Unghiile nu sunt doar simple lame de cheratină care vă protejează degetele şi vă ajută să decojiţi mandarine. Ele blochează pătrunderea în organism a virusurilor şi bacteriilor şi vă sunt de mare folos atunci când realizaţi activităţi care presupun motricitate fină. De asemenea, acestea pot oferi informaţii despre personalitatea dumneavoastră. Totodată, unghiile sunt şi indicatori ai afecţiunilor corpului uman. Uneori, ficatul sau inima pot încerca să vă transmită un S.O.S.
Ştiaţi că unghiile vă pot da de gol dacă aveţi o alimentaţie dezechilibrată, probleme cu stresul sau chiar depresie? Dacă observaţi modificări considerabile în structura, culoare, textura şi forma lor, consultaţi un medic pentru a face investigaţii suplimentare.
Unghii aspre care se pot sparge uşor
Duritatea, însoţită de spargerea marginii unghiilor este o afecţiune des întâlnită, în special în cazul femeilor. De obicei, sfărâmarea nu ascunde boli subiacente, ci vine pe seama expunerii mâinilor la umeziri şi uscări repetate, dar şi a folosirii excesive a detergenţilor. Totodată, mai poate fi pusă şi pe seama avansării în vârstă. Alte cauze ale unghiilor aspre pot fi: anemia, anorexia, bulimia, malnutriţia sau tulburări ale glandei tiroide. Pentru a scăpa de aspectul inestetic, încercaţi, înainte de orice, să purtaţi mănuşi atunci când spălaţi vasele şi să folosiţi, cel puţin de două ori pe zi, o cremă hidratantă. Dacă problema persistă, este recomandat să vă faceţi analize de sânge pentru a verifica dacă nu este vorba despre un deficit de fier sau zinc. S-ar putea să aveţi nevoie de suplimente alimentare pentru a regla această carenţă. Totodată, aţi putea să consultaţi un medic endocrinolog pentru a exclude posibilitatea hipotiroidismului. De asemenea, încercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi nu uitaţi să vă hidrataţi!
Unghii moi care se pot îndoi sau rupe uşor
Unghiile devin moi şi se pot îndoi cu uşurinţă, chiar şi rupe, atunci când sunt expuse, pe o perioadă îndelungată, la umiditate şi substanţe chimice precum detergenţi, acetonă şi proceduri cosmetice. Pentru a remedia această situaţie, încercaţi, măcar pentru o perioadă, să optaţi pentru o manichiură naturală. În acelaşi timp, trebuie să ştiţi că unghiile moi pot fi asociate, de multe ori, cu un deficit de vitamine B, calciu, fier sau acizi grași. Discutaţi cu un specialist şi investigaţi dacă există carenţe în organismul dumneavoastră. În absenţa unor nutrienţi, nu doar unghiile vor avea de suferit, ci întregul corp.
Unghii care se exfoliază
Unghiile se pot exfolia din mai multe motive. Spre exemplu, acest lucru se poate întâmpla din cauză că le folosiţi ca instrumente în activitiţile de zi cu zi, când aplicaţi asupra lor presuni repetate sau când decojiţi oja de pe ele. De asemenea, exfolierea ar putea fi cauzată de o deficienţă de fier. Pentru a determina dacă este vorba despre o cauză internă sau externă, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să vă comparaţi unghiile de la mâini cu cele de la picioare. Dacă există exfolieri în ambele cazuri, e posibil să aveţi o carenţă. Încercaţi să adăugaţi în alimentaţie produse bogate în fier precum carne de vită, spanac, linte, gălbenuş de ou, sfeclă roşie sau năut. De asemenea, la recomandarea specialistului, folosiţi suplimente alimentare. Dacă sursa exfolierii unghiilor este externă, încercaţi să aplicaţi pe o cremă hidratantă după fiecare activitate care le-ar putea usca.
Unghii cu mici crestături/şanţuri transversale
Liniile orizontale sau verticale apar, în general, la o vârstă înaintată. De obicei, crestele verticale sunt inofensive câtă vreme nu sunt însoţite de alte simptome, cum ar fi schimbarea culorii. În cele mai multe dintre cazuri, ele se formează din cauza deficitului de fier. Pe de altă parte, crestele orizontale, numite liniile lui Beau, transmit un semnal de alarmă. Ele ar putea indica o afecţiune subiacentă, precum o boală renală, care va opri creşterea unghiei până nu o veţi rezolva. Ar mai putea fi vorba despre infecţii sau tulburări metabolice care afectează producţia de cheratină. Cu cât este mai mare afecţiunea, cu atât de vor adânci mai mult crestăturile.
Pericolele ascunse din saloanele de înfrumuseţare
Unghiile îngălbenite
De cele mai multe ori, unghiile se pot îngălbeni din cauza unei infecţii fungice pe care aţi dobândit-o în urma utilizării acetonei şi a ojelor. Pe măsură ce infecţia avansează, unghiile se pot îngroşa şi sfărâma. Pentru început, încercaţi o manichiură naturală şi folosiţi produse farmaceutice pentru a îndepărta infecţia. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica afecţiuni tiroidiene, boli pulmonare, diabet sau psoriazis.
Unghiile cu linii/pete de culoare închisă
Liniile de culoare maro sau roşiatică apărute pe unghii pot fi cauzate de un traumatism suferit la nivel local (cum ar fi lovirea cu o unealtă sau trântirea accidentală a unei uşi pe deget). De cele mai multe ori, cauza este inflamaţia vaselor de sub sânge şi totul se va remedia odată cu creşterea unghiei. De asemenea, leziunile mai pot apărea din cauza unor medicamente.
Unghiile cu pete albe
Petele mici şi albe apărute pe unghii indică, de obicei, un deficit de zinc. De cele mai multe ori, acestea apar în cazul copiilor de şcoală primară. Acestă problemă se reglează prin intermediul suplimentelor naturale. Petele albe de pe unghii mai pot semnala o infecţie fungică, o reacţie alergică la ojă sau manichiură cu gel, traumatiseme sau infecţii fungice.
De ce nu trebuie tăiate cuticulele
Absenţa lunulei
Lunula este semiluna albă, ascunsă sub fiecare cuticulă. Mai exact, este vorba despre curba care se află la baza unghiei. Unii oameni o au, alţii nu. Absenţa ei poate să nu însemne nimic (poate că e ascunsă sub piele), însă, în acelaşi timp, poate să indice anemie, malnutriţie sau depresie. Dacă aveţi şi manifestări precum anxietate, stări de ameneaţă, tulburări de greutate sau pofte neobişnuite, ar trebui să consultaţi un medic.