Uleiul de peste provine, bineinteles, din tesuturile pestelui gras si este un adevarat elixir: previne bolile inflamatorii, reduce riscul bolilor de inima, intareste imunitatea, combate depresia si infrumuseteaza pielea.
De aceea, consumul de peste gras este recomandat de cel putin doua ori pe saptamana, deoarece contine un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3, nutrienti esentiali pe care organismul nu ii poate produce singur.
Cercetarile au demonstrat ca uleiul de peste aduce o multime de beneficii sanatatii, in special inimii, pentru ca micsoreaza nivelul trigliceridelor (grasimi nesanatoase in concentratii mari), previne bolile de inima, reduce tensiunea arteriala si minimalizeaza riscul de ateroscleroza.
Uleiul de peste: proprietati miraculoase
Majoritatea beneficiilor uleiului de peste provin din proprietatile antiinflamatoare ale Omega-3, acesta jucand un rol important in prevenirea si tratarea artritei reumatoide, a colitei ulcerative si a osteoporozei. De asemenea, in urma unor studii recente, s-a descoperit ca uleiul de peste ar putea ajuta pacietii care sufera de afectiuni, precum: depresie, boala Alzheimer, tulburarea deficitului de atentie, schizofrenie, tulburarea bipolara, dar si alte tulburari cerebrale. Si se pare ca asta nu este tot.
Exista numeroase studii in desfasurare care investigheaza rolul pe care l-ar avea uleiul de peste in prevenirea pierderii in greutate cauzata de medicamentele impotriva cancerului, in reducerea dezvoltarii celulelor cancerului de colon, precum si minimalizarea ratelor de respingere in ceea ce priveste transplantul de rinichi si inima. Uleiul de peste ar putea preveni si glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta, care ar putea provoca orbirea.
Omega-3: intalnit in uleiurile vegetale
Organismul nu produce Omega-3, asa ca singura solutie este aceea de a consuma alimente sau suplimente ce contin acizi grasi Omega-3. Alimentele cele mai bogate in Omega-3 sunt nucile, semintele de in, de rapita si uleiul de masline. Uleiul de peste contine doi acizi grasi polisaturati, EPA si DHA (acid eicosapentenoic si acid docosahexenoic), insa cea mai buna sursa de Omega-3 sunt alimentele de origine animala: galbenusul, pestele gras si carnea de vita.
Nutritionistii recomanda, desigur, consumul de peste in detrimentul suplimentelor, insa puteti alege si capsulele de Omega-3 daca nu aveti alternativa. Intotdeauna trebuie sa cereti si parerea medicului, pentru ca, in cazul pacientilor care iau medicamente anticoagulante, uleiul de peste poate provoca sangerarea excesiva.
Uleiul de peste: atentie la continutul de mercur
Una dintre principalele problemele ale consumului de peste ar fi aceea ca pestele poate contine mercur sau bifenili policlorurati. De aceea, cea mai buna solutie este aceea de a alege pestele in functie de marime. Pestii mai mici, cum ar fi sardinele, tind sa acumuleze mai putine toxine. La fel si crustaceele, somonul sau somnul. Evitati sa consumati carne provenita de la pestii mai mari, cum ar fi carnea de rechin sau cea a pestelui-spada, deoarece, cu cat pestele este mai mare, cu atat carnea poate contine mai multe toxine.
De asemenea, specialistii atentioneaza asupra puritatii si prospetimii suplimentelor ce contin ulei de peste, deoarece acesta poate oxida in decursul a cateva zile de procesare. Intotdeauna, trebuie sa alegeti suplimentele carora li s-au adaugat antioxidanti, cum ar fi vitamina E care face ca uleiul sa fie mai putin predispus la rancezire.
Asadar, studiile arata ca uleiul de peste are foarte multe beneficii, mentinand sanatatea inimii si prevenind bolile inflamatorii. Consumul de peste este foarte sanatos, la fel si suplimentele ce contin Omega-3.
Ruxandra Raica
Sursa: www.everydayhealth.com