O afecţiune care poate pune în pericol viaţa pacientului, fibrilaţia atrială este de multe ori diagnosticată tardiv. Asta pentru că în multe situaţii electrocardiograma dă rezultate negative, chiar dacă pacientul are fibrilaţie atrială.
Oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din SUA au dezvoltat un program bazat pe inteligenţa artificială care poate descoperi fibrilaţia atrială în doar 10 secunde, în timpul unui EKG. Este un pas enorm, în condiţiile în care în unele cazuri durează chiar ani de zile până la stabilirea unui diagnostic corect.
Fibrilaţia atrială este detectată în peste 80% din cazuri
Inteligenţa artificială a analizat EKG-urile a peste 181.000 de pacienţi ai clinicii Mayo, în perioada 1993-2017. În urma testelor, inteligenţa artificială a detectat fibrilaţia în 79% din cazuri, la un singur EKG făcut unui pacient, şi în 83% din situaţii, în cazul mai multor EKG-uri pentru un singur pacient. Noua tehnologie va creşte acurateţea, dar şi viteza diagnosticului, asigurând astfel un tratament corect pentru pacient. Atunci când nu este diagnosticată, fibrilaţia atrială poate interfera cu tratamentul pentru atacul vascular cerebral (AVC).
„Când oamenii vin cu un accident vascular cerebral vrem să ştim cu precizie dacă sufereau de fibrilaţie atrială în zilele premergătoare AVC-ului, pentru că acest lucru poate schimba tratamentul. Medicamentele care subțiază sângele sunt recomandate pentru prevenirea unui nou AVC în cazul celor cu fibrilaţie atrială. Dar pentru cei care au suferit un AVC fără să aibă fibrilaţie atrială, medicamentele care subțiază sângele cresc riscul de sângerare, fără niciun fel de beneficii”, a explicat dr. Paul Friedman, şeful secției de medicină cardiovasculară din cadrul Clinicii Mayo.
Încurajaţi de rezultate, cercetătorii îşi propun testatea sistemului pentru implementare pe smarphone-uri şi ceasuri smart.