă

Vulvovaginitele neinfecțioase apar ca urmare a unei reacții alergice a organismului la anumite produse. Săpunurile cu parfum sau alți agenți iritanți, prosoapele din materiale de calitate inferioară, lenjeria de corp necalitativă pot provoca o astfel de afecțiune. Ea se manifestă prin: umflături, secreții neobișnuite, usturime vaginală și senzație de arsură.

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o afecțiune inflamatorie cauzată de infecții bacteriene. Ea afectează organele genitale ale femeii, în special trompele uterine, ovarele și uterul.

Simptomele acesteia pot varia în funcție de severitatea și localizarea infecției. Ele includ: durere în zona pelvină, disconfort în timpul actului sexual, secreții vaginale anormale, sângerări neobișnuite, febră, usturime vaginală.

usturime vaginala, usturime genitala, infectie genitala, cauze usturime vaginala, tratament usturime vaginala,

Usturime vaginală – opțiuni de tratament

Usturimea vaginală se poate trata abia după ce se descoperă afecțiune care cauzează acest simptom neplăcut. Pentru a diagnostica boala, medicul îi realizează pacientei un examen clinic și îi recomandă acesteia câteva analize. Se prelevează monstre de secreție, care, ulterior, vor fi analizate. Apoi, se stabilește schema de tratament.

Tratamentul usturimii vaginale depinde de cauza subiacentă a acesteia. Specialistul poate recomanda următoarele:

  • medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol sau fluconazol) sau antibiotice (cum ar fi metronidazol sau clindamicină) pentru a trata infecțiile;
  • antibiotice sau medicamente antivirale specifice pentru tratarea infecțiilor cu transmitere sexuală;
  • creme sau unguente antiinflamatoare pentru a calma disconfortul.

Cum poate fi prevenită usturimea vaginală

Există câteva metode care ajută la prevenirea usturimii vaginale:

  • menținerea igienei adecvate în zona intimă: pentru a evita să vă confruntați cu usturime vaginală, este indicat să nu atingeți zona intimă dacă mâinile nu sunt curate, să vă ștergeți corect atunci când folosiți toaleta și să vă spălați după actul sexual;
  • evitarea folosirii produselor parfumate sau care conțin substanțe iritante pentru a curăța zona intimă;
  • evitarea folosirii excesive a irigatoarelor;
  • purtarea hainelor și a lenjeriei intime din materiale naturale, care nu provoacă transpirație excesivă;
  • integrarea în dietă a alimentelor menite să mențină stabilitatea pH-ului vaginal (varza murată, iaurtul, kefirul);
  • schimbarea frecventă a absorbantelor pe parcursul menstruației;
  • evitarea aplicării cremei pentru îndepărtarea părului prea aproape de deschiderea vaginului;
  • folosirea unui gel special pentru menținerea lubrifierii vaginale, în cazul în care vă confruntați cu uscăciune vaginală.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.