Revista care te menține sănătos

Wellness club

Uscarea rufelor în casă dăunează grav sănătății!

Mădălina Cristea; surse: sciencealert.com, facs.nsw.gov.au
6 februarie 2025
Share
Uscarea rufelor în casă dăunează grav sănătății!

În sezonul rece, uscarea rufelor ne poate da mari bătăi de cap. Temperatura scăzută și umiditatea ridicată fac dificilă uscarea hainelor și a cearșafurilor în grădină sau pe balcon. De aceea, cei mai mulți dintre noi aleg varianta suportului pliabil pentru uscarea rufelor. Este, oare, o alegere sigură pentru sănătatea familiei?

Depozitarea (chiar și temporară) a rufelor umede pe rafturi, cuiere, suporturi sau umerașe în spațiile slab ventilate ar putea crește cantitatea de mucegai în locuința dumneavoastră. Deși pare inofensiv, mucegaiul este asociat cu multe probleme de sănătate și, uneori, chiar cu moartea. Când acesta începe să crească, veți remarca pete negre sau verzi pe pereți și un miros neplăcut. Nu trebuie să ignorați astfel de semnale, căci puteți pune în pericol starea de bine a întregii familii.

Nu toate ciupercile sunt bune

Mucegaiul este un termen general pentru un grup de ciuperci. Acestea produc spori atunci când condițiile climatice sunt potrivite pentru creșterea lor. Mediul lor preferat presupune temperaturi scăzute și umiditate ridicată, condens, spații întunecate și slab aerisite. Acesta este motivul pentru care e posibil să fi remarcat vreodată mucegai pe tavanul din baia dumneavoastră.

Există mai multe tipuri de mucegai, însă cele care apar cel mai des în casele oamenilor sunt Penicillium și Aspergillus. Chiar dacă nu există pete negre sau verzi pe pereți și nu este remarcat mirosul specific în spațiile unde locuim și lucrăm, experții sugerează că tot inspirăm, zilnic, în cantități reduse, sporii acestor ciuperci.

Din fericire, sistemul imunitar identifică și anihilează sporii fungici. Astfel, chiar dacă există o expunere constantă, organismul are o manieră proprie de a limita numărul de infecții fungice la plămâni. Celulele imune numite macrofage din alveole absorb tot ceea ce inspirați și este considerat dăunător.

mucegai, umezeala, spori fungici, azoli, uscarea hainelor, uscarea rufelor in casa, uscarea corecta a rufelor,

Pericolul din perete

Din nefericire, există pacienți al căror sistem imunitar nu poate îndepărta sporii fungici. În consecință, mucegaiul ajunge să declanșeze infecții periculoase sau poate înrăutăți diagnostice deja știute, cum ar fi astmul.

Indivizii care au un sistem imunitar slăbit, deteriorat sau compromis prezintă un risc crescut de îmbolnăvire din cauza infecțiilor fungice. Spre exemplu, Aspergillus cauzează infecții în cazul pacienților care se confruntă cu următoarele diagnostice:

  • funcție imunitară limitată;
  • leziuni pulmonare din cauza unor boli precum astmul sau fibroza chistică;
  • boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) asociată cu fumatul excesiv.

În cazul pacienților cu astm bronșic, sistemul imunitar reacționează exagerat la anumiți factori declanșatori, printre care sporii fungici. Așa apare inflamația în plămâni, proces prin care este redusă dimensiunea căilor respiratorii și îngreunează respirația.

Există și cazuri foarte grave când pe lângă faptul că sporii fungici pot cauza inflamație, ei mai pot bloca căile respiratorii și cauza sângerare în plămâni. Manifestarea apare atunci când sporii germinează și prin alăturarea de hife (filamente) se unesc și formează micelii, care se prezintă sub forma unor pânze de păianjen. Aceste micelii creează bulgări lipicioși care blochează căile respiratorii și în cele din urmă îmbolnăvesc plămânii.

mucegai, umezeala, spori fungici, azoli, uscarea hainelor, uscarea rufelor in casa, uscarea corecta a rufelor,

Dăunător al casei, dar și al omului

Adesea, în tratarea infecției cu Aspergillus, specialiștii prescriu medicamente antifungice numite azoli. Rolul acestora este sa împiedice formarea celulelor fungice. Desi azolii sunt foarte eficienți, experții în sănătate au constatat că, în unele cazuri, Aspergillus dezvoltă rezistență la tratament.

Rezistența la azoli poate apărea la pacienții care iau astfel de medicamente pe o perioadă îndelungată. Unii specialiști sugerează chiar că rezistența s-ar putea dezvolta și în mediul înconjurător, în locurile unde se află multe ciuperci de mucegai. De multe ori, e posibil ca înainte a fi diagnosticat cu infecție cu Aspergillus, pacientul să nu mai răspundă la tratamentul cu azoli.

Mucegaiul, interzis prin lege?

În 2020, în Rochdale, Anglia, Awaab Ishak, un băiețel în vârstă de doi ani, a murit din cauza unei afecțiuni respiratorii severe. Cauza a fost expunerea prelungită la mucegaiul din garsoniera în care locuia cu părinții. În urma acestei morți tragice, în Regatul Unit a apărut o reglementare legislativă care să protejeze chiriașii de pericolul mucegaiului din perețeii locuințelor închiriate. Legea lui Awaab obligă proprietarii să fie vigilenți și să acționeze prompt la mucegaiul și umezeala din spațiile pe care le închiriază. Astfel, chiriașii vor fi feriți de sporii fungici care le pot pune în pericol sănătatea.

mucegai, umezeala, spori fungici, azoli, uscarea hainelor, uscarea rufelor in casa, uscarea corecta a rufelor,

Cum ținem mucegaiul la distanță?

Mucegaiul se află în strânsă legătură cu umiditatea. El poate apărea în baie, în bucătărie, în spațiile depozitare, în spatele mobile sau la subsol. Iarna, de cele mai multe ori, apare la fereastră din cauza condensului. Iată câteva sfaturi pentru a vă feri familia de mucegai:

  • folosiți un higrometru pentru a monitoriza umezeala din casă: iarna să 30-40%, iar vara să fie 40-50%
  • folosiți un dezumidificator pentru a controla nivelul de umiditate din casă;
  • evitați să uscați hainele în casă; dacă acest lucru nu este posibil, puneți-vă lucrurile la uscat departe de pereți, însă obligatoriu în apropierea dezumidificatorului – aparatul va absorbi excesul de umiditate și va împiedica formarea mucegaiului);
  • aerisiți casa în fiecare zi;
  • lăsați soarele să intre pe geam în timpul zilei;
  • porniți ventilația atunci când faceți baie;
  • folosiți hota atunci când gătiți;
  • folosiți uscătorul electric pentru a usca așternuturi, prosoape și pături;
  • faceți curățenie generală o dată pe săptămână;
  • folosiți absorbante de umezeală pentru șifonier (săculeți umpluți cu un gel special care se agață printre haine pentru a preveni mucegaiul);
  • achiziționați ficus, iederă sau ferigă în ghiveci, deoarece ajuta la reducerea umezelii.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.