De-a lungul vieții și în numeroase circumstanțe, oamenii se pot confrunta cu senzația de urechi înfundate. Pe scurt, senzația de urechi înfundate apare atunci când diferiți factori blochează canalul auditiv al urechii, ducând la deprecierea calității auzului, uneori dureri și chiar probleme de echilibru. De la acumularea de ceară de urechi în exces, până la acumularea de lichid, diferite tipuri de infecții, alergii, inflamații ale sinusurilor sau condiții de mediu (modificări ale presiunii), există o gamă variată de factori etiologici care duc la senzația de urechi înfundate. Implicit, senzația resimțită poate fi diferită în funcție de agentul cauzator: de la manifestări ușoare, subtile și ușor de gestionat, până la dureri acute, pierderea simțului orientării și chiar sincopă (leșin).
Pentru simptome minore, remediile la domiciliu, cum ar fi utilizarea picăturilor de urechi și a compreselor calde pot ajuta la reducerea disconfortului creat de urechi înfundate. În principal, urechile noastre se înfundă deseori din cauza blocării trompelor lui Eustachio, canalul care face legătura între timpan (situat în urechea medie) și nazofaringe. Cauzele pot fi diferite, de natură externă sau internă, iar simptomele se traduc deseori prin senzația de presiune și de plinătate la nivelul urechilor. Dacă remediile obișnuite pentru tratarea urechilor înfundate nu funcționează, iar simptomele persistă și chiar se agravează, este recomandată vizita imediată la un medic de specialitate ORL, pentru că ar putea fi vorba de ceva mai grav decât simple urechi înfundate.
Cauzele senzației de urechi înfundate
Există mai multe cauze și circumstanțe care pot duce la senzația de urechi înfundate. Cele mai comune dintre acestea sunt:
- acumularea excesivă de ceară la nivelul trompei lui Eustachio;
- prezența de apă la nivelul urechii;
- schimbări frecvente de altitudine (în special în timpul zborului cu avionul);
- infecții ale sinusurilor;
- inflamații sau infecții ale urechii medii (otită);
- alergii;
- neurinom acustic sau o tumoră benignă situată în interiorul urechii (incidență scăzută).
Acumularea în exces de ceară – cea mai frecventă cauză pentru urechi înfundate
Cerumenul este secretat în mod fiziologic de organism pentru a asigura curățarea, protejarea și lubrifierea canalului auditiv. În mod normal, aceasta are o consistență moale, însă în timp ceara se solidifică, putând provoca un blocaj la nivelul urechii. Prezența dopului de ceară reprezintă una dintre cei mai frecvenți agenți care duc la urechi înfundate, ducând la diminuarea și uneori chiar blocarea parțială a fluxului undelor sonore.
Disfuncțiile trompei lui Eustachio se pot traduce prin urechi înfundate
Trompa lui Eustachio (tuba auditivă) reprezintă un canal care face legătura între urechea medie și nazofaringe, ajutând astfel la drenajul nazal și la echilibrarea presiunii din urechea medie. În unele cazuri, lichidul și mucusul pot rămâne blocate la nivelul urechii medii, putând duce astfel la urechi înfundate (congestii nazale, răceli, sinuzite). Este esențială deblocarea rapidă a acestor canale, întrucât blocajul poate provoca infecții recurente la nivelul urechii.
Alergiile pot duce la urechi înfundate
Alergiile la polen, fân, praf sau alți factori alergeni pot provoca inflamații și tumefieri la nivelul trompelor lui Eustachio. Ulterior, acestea pot duce la blocarea canalelor auditive, împiedicând astfel sunetul să ajungă la nivelul timpanului. În acest caz, senzația de urechi înfundate se face resimțită printr-o presiune constantă la nivelul urechilor, senzație de plenitudine sau tinitus (un fel de țiuit, zumzet la nivelul urechii). Acumularea de lichid din cauza congestiei nasului (în urma contactului cu factorii alergeni) poate contribui la înfundarea urechilor.
Schimbările de altitudine pot cauza urechi înfundate
Trompele lui Eustachio sunt responsabile de egalizarea presiunii de la nivelul urechii medii, în special în timpul schimbărilor intempestive și constante de altitudine (în timpul zborului). Dar, cu toate acestea, există situații în care trompele lui Eustachio nu se pot adapta întocmai acestor schimbări rapide de presiune, ducând temporar la senzația de urechi înfundate. Dacă în timpul zborului o persoană se confruntă și cu amețeli, senzații de greață sau pierderea capacității de a auzi, s-ar putea confrunta cu barotraumă sau cu „urechea de avion”.
