Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in prezent, una din trei persoane este afectata de o boala mentala, afectiune care atrage dupa sine numeroase probleme, mai ales fenomenul de stigmatizare din partea societatii.
„Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Astfel, apar divizarile: grupul «nostru», al celor superiori, si grupul «lor», al celor fara valoare. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice. Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice, in unele cazuri chiar suicid”, a precizat in cadrul unei conferinte de presa prof. univ. dr. Catalina Tudose, medic psihiatru si presedinte al Societatii Romane de Alzheimer.
Aceasta a mai adaugat ca „din aceasta cauza, ei vor apela cu intarziere la serviciile si profesionistii din sanatatea mentala. Vor prefera sa se izoleze social, se vor integra cu dificultate in comunitate si vor intampina dificultati in gasirea unui nou loc de munca”.
Cristina Ionescu