Specialiștii spun că pentru o igienă corespunzătoare a mâinilor, este necesar să ne spălăm cu apă și săpun, timp de cel puțin 20-30 secunde. Astfel, ne vom proteja pe noi înșine și, totodată, vom împiedica răspândirea microbilor către alte persoane. Ce facem, însă, după ce ne spălăm pe mâini? Dacă suntem acasă, cel mai probabil că vom folosi un prosop. Dacă suntem în oraș, s-ar putea să ne îndreptăm atenția către un uscător de mâini, o decizie deloc înțeleaptă din perspectiva cercetătorilor. Ei au descoperit că dispozitivele de acest fel pot răspândi microbii mai mult decât o fac prosoapele de hârtie.
Potrivit unui studiu desfășurat de o echipă de cercetători de la University of Cambridge, uscătoarele de mâini pe bază de aer cald s-ar putea să vă contamineze mai mult decât o fac prosoapele de hârtie. Mai mult decât atât, acestea pot răspândi germeni pe hainele dumneavoastră, ducând astfel la transferarea unora dintre ele pe alte suprafețe.
Uscător de mâini sau prosoape de hârtie?
Cercetarea, publicată în Infection Control & Hospital Epidemiology, a presupus folosirea unui bacteriofag pentru a simula contaminarea microbiană. Oamenii de ştiinţă au investigat transmiterea virusului în cadrul unui spital, în funcţie de modalitatea de uscare a mâinilor pe care au folosit-o participanţii la studiu. Rezultatele arată că utilizarea prosoapelor de hârtie a dus la rate mai mici de râspândire a „virusului” pe mâini și îmbrăcăminte, spre deosebite de folosirea uscătorului. În consecinţă, folosirea acestora a presupus şi o contaminare redusă a suprafeţelor din spital.
La acest studiu au participat patru voluntari sănătoşi. Fiecare dintre aceştia şi-a uscat mâinile atât cu ajutorul prosoapelor de hârtie, cât şi al uscătorului. De asemenea, fiecare subiect a purtat câte un șorț din plastic pentru a permite măsurarea contaminării corpului sau a hainelor în timpul uscării mâinilor. Mâna nedominantă a fiecărui a fost analizată imediat după uscare pentru a măsura nivelurile de bază ale contaminării înainte de prelevarea probelor de mediu.
Voluntarii au plecat de la toaletă pe un traseu prestabilit care a inclus zone publice și clinice. Cercetătorii au colectat probe de pe suprafețele cu care şorţul sau mâna dominantă au intrat în contact. Pentru a investiga transferul microbian de pe îmbrăcăminte, voluntarii și-au pus un stetoscop în jurul gâtului, timp de aproximativ 7 minute. De asemenea, voluntarii și-au încrucișat brațele peste piept timp de 2 minute, apoi le-au aşezat pe brațele unui scaun, timp de 3 minute.
De ce e aşa important să ne spălăm pe mâini?
Măsură suplimentară de protecţie împotriva COVID-19
Deşi condițiile extreme ale acestui studiu nu sunt aplicabile în totalitate situațiilor din lumea reală, studiile anterioare relevă că uscătoarele cu aer cald pot împrăştia cantități mari de spori din aerul din baie direct pe mâinile celor care le folosesc. Totodată, ele vă pot scălda mâinile în doze puternice de bacterii, inclusiv unele care se găsesc, de obicei, în fecale.
Ca măsură suplimentară de protecţie împotriva COVID-19, unii specialişti consideră că ar fi indicat ca oamenii să evite uscătoarele de mâini din toaletele publice. Cu toate acestea, este important de menţionat faptul că oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio legătură directă între utilizarea uscatoarelor de mâini și contractarea coronavirusului.