Urinarea frecventa nocturna (mai mult de o data in decursul a 6-8 ore) se numeste nicturie. Aceasta apare din cauza ca organismul produce prea multa urina sau din cauza ca vezica urinara nu poate tine urina. Uneori pot fi ambele cauze prezente.
Pe masura ce inaintam in varsta, corpul produce mai putini hormoni care „informeaza” rinichii sa lucreze mai putin in timpul somnului. In plus, la persoanele mai in varsta muschii vezicii urinare sunt mai slabiti, iar aceasta nu poate tine urina la fel de mult ca inainte. Iata care sunt cele mai comune cauze de urinare frecventa nocturna.
Consumul mare de lichide
Daca obisnuiti sa beti multe lichide, in special inainte de culcare, puteti urina frecvent pe timpul noptii. Este recomandat sa beti ultimele lichide cu cateva ore inainte de culcare (aproximativ patru ore). Evitati consumul de alcool si cofeina la ore tarzii si mergeti la toaleta inainte de culcare.
Infectia
Infectia de tract urinar determina aparitia urinarii frecvente nocturne. Aceasta mai poate fi asociata si cu alte simptome, precum durere la urinat, durere la nivelul stomacului si/sau febra. Este necesar sa consultati un medic pentru investigatii ulterioare si pentru a efectua un sumar de urina.
Varsta
Persoanele in varsta au, de obicei, si alte afectiuni care determina urinarea frecventa in timpul noptii (diabet, adenom de prostata). In cazul sexului feminin, dupa menopauza, este secretata o cantitate mai mica de estrogen. Acest fapt duce la schimbari la nivelul tractului urinar ce va pot determina sa mergeti la toaleta mai frecvent pe timpul noptii. Mai mult, in cazul femeilor care au nascut pe cale naturala, muschii de la nivelul pelvisului sunt slabiti si, astfel, nu puteti tine urina atat de mult.
Anumite medicamente
Unele medicamente determina sustragerea de lichide din corp si va fac sa urinati mai frecvent. Discutati cu medicul in legatura cu medicamentele pe care le luati. Astfel, puteti afla daca acestea sunt cauza urinarii frecvente.
Tulburarile de somn
Uneori, nu este vorba despre nevoia de a urina dar, odata ce v-ati trezit noaptea, trebuie sa mergeti la toaleta. Acest lucru se poate intampla daca aveti sindromul picioarelor nelinistite, bufeuri legate de menopauza, durere cronica sau depresie. In plus, mai poate fi vorba si despre apneea de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului), ce va poate face sa va treziti noaptea.
Tulburarile cardiace
Atunci cand inima nu pompeaza corect, apare retentia de lichide. Aceasta poate fi observata in special la nivelul gleznelor. Atunci cand stati intins, corpul elimina lichidele in plus, ceea ce determina umplerea vezicii urinare. Ca rezultat, apare urinarea nocturna. Puteti controla acest aspect prin odihna cu picioarele ridicate (pe o perna sau mai multe) in timpul zilei sau prin purtarea de ciorapi compresivi (se gasesc la magazinele de specialitate).
Alte cauze
Este necesar sa mergeti la medic daca ati eliminat toate cauzele si problema persista. Exista alte afectiuni ce determina inabilitatea vezicii urinare de a tine urina sau boli care determina producerea urinei in exces. Printre acestea, se numara: tumori ale prostatei si ale vezicii urinare, cistita interstitiala, sarcina, obezitatea, diabetul, insuficienta hepatica, dementa Alzheimer si boala Parkinson.
Urinarea frecventa nocturna face ca somnul sa fie neodihnitor, prin intreruperea lui. Acest lucru va poate influenta pe parcursul zilei, prin scaderea puterii de concentrare sau chiar prin aparitia altor probleme de sanatate. Este necesar sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare, pentru a beneficia de un tratament adecvat.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie