Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Unguent oftalmic cu sulfat neomicina si polimixina

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Capsule 40 mg; cutie 6 blist. 10 capsule

Indicatii:

La barbati: eunucoidism, impotenta sau sterilitate prin deficit androgenic; criptorhidie post-pubertala cu hipogonadism; ca medicatie adjuvanta in stari de deficit proteic. La femei: tulburari de climacterium, dismenoree, sangerari uterine functionale, mastita cronica; pentru prevenirea tumefactiei dureroase a sanilor post-partum si pentru suprimarea lactatiei; ca tratamentul paliativ in cancerul mamar progresiv si cancerul endometrial.

Doze:

Injectabil intramuscular 1 fiola (1000 mg) la intervale de 10-14 saptamani. Injectiile vor fi facute foarte lent. Oral: barbati: 10-50 mg/zi; femei: 50-200 mg/zi; copii: 10-30 mg/zi sau la 2-3 zile, pe o durata limitata, de 4-6 luni. Este de preferat ca 1/2 din doza sa fie luata dimineata si 1/2 seara. Extern: 5 g gel, o data pe zi, la aprox. aceeasi ora, preferabil dimineata, pe pielea curata, uscata, sanatoasa, pe ambii umeri, pe ambele brate sau pe abdomen.

Contraindicatii:

Alergie la androgeni, policitemie, suspiciune sau diagnostic de carcinom de prostata, adenom de prostata, carcinom mamar la barbati, boli hepatice grave, nefroza. in sarcina si in perioada de alaptare.

Atentionari:

Prudenta la bolnavi cu IC, hipertensiune arteriala, afectiuni hepatice si renale, ateroscleroza avansata, migrena, epilepsie sau alte afectiuni in care retentia salina este daunatoare, hipertrofie prostatica. La pacientii cu cancer mamar, trat. cu androgeni poate cauza hipercalcemie prin osteoliza. Adm. prelungita de doze mari se poate asocia cu hepatita si icter si, in cazuri mai grave, cu neoplasm hepatic. Precautie la adm. testosteronului in pubertatea intarziata. Figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi). Precautie in cazul asocierii cu: barbiturice, fenilbutazona, anticoagulante cumarinice, sulfamide antidiabetice. Androgel 50 mg este destinat utilizarii strict de catre barbati. Nu este un tratament pentru sterilitate masculina sau impotenta.

Reactii adverse:

Endocrinologice si urogenitale: femei – amenoree si alte dereglari menstruale, inhibarea secretiei de gonadotropina, virilizare, virilizarea fatului feminin in cazul adm. la gravide; barbati – ginecomastie, oligospermie, dureri testiculare, priapism. Cutanate: schimbari de culoare ale pielii, hirsutism, acnee. Hidroelectrolitice: retentie de sodiu, potasiu, calciu, cloruri, fosfati anorganici si apa. Gastrointestinale si hepatice: diaree, greata, icter colestatic, alterarea probelor hepatice, rar neoplasm celular. Sanguine: hemoragii la pacientii aflati sub trat. cu anticoagulante, policitemie. SNC: cresterea sau diminuarea libidoului, dureri de cap, anxietate, depresie, parestezie generalizata. Metabolice: bilant pozitiv al azotului, colesterol seric crescut. in cazuri rare, poate aparea o reactie anafilactica. Durere si hematom la locul injectarii. Dupa aplicarea cutanata, pot sa apara frecvent reactii la locul de aplicare, eritem, acnee, uscaciunea pielii, diaree, alopecie, hipertensiune arteriala, cefalee, tulburari prostatice, ginecomastie, mastodinie, ameteli, parestezii, amnezie, hiperestezie, tulburari de dispozitie.