Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ulei de ricin – utilizări variate pentru frumusețe și sănătate

Andrei Cioată; surse: sci-hub.se, doi.org, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com
1 martie 2024
Share
Ulei de ricin – utilizări variate pentru frumusețe și sănătate

Din semințele speciei Ricinus communis, familia Euphorbiaceae, se extrage ulei de ricin. Încă din timpuri străvechi, acest tip de ulei a fost folosit pentru a ameliora și trata diferite afecțiuni, în special cele dermatologice, dar și ca parte a ritualului de înfrumusețare. Prezintă deosebit de multe efecte, datorate mai ales constituienților fitochimici care se găsesc în ulei de ricin. Acest tip de ulei conține în special gliceride ale acidului ricinoleic, acizi izoricinoleic, stearic, precum și acid dihidroxistearic. De-a lungul timpului, întrebuințările sale și-au găsit eficiență mai ales ca urmare a proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii, fiind eficient în caz de acnee.

Uleiul de ricin este bogat în acizi grași, iar aplicarea sa pe suprafața pielii are drept efect o piele catifelată, netedă. În același timp, hidratează deosebit de bine pielea și o curăță în profunzime. Cu toate acestea, beneficiile utilizării de ulei de ricin se extind dincolo de componenta estetică, având numeroase aplicații și într-o serie de patologii clinice. De exemplu, a fost aprobat faptul că uleiul de ricin este un laxativ excelent, deosebit de benefic în caz de constipație. Chiar dacă utilizarea în această direcție a scăzut semnificativ în ultimii ani, de-a lungul timpului folosirea de ulei de ricin a fost omniprezentă în cazurile de constipație cronică idiopatică.

Proprietățile uleiului de ricin

Principalele proprietăți potențial terapeutice ale folosirii de ulei de ricin se datorează, evident, compușilor fitochimici care se găsesc în extractul semințelor. Dintre aceștia, polifenolii, acizii grași și fitosterolii, alături de flavonoizi și acizi organici, manifestă proprietăți terapeutice. Cele mai multe dintre ele au fost validate prin studii in vitro, pe modele animale, dar și prin studiile de natură epidemiologică, ce au vizat observarea persoanelor care, în mod regulat, folosesc ulei de ricin. Drept urmare, s-a ajuns la concluzia că uleiul de ricin prezintă proprietăți cu important potențial terapeutic, după cum urmează:

  • proprietăți antiinflamatoare;
  • proprietăți antibacteriene;
  • proprietăți antioxidante;
  • proprietăți laxative;
  • proprietăți hepatoprotectoare;
  • proprietăți de cicatrizare;
  • proprietăți antidiabetice.

În foarte multe produse cosmetice se adaugă o oarecare cantitate de ulei de ricin. Astfel, acesta acționează drept stabilizator, în vederea asigurării consistenței și texturii tipice. Ca urmare și a faptului că are efect laxativ, administrarea internă de ulei de ricin este sigură, însă este esențial de reținut că ar trebui să fie secundară recomandărilor medicului specialist și aprobării acestuia. Cu toate acestea, administrarea internă de ulei de ricin nu este o practică tocmai obișnuită. S-a observat faptul că există efecte adverse relativ frecvente și tendința ca secundar consumului de ulei de ricin, să apară simptome precum crampe abdominale, vărsături, balonare și amețeli.

Rezervă online și ridică Difeel Hemp ulei pentru creșterea părului din cea mai apropiată farmacie Catena. Produsul conține ulei de cânepă, ulei de ricin, ulei de cocos, ulei de măline, rozmarin, lavandă și piper. Datorită ingredientelor sale, stimulează creșterea sănătoasă a părului și menține sănătatea scalpului.

Beneficiile pentru sănătate și frumusețe ale uleiului de ricin

În general, multe persoane folosesc ulei de ricin cu aplicare topică, externă. Totuși, acesta poate fi administrat și intern, iar studiile de specialitate consideră că, în doze moderate, este sigur, nu ridică risc de efecte secundare. În continuare, vor fi descrise principalele beneficii asociate cu folosirea topică sau internă de ulei de ricin, observate prin studii observaționale și de laborator.

Efecte antiinflamatorii, antinociceptive și analgezice

Administrarea de ulei de ricin are efect laxativ și induce contracțiile uterine. Acidul ricinoleic, care se găsește în ulei de ricin, are o structură asemănătoare cu prostaglandinele, inclusiv E1 și, drept urmare, efectele laxative și de stimulare a contracțiilor uterine ale acidului ricinoleic sunt mediate prin receptorii prostaglandinei E2. De asemenea, administrarea de ulei de ricin pare să aibă efecte antiinflamatoare în osteoartrita genunchiului, fără efecte adverse (aplicare topică de ulei de ricin, nu administrare orală). Sindromul ochiului uscat poate fi ameliorat prin aplicarea de ulei de ricin, iar aplicarea regulată a uleiului susține funcționalitatea glandei Meibomian.

