Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Urticaria, o alergie plurifactoriala

5 martie 2007
Share

Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale unei afectiuni alergice ce atinge 15-20% din populatia generala: urticaria.

Urticaria reprezinta o afectiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica, caracterizata printr-o eruptie diseminata sau generalizata alcatuita din papule, placi sau placarde eritemato-edematoase, trecatoare (evolutie < 24 ore) si pruriginoase.

Urticarile sunt foarte frecvente, cele postalimentare fiind cel mai des intalnite. Pot fi afectate pielea din orice regiune a corpului, scalpul, buzele, palmele si talpile.

Tipuri de urticarie

Urticaria acuta persista intre 12 si 24 de ore si cunoaste doua forme: alergica, ale carei cauze declansatoare pot fi intepaturile de insecte, alunele, nucile, crustaceele, medicamentele, si nealergica, declansata de medicamente sau alimente care contin amine vasoactive.

Urticaria cronica persista cel putin 6 saptamani, iar evolutia acestei forme este foarte periculoasa deoarece poate determina complicatii ce pot fi fatale.
Urticariile fizice si cele de contact sunt cele mai frecvente forme. Cele fizice sunt provocate de un factor fizic precum presiunea, caldura, frigul, soarele si se manifesta in zonele presate de pantofi, curea. In general trecatoare, consecintele bolii dispar spontan.

Urticariile de contact rezulta din contactul cu substantele vegetale, animale si/sau chimice, fiind caracterizate prin papula.
Caseta: Diagnosticul pozitiv de urticarie cronica se stabileste pe criterii evolutive (de la 6 saptamani la 6 luni). Medicul specialist efectueaza anamneza si examenul fizic, iar uneori se fac teste cutanate pentru alergie si desensibilizare.

Cauze

Tot ceea ce este alergen poate determina urticaria, insa cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt urmatoarele:
medicamente – la unii copiit aproape toate medicamentele pot provoca urticarie; consumul de oua, fructe, nuci, alune si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti); infectii virale; cancer, leucemie; intepaturi de insecte; boli autoimune; disproteinemii; expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui; coloranti si conservanti alimentari; contactul cu animale, in special pisici. Intertitlu: Factori de risc Printre factorii de risc se numara: teren alergic (antecedente personale de alergii); un istoric familial de alergii; stresul. Atentie: urticariile sunt alergii extrem de periculoase, in cazul celor acute, de exemplu edemul Quincke, poate aparea edemul glotic care genereaza decesul.

Metode de tratament

Bolnavii de urticarie pot lua masuri si acasa inainte de a ajunge la medic: ei trebuie sa evite medicamentele (inclusiv aspirina, laxativele, vitaminele) eliberate fara prescriptie medicala, baile sau dusurile fierbinti, sa aplice comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului si sa evite lenjeria intima stramta – orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade.
Tratamentul medicamentos al urticariei contine antihistaminice anti H1 nesedative (Aerius – potenta cea mai mare si nu are reactii adverse), efedrina, injectii cu epinefrina pentru simptome severe ca tratament general, iar ca tratament local se utilizeaza mixturile antifluiginoase. Exista situatii de urticarii acute grave, in terapia lor introducandu-se cortizon pe cale generala. In cazul urticariei cronice se aplica metode de desensibilizare (vaccinuri).

Masuri profilactice

Trebuie evitat (pe cat posibil) sa se introduca in alimentatia copilului lapte crud, albus de ou, soia, arahide, ciocolata, capsuni, piersici sau preparate care contin conservanti si coloranti. Daca s-a descoperit alimentul incriminat acesta trebuie evitat. Este bine de retinut ca nu cantitatea de alimente consumata conteaza in declansarea urticariei, aceasta putand sa apara la cantitati mici, atat ca atare, cat si in diferite preparate.

Exista situatii in care alergia la un aliment se mosteneste (de exemplu alergia la alune) si de aceea medicul trebuie avizat in legatura cu aceasta. Daca episoadele de urticarie se repeta, desi a fost indepartat din alimentatie presupusul aliment alergen, exista posibilitatea efectuarii testelor alergologice cutanate de catre medicul alergolog (prick test, RAST, test de provocare), in cabinetele specializate.

Sfaturi
Se recomanda o activitate fizica diminuata (trebuie evitata transpiratia) pana la cateva zile de la disparitia urticariei, moment in care apetitul alimentar reapare.
Daca alimentele sunt cauza urticariei, trebuie identificat agentul cauzal.
Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi ce contin cafeina.
Consumati alimente proaspete, fara conservanti.
Lucia Comanescu
Consultant: Prof. Univ. Dr. Justin Diaconu
Spitalul Clinic de Dermato-Venerologie
„Prof. Dr. Scarlat Longhin”, Bucuresti

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.