Paradontoza afecteaza aproape 70% din populatia lumii si reprezinta o boala inflamatorie a tesuturilor gingivale, ce se manifesta prin distructia osului care sustine dintele. De cele mai multe ori, evolutia cronica a acestei afectiuni este agravata de tutun, excesul de alcool, igiena orala necorespunzatoare etc.
De asemenea, parodontoza se pare ca joaca un rol important in cresterea riscului de infarct si a cazurilor de afectiuni cardiace.
Cercetatorii australieni au descoperit insa ca un aport suficient de ulei de peste ar putea reduce semnificativ simptomele parodontozei, precum: inflamatia si sangerarea gingivala, halena (miros neplacut al gurii) etc. Studiul se afla inca in derulare, insa rezultatele preliminare sunt optimiste si arata o ameliorare a simptomelor specifice parodontozei.
Autorul studiului, dr. Alison Coates, recomanda un consum de doua portii de peste gras pe saptamana pentru a asigura organismului un aport suficient de acizi grasi Omega-3.
Paula Rotaru
Sursa: www.newkerala.com