Rezervă online și ridică Difeel ulei pentru creșterea părului din cea mai apropiată farmacie Catena. Produsul ajută la creșterea părului, fără a afecta culoarea, structura sau integritatea fibrei capilare.

Efecte antimicrobiene

Tratarea mai multor specii bacteriene cu ulei de ricin a relevat faptul că acesta poate deteriora membranele celulare, ducând la pierderea citoplasmei constitutive și moartea celulei. Specii de Staphylococcus aureus, Escherichia coli sunt eficient neutralizate cu ulei de ricin. În mai multe studii s-a observat că folosirea de ulei de ricin este eficientă și împotriva anumitor bacterii care sunt rezistente la antibiotice convenționale. De asemenea, are și efect antifungic și s-a observat faptul că utilizarea unui preparat de ulei de ricin 10% drept agent de curățare a protezei dentare este la fel de eficient precum hipocloritul de sodiu împotriva dezvoltării Candida albicans.

Efecte antioxidante

Semințele de ricin, din care se prepară ulei de ricin, conțin cantități importante de acizi, cum ar fi cel ricinoleic și esterii săi metilici, precum și acidul 12-octadecadienoic. Chiar și în cantități foarte scăzute, acești acizi prezintă proprietăți antioxidante puternice. Tocoferolii, alături de tocotrienolii din ulei de ricin, prezintă și ei activitate antioxidantă. În sindromul ochiului uscat, studiile efectuate asupra filmului lacrimal au evidențiat prezența markerilor inflamatori apăruți ca urmare a peroxidării lipidice. Prin tratarea filmului lacrimal cu ulei de ricin, s-a observa atât o reducere semnificativă a speciilor reactive de oxigen, cât și o îmbunătățire a simptomelor.

Tratamentul și ameliorarea constipației

Principul compus chimic cu proprietăți laxative din uleiul de ricin este acidul ricinoleic. Ajuns la nivel intestinal, uleiul de ricin este scindat sub acțiunea lipazei, cu eliberare de acid ricinoleic. Acesta activează receptorii prostanoizi EP3 și EP4 din celulele musculare netede. Ulterior, odată activați aceștia duc la o creștere tranzitorie a ionilor de calciu, care creează un gradient la nivel intestinal, facilitând înaintarea conținutului fecal. Receptorii prostanoizi EP3 și EP4 se pot găsi, de asemenea, și la nivelul uterului, de unde și utilizarea uleiului de ricin în inducerea travaliului.

Tratament pentru căderea părului, susținând creșterea acestuia

Aplicarea topică de ulei de ricin pe suprafața scalpului și a părului stimulează creșterea acestuia și, în aceeași măsură, previne căderea părului. Aceste efecte se extind și asupra sprâncenelor și chiar a genelor. Acest lucru se datorează acidului ricinoleic care are structură moleculară foarte asemănătoare cu cea a prostaglandinelor (E2, D2, F). Aceste prostaglandine reglează și starea inflamatorie, reduce riscul de cicatrici asociate vindecării rănilor și promovează integritatea și continuitatea pielii. Aplicarea topică de ulei de ricin în tratarea căderii părului și alopeciei pare să inhibe activitatea prostaglandin-D2-sintetazei și degradarea ulterioară a foliculului de păr.

Susține sănătatea, integritatea și hidratarea pielii

Ca urmare a conținutului ridicat în acizi grași, tocoferoli și tocotrienoli, administrarea topică a uleiului de ricin, pe piele, asigură un mediu hidratant deosebit de benefic. Ca urmare a faptului că prezintă și potențial antibacterian, este eficient și în tratarea și ameliorarea semnelor de acnee și, de asemenea, în vindecarea leziunilor pielii, escarelor de decubit. Efectul antiinflamator este benefic în afecțiuni dermatologice inflamatorii, arsuri solare, piele uscată și iritată. Infecția cu Staphylococcus aureus, este deseori implicată în etiologia acneei, iar din acest motiv aplicarea topică a uleiului de ricin ar putea ajuta la eliminarea agentului bacterian patogen.

Nu se recomandă ca uleiul de ricin să fie folosit în timpul sarcinii, deoarece ar putea duce și la apariția contracțiilor premature. Contraindicațiile laxativelor stimulatoare includ, de asemenea, diferite patologii abdominale, cum ar fi obstrucția gastrointestinală, apendicita, perforația, dar și boala inflamatorie intestinală. Aplicat extern, pe suprafața pielii și la nivelul articulațiilor, se consideră a fi mult mai sigur decât administrat intern.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.