Atunci cand ne gandim la urticarie, o privim de obicei ca pe o reactie alergica ce dureaza cateva zile si care, in general, apare la copii. Mai exista insa o forma de urticarie, mult mai grava, care nu numai ca nu dispare dupa cateva zile, dar are un impact negativ major asupra calitatii vietii, care se manifesta in special la adulti. Aceasta este urticaria spontana cronica.
Aceasta forma de urticarie apare cel mai des la persoanele intre 20 si 40 de ani, cele mai multe dintre aceasta fiind femei. Nu se cunosc inca cu exactitate cauzele acestei afectiuni, dar se banuieste ca este vorba de o reactie necorespunzatoare a sistemului imunitar. Aceasta boala poate aparea in perioadele foarte stresante, in special la persoanele foarte emotive si anxioase.
Urticaria spontana cronica: cauze si simptome
Urticaria spontana cronica se manifesta la fel ca urticaria obisnuita, doar ca simptomele nu trec peste cateva zile, ci persista luni intregi, chiar ani. Instalarea urticariei este marcata de aparitia mancarimilor, a papulelor rosii si umflate si, uneori, a angiodermului (inflamatii in straturile profunde ale pielii). Aceste simptome sunt fie permanente, fie reapar din cand in cand si persista perioade lungi de timp (pana la 6 saptamani). Din cauza aspectului neplacut pe care urticaria il confera pielii, multi se feresc de persoanele cu aceasta afectiune de teama sa nu se contamineze, insa este important sa stim ca urticaria spontana cronica nu este o boala transmisibila.
Cum se trateaza urticaria spontana cronica?
Tocmai pentru ca nu se cunosc foarte bine mecanismele acestei boli, este nevoie ca pacientul sa faca o serie de analize pentru a depista posibilele cauze ale aparitiei afectiunii, care este diferita de la caz la caz. Boala poate fi tinuta sub control doar cu ajutorul medicatiei. Este important ca pacientul sa se adreseze medicului dermatolog si sa urmeze intocmai indicatiile acestuia. Tratamentul administrat gresit sau insuficient nu numai ca nu ajuta in lupta cu boala, dar duce si la deteriorarea starii de sanatate a acestuia. Medicamentele pentru urticaria spontana cronica (antialergice, imunosupresoare) nu se afla pe lista de compensate si gratuite. Deocamdata nu exista un tratament care sa asigure disparitia bolii, dar noile terapii aparute dau sperante mai mari de vindecare pacientilor.
Impactul urticariei spontane cronice asupra vietii pacientilor
Are un impact negativ asupra calitatii vietii pacientilor. Din cauza senzatiei permanente de mancarime si a papulelor rosii care apar pe tot corpul, pacientii cu urticarie aleg sa se izoleze, le este rusine sa iasa din casa, iar activitatea profesionala, viata de familie si cea sociala sunt serios afectate. Un studiu realizat de Jurnalul Britanic de Dermatologie arata ca 86% dintre pacientii diagnosticati cu urticarie spontana cronica din Europa sufera de tulburari emotionale (anxietate si depresie), simtind un impact negativ asupra vietii sociale, iar 71% s-au confruntat cu dificultati in viata de familie. Pe langa starea de tristete continua, pacientii cu urticarie se confrunta cu lipsa de energie si stari de somnolenta, date de medicatia necesara tratarii bolii.
Asa descrie Cami (34 ani), modul in care se manifesta aceasta afectiune la ea: „Au trecut 11 luni de cand am urticarie si de cand ma lupt cu mine insami pentru a nu ceda psihic. Dincolo de frisoane, senzatia de arsura a pielii, mancarimile ochilor si inflamatia care insotesc atacurile, sunt chinuita de mancarimi ale pielii pe care nimic nu le poate opri. (…) Cu toate dietele incercate, tratamentele naturiste, homeopate, imunosupresie, astazi boala este in continuare activa. Se manifesta zilnic, dimineata si seara. Sunt nopti intregi in care nu dorm din cauza senzatiei de mancarime”.
Text: Bianca Badescu