Va confruntati cu dureri atroce de dinti atunci cand mancati alimente fierbinti sau beti o gura de apa rece? Ei bine, aflati ca nu sunteti singurii. Potrivit unui sondaj realizat de mai multe institutii de ingrijire dentara din Statele Unite, aproape una din opt persoane care se prezinta la stomatolog sufera de hipersensibilitate dentara.
Dintii sensibili sunt o particularitate intalnita in mod frecvent in randul adultilor tineri si al persoanelor cu probleme gingivale, sau in cazurile de albire la domiciliu, actiuni care slabesc radacina dintelui si care predispun la aparitia durerilor dentare. Acest tip de afectiune stomatologica afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului, deoarece acesta evita sa manance alimentele care ii plac, cum sunt cele reci, fierbinti, dulci sau citricele, pentru ca pot declansa durerile de dinti.
„Sensibilitatea dentara survine in momentul in care smaltul de la suprafata dintelui sau tesutul dintre dinte si gingie se deterioreaza, expunand tuburile care ascund nervii din interiorul dintelui la factorii din exterior”, explica Dr. Joana Cunha Cruz, cercetator in cadrul Universitatii din Washington.
Cu toate acestea, sensibilitatea dentara nu este prezenta tot timpul. Uneori, durerea poate fi resimtita cateva saptamani, la fel cum pentru cateva saptamani va puteti simti excelent.Printre factorii de risc care pot creste riscul de sensibilitate dentare se numara: sexul (femeile au de 1,8 ori mai multe sanse decat barbatii sa acuze sensibilitate dentara), periajul agresiv cu o periuta de dinti cu peri aspri, bauturile racoritoare si alimentele cu un grad mare de aciditate (portocale, lamai etc.), vinul, cafeaua, perierea dintilor imediat dupa servirea mesei etc. De asemenea, persoanele care sufera de bruxism (scrasnirea dintilor in somn) ar trebui sa poarte pe parcursul noptii un dispozitiv de protectie pentru dinti, astfel incat sa fie prevenite uzarea smaltului si instalarea sensibilitatii dentare.
Exista in prezent paste de dinti care amelioreaza simptomele de hipersensibilitate dentara, dar si tratamente mai radicale, invazive, precum sunt obturatiile in dinte, indepartarea pulpei dentare, umplerea si sigilarea dintelui cu materiale speciale.
Paula Rotaru
Sursa: news.health.com