Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ultimele recomandări oficiale în privinţa protejării de coronavirus

9 noiembrie 2020
Share
Ultimele recomandări oficiale în privinţa protejării de coronavirus

În condiţiile în care numărul cazurilor de coronavirus au crescut în România, Grupul de Comunicare Strategică, Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au dat publicităţii o serie de măsuri esenţiale, actualizate, referitoare la scăderea riscului de infectare cu COVID-19.

Se recomandă evitarea zonelor aglomerate de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens sau zone de recreere. Nu-i duceţi pe cei mici în locurile de joacă, ce presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii. Încercaţi să limitaţi la maximum contactul cu persoane care nu fac parte din familie, strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feței cu mâinile etc. Chiar şi în cazul familiei, nu intraţi în contact direct cu membrii, decât după ce v-aţi igienizat mâinile.

Optați pentru munca de acasă, dacă acest lucru este posibil

În măsura în care acest lucru este posibil, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale recomandă modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului, în conformitate cu prevederile art. 108-110 din Codul Muncii, unilateralîn conformitate cu prevederile art. 48 din același act normativ sau prin acordul părților.

O altă recomandare se referă la păstrarea unei distanţe de minimum 1,5 metri față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care sunteţi în mijloacele de transport în comun, încercaţi să nu stați față în față cu alte persoane. Transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, de aceea se recomandă limitarea utilizării bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

Evitați expunerea persoanelor în vârstă, în special peste 65 de ani, și a celor cu imunitate scăzută sau boli asociate (diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer etc.) la alte persoane cu simptome de gripă sau răceală. Se recomandă semnalarea autorităților despre orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată și care nu se află în izolare. Dacă aveți simptome, precum tuse, febră, dificultăți în respirație sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi. Nu mergeți din primul moment la unitățile de urgență! Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Nu uitaţi de regulile esenţiale de igienă!

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
  • Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
  • Nu beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
  • Nu intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.