Colesterolul este o substanta care se gaseste in sange si in toate celulele corpului. Recent, cercetatorii au descoperit ca anumite proteine din sange transforma colesterolul „bun” (HDL-colesterolul) in colesterol „rau” (LDL-colesterolul).
Este normal sa avem colesterol, fiind important pentru buna functionare a organismului, deoarece colesterolul contribuie la formarea peretilor celulari, a unor hormoni, precum si la asigurarea energiei necesare organismului. Iata cum functioneaza si care sunt metodele de a creste nivelul colesterolului „bun” prin dieta si exercitii fizice.
Colesterol „bun” versus colesterol „rau”
Se pare ca vina pentru scaderea colesterolului „bun” apartine unei proteine numita CETP, proteina de transfer a esterilor de colesterol. Cercetarile realizate de Departamentul de Energie al SUA (DOE), Laboratorul national „Lawrence Berkeley” au dezvaluit modul in care CETP transforma colesterolul „bun” (lipoproteine cu densitate mare sau HDL) in colesterol „rau” (lipoproteine cu densitate scazuta sau LDL).
Efectele colesterolului „rau”
Lipoproteinele sunt substante care transporta colesterolul in intreg organismul. Cele cu densitate scazuta (LDL-colesterolul) fac acest lucru intr-un mod care poate bloca arterele, implicit fluxul de sange, cauzand boli de inima sau accidente vasculare cerebrale. De aici si eticheta de „colesterol rau”. Lipoproteinele cu densitate mare transporta colesterolul din sange in ficat pentru a fi eliminat. Astfel, nu se va depune pe artere.
Cum mentineti nivelul colesterolului „bun”
Descoperirile ar putea duce la modalitati mai eficiente de prevenire a bolilor de inima. Specialistii considera ca acest model identifica noi interfete ale CETP care interactioneaza cu HDL- si LDL-colesterolul, delimitand mecanismul prin care are loc transferul de colesterol. Iata ce schimbari puteti face pentru a ajuta cresterea nivelului de colesterol „bun”.
- Includeti in alimentatie pestele gras (somon, macrou), fibrele si grasimile sanatoase. Fibrele solubile care se gasesc in fructe, legume, nuci si cereale pot fi de ajutor. Consumand grasimi sanatoase, cum ar fi cele din masline, rapita si ulei din seminte de in, eliminati grasimile saturate care cresc colesterolul „rau” si il scad pe cel „bun”.
- Faceti miscare. Jumatate de ora la sala de sport sau plimbarile in aer liber cateva zile pe saptamana mentin sanatatea inimii.
- Limitati consumul de alcool. Chiar daca cercetarile au demonstrat ca alcoolul, in cantitati mici, poate creste nivelul HDL-colesterolului, nu va lasati pacaliti de ideea ca „este sanatos”. Are efecte benefice doar daca se consuma cu moderatie, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati.
75% din colesterolul total este sintetizat in organism, in special in ficat, dar si la nivel intestinal, suprarenal si la nivelul tesuturilor de reproducere, in timp ce 25% provine din alimentatie. Cu cat nivelul colesterolului „rau” este mai mare sau cel al colesterolului „bun” mai mic, cu atat riscul bolilor cardiovasculare este mai mare.
Text: Corina Ionescu