O cercetare de mare amploare realizata in 24 de tari din lume scoate la iveala ca aproape o treime dintre persoanele chestionate sunt deschise catre ideea de turism medical – servicii medicale peste hotare, oferite de catre firmele de turism medical.
Fie ca iau in considerare aspectele economice ale interventiei in sine, cheltuielile cu transportul, tarile apropiate de granite sau profesionalismul medicilor straini, pornind de la operatii estetice de infrumusetare si pana la interventiile chirurgicale care le pot salva viata, indienii, indonezienii, rusii, mexicanii si polonezii sunt cei mai receptivi in privinta tratamentului peste granite.
La polul opus se situeaza Japonia, Coreea de Sud, Spania si Suedia, ale caror optiuni tind mai mult spre serviciile medicale pe plan national. Un aspect important in acest studiu il constituie faptul ca tari dezvoltate, precum Italia, Germania, Canada sau Statele Unite ar apela, la randul lor, in proportie de 50% la serviciile medicale din alta tara.
„Acest lucru este o urmare a intensificarii procesului de globalizare, in care statul nu mai este motorul din spatele sistemului sanitar, cedand in fata leadership-ului corporatiilor multinationale”, este de parere Nicolas Boyon, initiatorul studiului.
Turismul medical acopera o gama larga de tratamente, cele mai comune fiind cele de ingrijire dentara, chirurgia estetica si tratamentele de fertilitate, se arata intr-un raport al OCDE (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare).
Sondajul realizat mai dezvaluie ca, cel mai probabil, persoanele sub 35 de ani iau in considerare tratamentul peste hotare, in comparatie cu persoanele din grupa de varsta 50-64 de ani, care sunt mai reticente.
Paula Rotaru
Sursa: www.reuters.com