Urechea înotătorului (otita externă)
Otita externă reprezintă o inflamația la nivelul urechii externe, de obicei de etiologie bacteriană. Acesta poate apărea ca urmare a acumulării de apă la nivelul urechii, de obicei după o repriză de înot. Prezența umidității reprezintă un factor favorabil pentru dezvoltarea diferitelor specii de bacterii și fungi. Dincolo de manifestările specifice, otita poate duce și la urechi înfundate.
Urechi înfundate – simptome
În general, simptomele asociate cu senzația de urechi înfundate sunt evidente și ușor de înțeles. Cu toate acestea, agentul etiologic trebuie corelat cu tabloul simptomatologic specific. Iată cum se manifestă simptomele asociate diferitelor afecțiuni care pot duce la urechi înfundate:
- disfuncții ale trompei lui Eustachio: auz înfundat, durere sau presiune la nivelul urechilor, senzația unui zumzet sau țiuit (tinitus) în interiorul urechii;
- prezența dopului de ceară: auz înfundat, durere, amețeli, pierderea parțială a echilibrului;
- otită externă: junghi în ureche, secreții purulente, hipoacuzie (scăderea auzului) și senzația de urechi înfundate, febră. Infecțiile micotice pot duce la apariția de dopuri miceliene, uzual închise la culoare, în asociere cu prurit intens și dureri exacerbate.
În cazul în care simptomele se agravează și duc la deprecieri calitative majore ale calității vieții persoanei în cauză, se recomandă consultul imediat la un medic specialist ORL. După consultul specific și identificarea agentului etiologic, pacientului i se recomandă un tratament care poate viza diminuarea simptomelor, în asociere cu eliminarea factorului cauzator.
Urechi înfundate – tratament
Există mai multe tratamente eficiente pentru senzația de urechi înfundate. În primul rând, după cum am putut observa, cele mai multe cauze sunt de natură contextuală. Afecțiunile patologice, cum ar fi otita, necesită tratament medicamentos specializat, în schimb celelalte cauze care duc la urechi înfundate fie trec de la sine, fie pot fi gestionate cu un prognostic favorabil.
Manevra Valsalva
Acest truc poate ajuta la deschiderea tubelor auditive și egalizarea presiunii. Persoana ar trebui să inspire adânc, să își blocheze nasul ciupindu-l, să închidă cavitatea bucală, iar apoi să încerce să expire pe nas. Expirația trebuie să fie una ușoară, controlată și repetată, așadar nu forțată.
Folosirea picăturilor otice
Picăturile otice pot conține peroxid de hidrogen (apă oxigenată), compus util în eliminarea cerii din urechi. După aplicarea picăturilor, persoana trebui să își încline capul, permițând astfel ca acestea să parcurgă traseul gravitațional spre timpan.
Spray-uri ceruminolitice
Dincolo de utilitatea picăturilor otice, spray-urile ceruminolitice sunt utile pentru înmuierea și tratarea dopurilor de ceară.
Tratamente – cu prescripție medicală sau fără
În anumite situații, în funcție de agentul etiologic, tratamentul medicamentos are un prognostic favorabil. Cu toate acestea, se recomandă ca în prealabil să discutați cu medicul specialist care vă poate recomanda anumite tipuri de medicamente (pentru răceală, sinuzită, alergii).
Urechi înfundate – recomandări pentru igiena corectă a urechii
Urechile sunt organe de simț ale căror funcționare normală este vitală. Ca mecanism de apărare, producția de cerumen joacă un rol esențial în protejarea urechilor. Prin urmare, se recomandă ca această substanță chimică să nu fie îndepărtată în mod exacerbat, și sub nicio formă folosind bețișoare de urechi sau orice alte obiecte care pot duce la lezarea canalului auditiv extern. Puteți asigura o igienă adecvată a urechii utilizând de maximum 2-3 ori pe săptămână spray-urile de urechi care conțin substanțe curate, cum ar fi uleiuri esențiale, apă de mare sau alți compuși de natură fitochimică sau de sinteză, cu efect ceruminolitic. Excesul de cerumen se mai poate ușor îndepărta folosind tampoane de bumbac, batiste din hârtie, prin tamponare sau prin mișcări de la interiorul urechii către exteriorul acesteia. De preferat, se vizează doar curățarea pavilionului urechii și a cartilajului exterior.